coronan · resor

Nu är det dags att du gör vad du kan

Ja. Jag är också så jäkla less på det här. Nu när den andra vågen är här. Önskar att det gick att tänka bort. Men nu är det som det är.

Vilket märkligt år. 2020. Det var på årets andra dag som jag skrev en lista över 20 länder och resmål jag ville besöka på 20-talet. På den listan fanns länder som Kina, Italien, Indien och USA. Och Japan. Tio dagar senare bokade jag en resa till Japan till höstlovet.

Sportlovet var då redan inbokat till italienska Dolomiterna. En sommarresa till Mallorca var också klar. Resten av året ett oskrivet blad.

Resan med tåg till och från Dolomiterna blev i alla fall av.

När det sedan blev som det blev. I Bologna. I New York. I Stockholm, Sörmland och Madrid. Ja, på många håll. Då fick vi vara tacksamma för att vi själva och de vi älskar fick vara friska – de av oss som hade en sådan tur – i detta elaka lotteri. Och för att vi kunde hjälpas åt. Så att sommaren kunde bli nästan – men bara nästan – normal. Någon resa till Mallorca blev ju till exempel aldrig av. Inte för oss iallafall. Men Dalarna, Hälsingland, Öland och Bornholm funkade också bra.

Men nu är vi där igen. Den andra vågen är här. Eller den tredje, beroende på var du är. Och även Sverige är det nu i nedstängt läge igen. Eller borde vara. Många skiter nämligen i rekommendationerna nu. Är less. Orkar inte. Jag vet själv hur det är.

Men vi måste!

I hela världen har det aldrig varit så illa som det är nu med den här pandemin. I Sverige kan det snart vara lika illa som i våras. I Skåne, och snart också i Blekinge, är det värre än var det var då.

I grupp efter grupp på Facebook som handlar om resor och utflykter ser jag att det förbjuds att överhuvudtaget nämna covid-19. Detta är inget nytt. I många grupper förbjöd samtalsämnet redan i våras. I några så tidigt som i februari.

Skygglappar så klart. Det hjälpte inte. Problemet fanns – och finns där ändå. Och påverkar både resor och utflykter. I allra högsta grad.

Flygindustrin hävdar att risken att smittas på flyget är liten och andra hävdar att det är ju ändå så få som smittas utomlands.

Och ja. Självklart är det fler svenskar som smittas i Sverige än utomlands. Det beror på att svenskar – i regel – befinner sig i Sverige en betydligt större andel av tiden. Och ännu mycket färre är det som reser nu, jämfört med ett vanligt år. Men det behöver inte betyda att utlandsresor inte bidrar till smittspridningen. Det gör de mycket sannolikt.

Men inte för att det är det enda som bidrar till smittspridningen. Inte ens något av det viktigaste. Problemen med att resa just nu är istället främst andra. Vem vill till exempel resa i en värld med stängda restauranger? Vad händer om flygbolaget ställer in hemresan? Eller om du inte släpps ombord för att du har feber? Vem vill hamna på IVA i utlandet? (Inte för att den senare risken är överhängande – men den är svår att helt bortse från.)

Vad gäller smittspridning är nog privata fester inomhus det största problemet. Och onödiga besök på krogen.

(Och jag har själv deltagit både i någon enstaka fest, ätit på restaurang och dessutom gjort en utlandsresa – till Bornholm – under pandemin. Att vara restriktiv och avstå behöver inte betyda att avstå från precis allt, precis hela tiden. I vart fall inte under de perioder som smittläget varit – och senare igen kommer att bli – bättre än det är just nu.)

Någonstans är det var och en som själv måste bestämma när och vart det är lämpligt att resa i dessa tider. Eller delta i fester och arrangemang.

Men generellt: Nu. Är. Inte. Rätt. Tidpunkt. För vare sig det ena eller det andra.

Det är umgänge tillsammans med de du bor ihop med som gäller nu. Och de du jobbar ihop med bara om och när du måste. Annars jobbar vi hemifrån. Och inget After Work. Inga julfester. Inga julbord på stan. Och att försöka hitta kryphål som att ordna ”dagfester” på krogen när alkoholförsäljningen är förbjuden efter kl. 22 är inte heller okej. Så klar.

Det mesta tyder på att det kommer ett eller flera vaccin i början av nästa år. Men det beräknas ta ett halvår eller mer innan alla som är 70+, tillhör en riskgrupp eller jobbar i vården har fått vaccin. Vi övriga får vänta till senare. Någon slags restriktioner kan vi därför räkna med att det kommer att vara ända fram till nästa höst. Minst. (Suck.)

Men. Ju mer vi kan trycka ner smittan nu, desto färre restriktioner behöver vi ha sen. Det är nu vi avgör, inte bara hur julen ska bli, utan minst lika mycket första månaderna av 2021. Och kanske längre. Vill vi till exempel kunna resa, åtminstone inrikes, nästa sommar?

(Ja, det vill vi. Jag hoppas till och med på en Mallorcaresa då.)

Så. Inga kryphål är okej nu. Nu kan du inte göra allt det du brukar göra. Inte ens allt du kunnat göra tidigare i höst. Nu ska du inte leta genvägar och ursäkter. Nu ska du göra vad du kan för att bromsa smittan.

För det är dig det hänger på nu. Och mig. Och på oss allihopa.

Och ja. Det är jävligt tråkigt. Men vad är alternativet?

(Det är ännu tråkigare.)

Bilden är ifrån förra året i december i Stockholm.

4 kommentarer på “Nu är det dags att du gör vad du kan

  1. Nej, nu är verkligen inte läge för nåt.
    Läste någonstans att ”folk verkar vilja ha väldigt tydliga regler, för att sen kunna börja hitta kryphål i dem”. Och det verkar inte bättre.

  2. Jag håller helt med dig. Jag skrev en kommentar som blev så lång att jag nog får ta det hos mig i stället. Att ta ansvar inte bara för sig själv utan också för andra, var innehållet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s