bucket list · instagram · resor · vackra platser

Besöker Greklands 7 vackraste småstäder på Instagram 


.
Jag hittade den här artikeln som utsett Greklands 14 vackraste småstäder. Endast ettan och fyran på listan har har jag själv besökt. De övriga får jag nöja mig med att besöka på Instagram. I vart fall just nu. Här är de 7 översta småstäderna (och byarna) på listan:

1. Oia

Det påstås i artikeln jag läste att Oia har lockat resenärer sedan 1200-talet. Och att det har fortsatt tills idag när byn är det ett av Santorinis främsta turistmål. ”Människor kommer hit för den dramatiska utsikten, de fantastiska solnedgångarna och för att titta på de gamla kaptenernas hus.”

Ja, nog kommer det folk till solnedgångarna, alltid, säger jag, men oftast alldeles för många på en gång. Det gör att de där solnedgångarna sällan blir ens i närheten av så fantastiska som det sägs. Men visst är det en vacker by, även om jag nog tycker att det finns flera byar bland Kykladernas alla vackra öar som kan konkurrera om att vara vackrast.

2. Monemvasia

En gångväg sägs förbinda öbyn Monemvasia med det grekiska fastlandet på Peloponnesos kust. Monemvasia är en medeltida stad som ska vara känd för sin arkitektur, med röda tegeltak överst på rustika byggnader. ”Du kommer att bli förtrollad av att se det gamla slottet som toppar ön.”, påstås det i artikeln.

Jag tittar runt på Instagram och tycker verkligen att byn ser gullig ut. Säkerligen värd att besöka en dag, när och om vi kan resa igen.

3. Symi stad

”Symi brukade vara ett centrum för skeppsbyggnad och tvättsvamp, men idag är det en magnet för resenärer”, påstår artikeln. Toppattraktionerna ska vara ett grekiskortodox kloster från 1700-talet, ett slott med utsikt över staden som byggdes av St John’s riddare och många kyrkor och kapell, några byggda av bysantinerna.

Symi är en ö som inte ligger långt från Rhodos och som jag har sneglat på flera gånger men ännu har det inte blivit någon resa dit.

View this post on Instagram

Symi 😍 #boattrip #symi #stgeorgebay #rhodes

A post shared by Laura Glossop (@glossoplaura) on

4. Mykonos stad

”De färgglatt inredda vita husen ger Mykonos en kosmopolitisk känsla”, påstås det i arikeln och jag kan faktiskt hålla med om att Mykonos känns som en ganska kosmopolitisk stad, trots sin litenhet.

Mykonos har liksom Santorini en internationell flygplats. Ön är också ett populärt mål för kryssningsturism. Stadsdelen Little Venice är ett antal hus i Mykonos stad som vetter direkt mot vattnet utan någon väg emellan. Gränderna är fina och stränderna både vackra och populära. Vi var här 2002.

5. Parga

Den här staden på det grekiska fastlandets västkust har länge varit ett populärt charterresmål, men jag har ännu inte varit här.

Ta en paus från de vackra stränderna ”för att utforska två historiska slott, det venetianska slottet från 1300-talet som ligger på en liten halvö och ruinerna av slottet Ali Pasha med utsikt över Parga från en kulle. Promenera genom närliggande fruktträdgårdar och olivlundar. Köp lite Parga-honung för att komma ihåg ditt besök när du kommer hem”, föreslår artikeln.

View this post on Instagram

#parga#Greek

A post shared by Άρης Λάμπρου (@aris_lamprou) on

6. Kalambaka

Den här staden blir jag verkligt sugen på att besöka när jag tittar runt på Instagram! Klostret Meteora har jag ju hört talas om men inte småstaden Kalambaka (eller Kalampaka) som ligger alldeles i närheten, ganska mitt i det grekiska fastlandet. Långt från kust och hav.

”De smala stenlagda gatorna är som gjorda för att gå vilse, med färgglada läckerheter runt varje hörn.”

7. Mithymna

Den här småstaden ligger på ön Lesbos som har blivit något av ett flykingläger på senare år. Den 9 september i år brann dessutom det det kända Morialägret ner på en annan plats på ön. Kanske inte en lämplig kuliss för en semester just nu, men jag surfar ändå runt en stund på Instagram och kan konstatera att även Mithymna ser ut att vara en mycket vacker småstad.

I en annan tid, kanske. Eller i ett annat liv.

Bilderna överst i inlägget är ifrån Oia för många år sedan.

2 kommentarer på “Besöker Greklands 7 vackraste småstäder på Instagram 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s