coronan · flyg · resor

Min teori – SAS ljuger medvetet för sina kunder

Jag ligger ute med pengar för en flygresa som SAS ställt in. Det har fått mig att fundera en hel del kring hur SAS – och förmodligen även en del andra flygbolag – hanterar sina kunder i den nu uppkomna situationen. Att låna pengar av någon utan att ha fått den personens medgivande, är inte det stöld? Men SAS hävdar att de inte hinner med att betala tillbaka. Ska inte jag som kund ha tålamod och förståelse då? Mitt svar är ”nej”. Jag tror dessutom att SAS ljuger mig och alla andra kunder rakt upp i ansiktet. Och så gör man bara inte. Tycker jag.

Det har egentligen inte gått extremt lång tid för min del – än. Men jag tycker faktiskt att jag borde ha fått mina pengar tillbaka vid det här laget. Två veckor tycker jag borde vara gott och väl för en enkel banktransaktion. Och nu har det gått mer tid än så.

Det var den 21 september som jag fick ett helt obegripligt mejl från SAS och dagen efter som topplocket gick på riktigt, sedan jag pratat med dem i telefon för andra gången. Så pass att ett blogginlägg om saken gick ut trots att det inte var färdigt.

Det inlägget har jag för övrigt uppdaterat idag med skärmdumpar på SAS obegripliga kommunikation kring den inställda resan.

Och så anmälde jag SAS till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN), en myndighet jag aldrig vänt mig till förut, redan då, den 22 september.

Detta trots att jag alltså då bara precis begärt återbetalning av mina pengar som jag ligger ute med för den inställda flygresan tur och retur till Tokyo för fyra personer. Men. Eftersom SAS redan lämnat besked om att väntetiden troligtvis kommer att vara extrem och då de vägrat lämna ens någon bekräftelse på att det var de som ställde in flygningen och att jag har begärt en återbetalning så gick alltså topplocket.

Mina yrkanden

Ärendet hos ARN kunde jag skapa direkt på webben och där kräver jag att hela kostnaden för resan (29 956 SEK) återbetalas inom rimlig tid (högst ett par veckor) och att jag omedelbart får någon form av kvitto på att jag begärt och ska få mina pengar tillbaka.

Jag motiverar mina krav med att SAS flygning till Tokyo den 24 oktober 2020 har ställts in av bolaget. Enligt artikel 5.1.a och artikel 8 i EU- förordningen 261/2004 ska passagerarna vid inställd flygning av det lufttrafikföretag som skulle ha utfört flygningen erbjudas att välja mellan ombokning eller, om flygningen inte längre har något syfte med avseende på passagerarens ursprungliga resplan, återbetalning av hela inköpspriset för biljetten.

I och med att utresan ställts in blev också hemresan utan syfte för mig och min familj. Vi är därför berättigade att välja återbetalning av biljettpriset i dess helhet. SAS är alltså skyldiga att återbetala hela biljettpriset, vilket de muntligen också medgett på telefon. Däremot har de inte kunnat ange någon tidpunkt för när pengarna kommer att återbetalas. Men de har hänvisat till att SAS då, i slutet av september, återbetalade för inställda flygningar i april. Och jag ser på Facebook att de fortfarande inte är klara med återbetalningarna för den månaden. De ligger alltså redan nu mer än fem månader efter med detta. Kanske till och med över ett halvår.

Denna osäkerhet är inte acceptabel för mig som konsument. SAS måste rimligen kunna ange när återbetalning ska ske och ett rimligt krav borde vara att det som längst ska behöva ta ett par veckor att återbetala hela kostnaden för den inställda resan.

Ljuger om de verkliga problemen

Med moderna IT-system och några enkla script är det inga problem att snabbt betala tillbaka pengarna till alla kunder som fått sina flygningar inställda. SAS återbetalningar borde alltså kunna ske med automatik – och har – påstår jag – troligtvis tidigare också skett med automatik. Sannolikt har bolaget nu istället börjat tillämpa manuella rutiner för att bromsa återbetalningarna till kund i syfte att slippa låna pengar på bank, eller be ägarna skjuta till mer medel, för att istället olovligen låna dessa pengar av kunderna. Inte snyggt alls – enligt mig.

I den händelse SAS hänvisar till att endast manuella rutiner är möjliga, borde de kunna omfördela personal eller anställa för att genomföra dessa moment. Över fem månaders handläggningstid för en enkel banktransaktion är helt orimligt.

Och det är alltså i denna del som jag tror att SAS medvetet ljuger för oss kunder när de påstår – eller i vart fall antyder – att de inte hinner betala tillbaka.

Till den som tycker att jag är gnällig och borde ha mer tålamod har jag följande fråga: lånar du mig 30 000 kr, utan säkerhet eller ränta, som jag betalar tillbaka till dig först när och om SAS återbetalar till mig? (Jasså, inte? Märkligt.)

Och på tal om ränta så har jag hos ARN i veckan även yrkat på just ränta enligt räntelagen för de pengar SAS lånat av mig utan tillstånd.

Tyvärr har även ARN längre handläggningstider än vanligt så utöver detta har jag via min internetbank krävt att kortköpet hävs med hänvisning till att SAS inte avser leverera det jag betalt för.

Jag har idag också fått tipset att polisanmäla SAS och/eller vända mig till Kronofogden, men jag väntar nog i alla fall någon eller ett par veckor till med att göra det.

Sist några avslutande ord till SAS

Och samtidigt med att jag och många, många andra kunder väntar på att få våra pengar tillbaka så plockar SAS-chefen Rickard Gustavsson ut över en miljon i månaden i lön till sig själv. Uppriktigt sagt!

Lycka till med att återvinna kundernas förtroende! Det målet kan ni nog nå vilket årtionde som helst. Så fortsätt kämpa!

Uppdatering: Ett par personer med insyn i SAS verksamhet har på Facebook dels påpekat att SAS verkligen hanterar dessa transaktioner manuellt – vilket jag i och för sig inte ifrågasatt – men också att SAS IT-system inte alls är särskilt moderna – vilket jag själv inte har någon insyn i.

Ändå. Jag har svårt att tro att SAS inte kan lösa detta om de vill. När nu allt fler sannolikt vänder sig till Kronofogden för att få tillbaka sina pengar – med ränta dessutom – undrar jag om inte SAS kan få fart på återbetalningarna.

10 kommentarer på “Min teori – SAS ljuger medvetet för sina kunder

 1. Jag på Tap air portugal sedan 25mars fick köpa ny biljett för ta mig från Fortaleza Brasilien. Ännu pengar fått så skickade de vidare till kronofogden för ca en månad sedan så får vi sen när jag får mina nästan 12 000kr.

  1. Oj! Ja, det är nog tyvärr fler flygbolag som gör så här. Ser att många, som du, skriver om att gå till Kronofogden och det får väl bli mitt nästa steg, tänker jag.

  1. Det vore ju intressant om någon från insidan vågar berätta anonymt hur det verkligen går till. Så länge ingen gör det är ju detta enbart en teori. Men jag tycker att det mesta verkligen talar för att det är så. Det Aftonbladet faktiskt skrev om i söndags var möjligheten att vända sig till Kronofogden för att få betalt. Jag har själv nappat på det (och bloggat separat om det). I och med att man där kan begära ränta på pengarna uppstår ett helt annat incitament för SAS att faktiskt sätta fart på återbetalningarna. Ska bli intressant att se hur de agerar nu.

 2. Ja, att ligga ute med 30 papp är inte kul. Fair enough. Jag personligen ligger ute med 23k just nu, i två olika resor som ännu inte blivit avbokade. Men…

  ”Med moderna IT-system och några enkla script är det inga problem att snabbt betala tillbaka pengarna…”

  …är inget argument jag skulle dra med. Hade samma typ av jämförelser när jag jobbade på en it-avdelning för några år sedan. Folk tyckte att de hade för lite utrymme i Outlook och menade att de minsann kunde köpa två terabyte på Elgiganten för inga pengar så att utöka deras quota på mejlen ”borde inte vara några problem”. Vad de inte såg var alla komplexa system bakom kulisserna. Bara en sån grej som backuperna, som redan där och då hade svårt att hinna köras under dygnets alla timmar. Utöka med en halv gig per användare skulle helt enkelt inte hinnas att köras i den dagliga körningen. Sånt såg de ju inte. Med all rätt.

  1. Jag har ändå svårt att tro att detta inte går att lösa. Att Aftonbladet igår skrev om hur man som kund kan gå till Kronofogden för att få betalt och då även kan kräva ränta tror jag ökar på den sortens ärenden betydligt. Det ska bli intressant om inte det i så fall ökar på tempot inne på SAS. För ränta är de säkert inte så sugna på att betala.

   Jag skickade för övrigt själv en ansökan till Kronofogden igår. (Kommer ett separat inlägg om det.)

   1. Jag sa inte att det inte går att lösa men att komma med att det löses med ett enkelt script är nog att förenkla saken. Eller det kanske bara var en metafor, vad vet jag.

    Lycka till i alla fall! Hoppas det löser sig!

   2. Jo det skulle nog mer ses lite som en metafor eller möjligen att jag i min ilska raljerar en smula. Tack för lyckönskningen och tack det samma! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s