bucket list · listor · resor

Länderna och resmålen jag vill besöka på 20-talet – en lista i 20 punkter

Nytt decennium, nya möjligheter. Jag funderar som bäst på vilka resmål jag vill besöka under 2020, men här tänkte jag att jag skulle lyfta blicken lite ytterligare och försöka summera vilka länder och resmål jag verkligen skulle vilja ha besökt innan detta årtiondet är slut.

Självklart har jag även resmål i Sverige kvar att undersöka, men här har jag valt att fokusera på utlandet.

Här är min lista utan inbördes ordning:

1. Sydafrika
Efter vår resa till Tanzania för tre år sedan har jag fått mersmak för Afrika. Sydafrika är ett stort och spännande land och jag har fått intrycket att där är ganska enkelt att turista. Safari bland allt ifrån pingviner till lejon, vandring i vackra landskap samt sol och bad är det som lockar. Och förmodligen en hel del spannande kultur därtill.


Foto: Casey Allen

2. Madagaskar
Den där stora ön som ligger utanför Afrikas östkust och som har så många spännande djur och växter har jag drömt om länge. Det politiska läget har inte alltid varit stabilt, det verkar inte helt enkelt att ta sig runt och det är ganska dyrt att ta sig dit. Men lemurer, häftiga träd och tropiska stränder lockar.


Foto: Amy Reed

3. Indien
En hel subkontinent med en miljard invånare, mängder av olika klimatzoner och landskap. Bara en sådan sak som alla te-odlingar! Spännande mat, arkitektur och kultur och därtill en riktigt bra prisbild när du väl tagit dig dit. Vad som hittills hållit mig därifrån? Trängseln, smutsen, kastsamhället, fattigdomen och i någon mån synen på kvinnor. Men mest risken för magsjuka. Men någon gång ska jag våga!


Foto: Ian Wagg

4. Kina
Också ett land med en miljard invånare och därtill många vackra landskap, fantastiska historiska lämningar och intressant mat. Även om jag hört många som varit i Kina säga att de varit besvikna på just kinamaten, den smakar tydligen inte som kinamat ska smaka. ;) Vad som är mer oroande är att miljontals muslimska kineser sägs sitta i koncentrationsläger. Kina är verkligen inget drömsamhälle, men kan ändå vara väldigt intressant att besöka.


Foto: Vidar Nordli-Mathisen

5. Australien
Jag har redan varit i Australien två gånger, men vill gärna komma tillbaka någon mer gång och se mer av landet. Jag gillar att människorna är så trevliga, det unika djurlivet, de många vackra landskapen och de milsvida stränderna. Och de många miljonstäderna. Jag känner ingen brådska tillbaka, men någon gång under de närmate tio åren skulle jag gärna göra ett besök till.


Foto: Mark Galer

6. Söderhavet
Franska Polynesien, Tuvalu, Tonga, Påsköarna, Palau. Det finns hur många spännande länder och öar som helst att längta efter i Söderhavet. Dessutom skulle jag inte ha något emot att återvända till någon av Fiji, Cooköarna eller kanske allra helst Samoa, som jag redan har besökt förut.


Foto: Dave Shaw

7. Sulawesi
Indonesien är ett land som jag gärna vill återvända till och där finns många spännande öar att välja på. Av alla dessa har det i årtionden varit Sulawesi som lockat mig mest. Öns spännande form, intressant kultur, vackra stränder och bra snorkling. Och ändå få turister. Det som hållit mig borta är kopplat till det sista. Med få turister följer att det blir svårare att ta sig runt. Men snart är det kanske enkelt nog?


Foto: Marcel Friedrich

8. Ryssland
Så nära. Så lik natur. Och ändå en helt annan värld. I somras var jag helt inställd på att vi skulle till Ryssland. Ända tills jag insåg hur krångligt det är att ordna visum. Men nu införs e-visum till St Petersburg och kanske blir det inom några år enklare att resa även till Moskva och kanske ännu längre bort i detta stora land?


Foto: Nikita Karimov

9. Samarkand
Och när vi ändå är på det hållet kanske vi passar på att svänga förbi Uzbekistan och inte minst sidenvägens och alla drömmars resmål: Samarkand. Mest för alla vackra byggnaders skull i oändliga nyanser av blått och turkost.


Foto: Yang Jing

10. Italien
I Italien har jag varit många gånger. Men jag vill ständigt återvända. Alla vägar bär till Rom. Och alla vattenvägar bär till Venedig. Men där finns också så otroligt mycket kvar att upptäcka, bergsbyar, vyer, stränder och god mat. Italien räknar jag med att besöka flera gånger de kommande tio åren.


Foto: Dominik Kegel

11. Norge
Norge ligger nära och är så otroligt vackert. Den enda nackdelen är att molnen allt för ofta ligger nedsänkta och döljer fjäll och skuggar fjordar. Men absolut ska det bli minst ett besök i vårt västra grannland under den här tioårsperioden. Trondheim har jag till exempel aldrig varit i. Och där var en av mina förfäder borgmästare en gång i tiden, för mycket mycket länge sedan.


Foto: Simon Williams

12. Japan
Japan är ett spännande land. Mycket historia. Men också full fart mot framtiden i höghastighetståg. Jag kan bara inte bestämma vilken årstid jag vill resa hit. På vintern när aporna badar i varma källor? På våren när körsbärsträden blommar? På sommaren när det är varmt? Eller på hösten bland höstfärger och fallande löv?


Foto: Sorasak

13. Finland
De tusen sjöarnas land. Det är ju nästan lite pinsamt att erkänna men det är bara nätt och jämt att jag varit i Finland överhuvudtaget. En gång på 80-talet körde vi bil längs Torneälven, mestadels på den finska sidan. Och i somras nosade vi på Åland. Jag har verkligen inte sett landet. Tänk att göra en björnsafari nordöstra Finland, till exempel! Och Helsingfors borde man ju i alla fall ha sett. Ska det bli ett riktigt besök i vårt östra grannland de här kommande 10 åren?


Foto: Taneli Lahtinen

14. Kanada och USA
Jag har vait i båda länderna förut. I Kanada bara vid Niagarafallet men i USA flera gånger och i olika delar av landet. Ändå finns det så oerhört mycket kvar att se. Tänk att någon gång få tid och möjlighet att bila flera månader i Kanada och USA. Det vore något!


Foto: Jeff Golenski

15. Burma
Myanmar eller Burma. Knappast ett land som är bäst i klassen på mänskliga rättigheter. Närmast tvärt om faktiskt. Folkmord finns med i skala av jävligheter. Även på senare år. Men jag tror inte på att regimer ändrar sig på grund av turistbojkotter – däremot kan det kännas känslomässigt fel att resa dit just nu. Men landet verkar vara fantastiskt vackert och sevärt. Så om några år kanske?

561b1155-424e-40b3-bdbe-21a843682a9a
Foto: Natalia Mok

16. Sri Lanka
Som en tedroppe söder om Indien ligger detta land som verkar ha både fina stränder, vackra landskap och intressanta sevärdheter. Dessutom mycket vackra tågresor. Vi var på väg hit redan för många, många år sedan. Men då blev det inte av. Sedan kom ett krig emellan. Kanske kan det bli av nu, inom de närmaste åren?

2b3ff2e8-4c58-4ee5-9933-e7beff3d9391
Foto: K. P. D. Madhuka

17. Maldiverna
När vi ändå är på Sri Lanka kanske vi skulle passa på att titta förbi Maldiverna. Bra snorkling, vackra stränder, lugn och ro samt möjlighet att besöka även de bebodda öarna lockar. Men en god bok eller tre behöver nog följa med i packningen om vi kommer iväg hit.


Foto: karl muscat

18. Namibia
Namibiöknen med sina fantastiska röda sanddyner. Därtill Safari bland Afrikas många djur och en intressant befolkning varav 33 000 personer räknar sig till San-folket. Ett folk som till stor del än idag lever som jägare och samlare som talar khoisanspråk. Dessa språk har bland de mest komplexa ljudsystemen bland världens språk och är mest kända för sin användning av klickljud som konsonanter.


Foto: Werner Du plessis

19. Tanzania och/eller Mozambique
Vi besökte Tanzania för två år sedan. Zanzibar och Ngorongoro. Det gav mersmak. Jag skulle gärna återvända till det här landet. Och/eller besöka dess grannland Mozambique. Spännande djurliv, vackra landskap och behagligt strandliv lockar.

414fbba0-71de-4c98-8241-9193a2baffcc
Foto: Hu Chen

20. Mellanamerika
Karibien är en region med många öar och länder som jag gärna skulle vilja få chansen att besöka någon gång. Jamaica, Aruba och Guadeloupe (känd från TV-serien ”mord i Paradiset”) för att nämna några. Lägg därtill Centralamerika med länder som Costa Rica och Panama. Det här är helt enkelt en region jag skulle vilja se mer av. Natur, värme och stränder lockar.


Foto: Sébastien Jermer

Alla de vackra bilderna har jag hittat på sajten unsplash

23 kommentarer på “Länderna och resmålen jag vill besöka på 20-talet – en lista i 20 punkter

 1. Vilken rolig idé, kanske jag också skulle skriva en sån lista 😊 Australien är så underbart, så det gör ont att se hur bränderna härjar där nu 😭

 2. Sydafrika har jag också länge drömt om, det är min man som inte har velat resa dit, han tyckte tidigare att det var osäkert. Italien lockar också, har inte sett mer än Rom och Venedig. Norge finns också med i tankarna, men en bilsemester där blir svårt att kombinera med makens höjdskräck….och tåg är nog lika illa. Ryssland och Finland har jag mina rötter i och jag håller med om att du bör besöka åtminstone Helsingfors, där finns mycket att se. Så många intressanta och lockande resmål det finns!

  1. Ja, just det. Ja det lockar också. Men dagsnoteringen är att Indien lockar lite mer. Kanske blir det till höst- eller jullov redan i år. Funderar på Udaipur i Rajastan och/eller Kochi i Kerala. Har du besökt någon av de platserna?

   1. Nej, Kerala kom vi inte till. Trots att vi reste med ryggsäckar och var borta i fem veckor rörde vi oss inte mycket. Jag var i dålig form och målet var att vila men samtidig se lite av Indien och kulturen. Vi var länge i Gokarna, en vallfartsort i Karnataka, sedan i Goa, en ort som hette Benaulim och så förstås Mumbai. Kerala kan nog vara väldigt väldigt varmt har jag förstått.
    När vi åkte buss eller tåg slogs vi av hur glest bebyggt det var på landet, absolut ingen trängsel alls.

   1. Vi tog något drickvaccin vill jag minnas. Och sen får man vara noggrann med att dricksvattnet man köper inte är en återanvänd flaska påfylld gud vet var. Eller att colan du serveras inte år gjord på pulver och vatten.

   2. Nej, inget sånt. Ändå bodde vi väldigt enkelt, en gång för enkelt i väntan på ett rum. Då blev jag ordentligt loppbiten. Annars var det rent på de flesta ställen.

 3. Så många spännande resmål och många som även jag hoppas besöka under de kommande tio åren. Håller med dig om Italien, dit vill man bara tillbaka om och om igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s