coronan · flyg · resor

Sista kapitlet om SAS, Kronofogden och mina 30.000 kr

img_0944Det här har blivit en ganska lång följetong vid det här laget. Om SAS och Kronofogdemyndigheten. Och på vägen också om Allmänna Reklamationsnämnden och mitt betalkort. Om konsten att få tillbaka 30 000 kr för en inställd resa. Och nu är det dags för sista kapitlet i den här historien.

Det började den 21 september med att jag fick ett lagom obegripligt mejl från SAS. Jag blev tvungen att ringa dem för att förstå att de faktiskt hade avbokat vår resa till Japan som innan dess var planerad till nu på höstlovet. Jag begärde genast att få mina pengar tillbaka, men fick vid ett andra samtal, dagen efter, veta att jag inte kunde få någon form av bekräftelse på att jag begärt tillbaka vad biljetterna kostat. Och vad värre var. Att de inte kunde säga något om hur lång tid det skulle kunna ta att få pengarna. Men att de nu höll på att betala tillbaka för resor som skulle ha avgått i april. (Av det jag läser på Facebook så verkar de fortfarande hålla på med återbetalningar för inställda resor i april.)

Detta fick mig – med adrenalinet pumpandes – att vända mig dels till min internetbank för att få dem att häva kortköpet. Och dels till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) som normalt avgör tvister mellan reseföretag och deras kunder. Det senare skulle visa sig vara dubbelfel. Dels skulle vårt flyg ha avgått från Danmark (Kastrup) varför jag borde ha vänt mig till en dansk myndighet. Och dels avgör de ändå inte tvister som handlar om försenade återbetalningar.

Nästa steg blev därför att jag vände mig till Kronofogden. Men jag var då fortfarande lite för arg. Vilket gjorde att jag inte fyllde i min anmälan med den eftertänksamhet som jag borde ha brukat.

Idag kom nämligen svaret som jag redan anat mig till. Som ett brev på posten.

Detta brev kom från Kronofogdemyndigheten som i sin tur bifogade ett brev från Ackordscentralen angående min fordran mot SAS Scandinavian Arlines Sverige AB: ”Fordringar i ovanstående mål bestrids. Bolaget trädde i likvidation den 26 maj 2014.” Och: ”Den fordran som ligger till grund för ansökan har uppkommit den 28 september 2020 kan alltså inte ha uppkommit mot nämnda bolag.”

Ja, jag hade alltså, som jag redan misstänkt, uppgett fel organisationsnummer. Jag borde ha kollat på mitt kvitto från köpet av flygbiljetterna, istället för att försöka googla mig till svaret.

I fredags – samma dag som brevet från Ackordscentralen är daterat – kom ändå ett mejl direkt till mig från SAS där de hävdade att de betalat tillbaka mina pengar.

Jag har svårt att tro att det skulle vara en slump att dessa båda brev skrevs samma dag.

Och nu är pengarna också inne på kontot, inom en vecka, som utlovat. Det kostade mig alltså 300 kr att ganska omedelbart få tillbaka mina 30 000 kr. Ändå en god affär, som jag ser det. Om jag istället ställt kravet mot rätt dotterbolag inom SAS-koncernen hade jag kunnat få tillbaka även de 300 kronorna. Plus 8 % ränta på mina 30 000 kr från den 28 september,  en vecka efter att de avbokade och därmed senast borde ha betalat tillbaka. Men då hade jag antagligen behövt dra mitt mål till domstol också. Jag tror nämligen att SAS försöker undvika att betala ränta ända in i det sista.

Nu är det ju ingen idé att ens fundera på att ta mitt ärende vidare. Så idag har jag meddelat Kronofogdemyndigheten att de kan avskriva målet. Och tackat dem för hjälpen med att få mina pengar tillbaka.

För jag är övertygad om att det är ärendet hos dem som gjort susen, trots allt.

Och internetbanken då? Och betalkortet? Tja. De har fortfarande inte tittat på mitt ärende. Jag var senast inne precis nyss och kollade.

Men ändå. Slutet gott – allting gott!

Här är de tidigare kapitlen i denna historia:
1. Ett mejl från SAS som gav och fortsatt ger mig ett sjukt adrenalinpåslag
2. Min teori – SAS ljuger medvetet för sina kunder
3. Kräva tillbaka pengar från SAS med ränta – så ansöker du hos Kronofogden – steg för steg
4. Ett litet antiklimax och andra motgångar i följetongen om att få pengarna tillbaka från SAS
5. SAS har betalat tillbaka – påstår de i alla fall

18 kommentarer på “Sista kapitlet om SAS, Kronofogden och mina 30.000 kr

  1. Ja. När jag väl blir förbannad frigörs mycket energi. Lite väl mycket kanske. Men verkligen skönt att det löste sig. 30 tusen är en bra slant att ligga ute med på obestämd tid.

 1. Ja inte lätt hitta rätt organisationsnummer är djungel men skönt höra att trots allt löste . Själv väntar på Tap ari portugal gått via kronofogde. Men eftersom det är Eruoperiskt betalningsförläggade som kallas då inom EU. Så får längre tid skickade ärendet till kronofogden för snart 2 månader sedan. Hade en inställd resa 25 Mars

 2. Hej! Jag är i exakt samma sits som du var, fast jag köpte biljett för att enbart ta mig HEM från Japan. I min anmälan till kronofogden angav jag organisationsnummret som stog på biljetten (902001-7720), men då fick jag komplettering pga. att det tydligen var ett ”enkelt bolag som inte kan iklä sig skyldigheter eller föra talan inför domstol och andra myndigheter”. Skulle du kunna berätta vilket nummer du gav dem i slutändan? Börjar bli gråtfärdig över hur mycket krångel det här ska behöva ta.
  Tack!

  1. Åh nej! 902001-7720 är exakt samma nummer som jag hade tänkt ange i nästa steg. Nu behövde jag aldrig öppna ett nytt ärende eftersom SAS valde att betala tillbaka, vilket jag är himla tacksam för. Men tyvärr innebär det att jag inte kan hjälpa dig mer annat än att du kanske kan kontakta konsumentombudsmannen och fråga?

  2. Jag har nu själv ställt frågan till presstjänsten hos Konsumentverket om de kan hjälpa till med att söka reda på rätt organisationsnummer.
   Efter ytterligare googlande gör jag så länge gissningen att det är Org.nr: 902001-7720 för bolaget SCANDINAVIAN AIRLINES SYSTEM DENMARK -NORWAY-SWEDEN som ska anges i ansökan. Hoppas dock fortsatt på svar från Konsumentverket så att vi kan få detta utrett en gång för alla!

  3. Nu har Hans Lundin, presschef på Konsumentverket svarat mig angående rätt organisationsnummer hos SAS att ställa krav emot: ”Svea Hovrätt har i mål FT 3928-16 bedömt att konsortiet Scandinavian Airlines System Denmark-Norway-Sweden med organisationsnummer 902001-7720 var rätt motpart gentemot en konsument. Det är också det bolaget som KO vänt sig mot och som även innehar licensen att flyga från Transportstyrelsen.” Min bedömning är nu därför att det är detta organisationsnummer du ska ange när du kräver tillbaka dina pengar från SAS via Kronofogden.  

  4. Men oj! Ser ju nu att detta är samma nummer en gång till! Det du ska göra är nog att gentemot Kronofogdemyndigheten hänvisa till det målnummer som jag fick från Kronofogdemyndigheten.

   1. Tack så mycket för din hjälp! Det måste blivit förvirring hos Kronofogden när de skickade mig brev om att komplettera, för nu har jag fått mail från SAS som säger att de bestrider min ansökan och hävdar att de redan betalat och kommer vara mig tillhanda innom några dagar.

   2. Så bra! Tror att det tog en vecka minus en dag från att SAS hävdade att de betalat mig till dess att pengarna var på kontot. Så du bör ha dem snart nu! 👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s