fotografi · historia · iPhone · resor · träd

Det där trädet igen – och några andra träd också – på Vesan


Det finns ett träd som jag har fastnat lite extra för. Det är en ek som växer på Vesan. Jag ser det från tåget varje morgon när jag pendlar till jobbet. Och varje gång när en morgon är magiskt vacker försöker jag fotografera det där trädet med mobilen. Och ibland annars också.

Vesan var från början ett sund i västra Blekinge mellan Listerlandet, som då var en ö, och fastlandet. Landhöjningarna förvandlade sundet till en insjö och vattensamling.

Fram till 1700-talet var området ett seglingsbart sund, men sedan växte det igen. I början av 1800-talet påbörjades ett första försök att dika ur sjön. Senare, på 1860-kom man på att bygga en vall mot havet och pumpa ut vattnet ur sjön. 1866 bröt Östersjön igenom och 1870 gav man upp planerna på att tömma sjön för en tid. Men 1926 återupptogs pumpandet och med undantag för en ny genombrytning av havet 1959 har området fortsatt vara odlingsmark.

Och rakt över den jordbruksmarken går järnvägen. Blekinge kustbana.

Och på en ö i det som en gång var en sjö finns en kyrka. Gammalstorps kyrka, heter den. Den första kyrkan på platsen byggdes när ön låg i ett havsund, på Medeltiden. Byggdes av vikingar, säger sägnen.

Och en bit från den där ön växer en ek. Exakt vilket år den började gro ur ett ekollon som råkat hamna just där är det förmodligen ingen som vet.

Det där trädet på Vesan. Igår fotograferade jag det igen. Och några andra träd.

Idag jobbar jag hemifrån.

4 kommentarer på “Det där trädet igen – och några andra träd också – på Vesan

  1. ”Fastnat lite extra för…” – jag tror att du är lite besatt av trädet, haha. Men jag förstår dig, det blir fina bilder och så kan man jämföra vid olika väderlek och årstider. Gammal sjöbotten är förstås bördig, intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s