blogg · flyg · media · resor

Expressen ringde och undrade om det är jag som är bloggaren Inger Hansson

Igår var min historia om hur jag fick tillbaka mina pengar från SAS med i Expressens nätupplaga. Du kanske undrar hur det gick till? Hur sådana här historier hamnar i tidningen? Det är säkert väldigt olika. Men just i det här fallet gick det till så här.

Det var förra torsdagen, ganska sent på eftermiddagen som min privata telefon ringde strax innan jag skulle lämna min arbetsplats. Det är bara just på torsdagar som jag är på plats på jobbet just nu, i dessa coronatider.

Det var Patrik Micu på tidningen Expressen som ringde. Han undrade om jag är den Inger Hansson som har en blogg och som har skrivit om svårigheterna med att få tillbaka pengar från SAS. Jo, det fick jag ju medge. Han hade fått tips av en kollega, sa han, som sett mig skriva i en Facebook-grupp om mina svårigheter att få mina pengar återbetalda efter en inställd resa.

Jag fick ju lov att berätta att jag fått mina pengar tillbaka nu. Och hur det gick till att ansöka om hjälp hos Kronofogden. Det slutade med att Patrik tackade för ett trevligt samtal, men att han inte trodde att min historia riktigt passade in i den artikel han höll på med. Men eventuellt att det kunde bli något senare. Jag bad att få se mina citat i så fall, och så fick han min mejladress.

Redan på fredagen kom mina citat per mejl från Patrik. Så jag förstod då att han tänkte skriva ändå. Och han bad också om ett foto på mig, vilket han fick. Jag rättade också till ett litet skrivfel i ett av citaten.

Sedan hände ingenting. Förrän igår vid lunch. Då kom artikeln ut på Expressen. Mitt namn i rubriken. Jag upptäckte den ett par timmar senare. Men artikeln handlar om mycket mer än bara mig. Där framgår bland annat att många av SAS kunder fortfarande väntar på sina pengar. En av dem är också intervjuad. Där framkommer också att vi är totalt 275 personer som vänt oss till Kronofogden för att få tillbaka pengar från SAS. Och att Konsumentverket nu kräver flygbolaget på en miljon kronor i vite om flygbolaget fortsätter dröja längre än sju dagar med återbetalningarna. Samt att SAS vägrar svara på hur många kunder som fortfarande väntar på pengar, och hur lång tid det kan ta för dem att få sina pengar tillbaka. Problemen gäller för övrigt fler bolag än bara SAS. Norwegian nämns särskilt i artikeln.

Och så kan det alltså gå till när någon hamnar i tidningen nuförtiden.

11 kommentarer på “Expressen ringde och undrade om det är jag som är bloggaren Inger Hansson

 1. Kul att både du och tidningen tagit upp detta för det är bedrövligt att SAS drar på att betala tillbaka pengar till sina kunder. Så viktigt att man som enskild människa står på sig och härligt att se att många andra gör detsamma, då blir det större kraft bakom det hela. Hoppas du och alla andra som drabbats får tillbaka era pengar omgående. Lycka till!

 2. Kul att de hade sett att du skrev om det och att du kom med i tidningen! Hoppas nu verkligen att SAS skyndar sig med att betala tillbaka, man ska inte behöva kämpa så för det som ska vara självklart och i ditt fall en så stor summa.

 3. Hej Inger! Tack för din detaljerade beskrivning om hur man går till väga hos Kronofogden. Men först en återblick i mitt ärende, den 13/2 2020 bokar jag en resa med SAS inrikes tur och retur Stockholm – Luleå, utresedatum 26/3 och hemresa 29/3. Det handlar inte om stora pengar, resan kostade 1642kr. Den 20/3 ställer SAS in flygningen och jag begär återbetalning, den 1/4 får jag en bekräftelse på min begäran och de skriver att det kan ta lite tid pga. pandemiläget och stort antal återbetalningar. Sen är det knäpptyst och inga pengar betalas tillbaka. Minnet sviker något om exakt när, men jag ringer kundtjänst första gången några veckor senare, får efter en timme i telefonkö beskedet att pengarna redan betalts tillbaka, säger då att jag inte fått tillbaka några pengar och frågar hur och när återbetalningen gjordes. Han säger då att pengarna satts tillbaka på mitt kort, säger då att det är ju konstigt då jag betalade med Swish, och ni har varken mitt konto eller kortnr. Han säger igen att han i alla fall ser att det ska vara återbetalt. Det är då jag inser att jag bytte telefonnr. precis efter jag betalade resan, vilket då också innebär att jag bytt numret som är kopplat till min Swish, vilket i sin tur innebär att SAS inte har några uppgifter alls för att kunna återbetala mina pengar. Jag förklarar detta då och får till svar att jag ska kontrollera med min bank om några pengar kommit in. Jag hade redan kollat internetbanken utan att hitta något, men jag ber ändå SEB kolla men de hittar inte heller nån inbetalning. Jag ringer åter SAS några dagar senare och sitter en timme eller så i kö igen, drar hela storyn om Swish och nytt nummer igen, får då besked att han ska skicka ärendet vidare till dem som har hand om utbetalningarna som ska återkomma till mig, vilket såklart inte sker. Ringer då SAS en tredje gång några veckor senare, får samma svar att återbetalningen redan gjorts, jag drar åter igen storyn om Swish och de säger kolla med din bank, meddelar att det har jag gjort, då säger han att han ska lägga ärendet på den avdelning som sköter utbetalningar, meddelar att det har nån av hans kollegor redan gjort, han säger då att det är det enda han kan göra. Efter det hittar jag din blogg men tänker att det inte riktigt är värt att dra det via Kronofogden för 1642kr, så jag avvaktar en bra stund, faktiskt ända tills nu i våras, men när årsdagen för min planerade resa passerades tänkte jag att nu måste jag ta tag i detta igen, kollar kontohistoriken noggrant, men inga pengar från SAS. Ringer dem för fjärde gången, åter igen ca. en timme i kö, samma besked att det redan är betalt, då brinner jag av och förklarar att det är omöjligt pga. Swish-grejen och att nu blir det Kronofogden. Följer dina instruktioner och fyller i alla uppgifter och begär ränta och ersättning för deras avgift osv. Fakturan kommer en tid senare och jag betalar in de 300kr omgående. Ytterligare en tid senare kommer ett brev från Kronofogden att SAS bestrider föreläggandet och att nästa steg är domstol, vilket kan kosta 600kr eller 2500kr, beroende på ärende och belopp. Jag har på mig till den 21/6 att inkomma med uppgifter och förklara vad jag vill att rätten ska bedöma, annars avskrivs ärendet. Men så nu i tisdags kommer plötsligt ett mail från SAS kundtjänst från en personlig adress, där en Emelie säger att de bestrider betalningsanmodan från Kronofogden då återbetalning redan skett, och de ber mig dra tillbaka anmälan. De efterfrågar vidare mina bankuppgifter för att kunna undersöka ärendet vidare. Jag svarar då att om de kan presentera ett betalningsunderlag som bevis på hur och när återbetalningen gjordes och jag hittar pengarna så ska jag ta tillbaka anmälan. Annars ämnar jag ta ärendet vidare till domstol, i och med deras bestridande, och att jag även kommer kräva ränta plus alla omkostnader. Jag förklarar också att jag är enormt missnöjd med hanteringen och deras totala brist på intresse att ta tag i ärendet förrän nu när jag blandat in kronofogden. Får då ett svar idag där hon beklagar att det tagit sån tid och att jag är upprörd och frustrerad, och hon bifogar ett par utskrifter från nått internt system där det står att återbetalning skett den 16/7 2020, dock inget som visar en faktisk transaktion. Och datumet är relativt långt efter de två första samtalen där de redan hävdade att pengarna betalts tillbaka. Hon säger vidare att hon ska undersöka detta direkt nu bara de får mina bankuppgifter, de erbjuder sig också att betala avgiften för Kronofogden. Jag är ju helt säker på att allt detta är satt i system av SAS bara för att förhala återbetalningar så länge som möjligt, eller helt slippa betala, hade jag inte gått via Kronofogden hade jag ju inte kommit vidare alls. Jag hittar inget annat ord för detta beteende än bedrägeri, och att ett företag som SAS håller på på detta, sätt finner jag knappt ord för, i alla fall inget som passar sig i skrift öppet. Och bara genom att läsa här så förstår man att det är många som är i samma situation. I mitt fall rör det sig om relativt lite pengar, men nu är det mer av en principfråga att såhär beter man sig inte mot sina kunder, oavsett läget med pandemin. Så jag är väldigt lockad av att låta detta gå vidare till domstol bara för att se vart det slutar, dock är man inte van med sånt här, och man blir lite osäker på om det kan slå bakut på något sätt. Men jag är helt säker på att SAS inte kommer kunna presentera några bevis på att återbetalningen faktiskt skett, och jag får en känsla av att de är lite oroliga över detta plötsligt. Så jag tar tacksamt emot tips om någon har erfarenheter av hur sådana här ärenden hanteras av domstolar, och om det finns några uppenbara fallgropar.

  1. Tyvärr inte. Jag fick tillbaka mina pengar utan att behöva gå till domstol.

   Vet inte om SAS swishar återbetalningar? Kan de ha swishat till ditt gamla nr? Har du kollat om någon annan har det numret idag? Vet dock inte om de kan lägga dig till last att du bytt telefonnummer. Det borde väl vara deras sak att kolla att de swishar till rätt person, i så fall. Och känns rent allmänt konstigt om SAS alls skulle sitta och swisha sina kunder.

   Men visst har SAS satt detta i system. Sorgligt är det.

   1. Jag har kvar det gamla numret också, men har inte haft Swish knutet till det sedan jag bytte. Jag har som sagt påtalat detta för SAS varje gång jag pratat med dem, men de har aldrig brytt sig om det. Kanske är enklast att bara ge dem mina bankuppgifter och med lite tur få både biljettpengar och avgiften till Kronofogden tillbaka. Men jag är fortfarande jäkligt sugen på att dra det till domstol bara för att se vart det slutar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s