resor

Vad som triggar mig att köpa en resa

Varför bokar du ett visst resmål vid ett visst tillfälle? Hur långt i förväg bokar du? När väljer du att boka något spontant och varför? För mig är allt det där väldigt olika från resa till resa. Men spontanbokar gör jag verkligen inte ofta.

Eller. Till att börja med. Vad är att ”spontanboka”? Jag bokar i vart fall oerhört sällan samma dag som jag får inspirationen. Jag vet inte ens om det har hänt. Jag vet att vi gick in på en resebyrå när vi var på besök i Norrköping och bokade en restresa till Paros sommaren 2002, men är osäker på om vi verkligen bara var inne i butiken en gång. Möjligen att vi preliminärbokade ena dagen och betalade nästa dag. Men annars har jag nog aldrig bokat en resa med så kort tid mellan inspirationstillfället och själva inköpet.

Flera alternativ
Däremot kan det ofta hända att jag har flera alternativ igång inför en viss ledighet, som jag jämför länge och väl. Men sedan bokar jag oftast direkt när beslutet väl är fattat. Först då blir det nämligen en stressfaktor att resorna kan ta slut eller priset kan gå upp.

Andra gånger vet jag nästan ett år i förväg vart jag vill och får då hålla ögonen öppna på biljettsläpp.

Ett år i förväg
Om vi tar vår nästa resa som går med tåg till Dolomiterna för skidåkning, så var vi dit med flyg till Venedig och hyrbil därifrån för två år sedan. I Arabba. Alla andra vårvintrar har vi brukat åka tåg till Björkliden i Lappland. Då har jag brukat boka stuga för nästa år under tågresan hem. Nu ville jag prova tåg till alperna. Bestämde mig för det i princip på hemvägen från Björkliden. Men vågade inte boka boende innan jag hade biljetter till nattåget från Hamburg till Innsbruck. Jag bokade sedan de biljetterna på österrikiska tågbolaget ÖBB direkt när de släpptes. När jag sedan skulle boka boende visade det sig att allt i Arabba var fullbokat och så fick det bli ett boende i närmaste grannbyn istället.

Nästa exempel är att i höstas så föreslog några av våra släktingar att vi ska åka till Mallorca tillsammans i sommar. Jag nappar direkt. Men först efter ganska lång research hittade jag bästa flyg dit som går via två nätter i Barcelona. Hur då bästa, undrar kanske du? Jo, jag vill inte boka med Norwegian. Jag känner en oro inför det flygbolagets dåliga ekonomi. Annars har de varit bra både att boka hos och att åka med. Jag ville inte heller flyga odrägligt tidigt på morgonen med SAS. Men via Barcelona kunde vi flyga med Vueling för samma pris, som vi kunde flugit direkt men odrägligt tidigt med SAS. Priset för två hotellnätter tillkommer ju så klart, men vi får också ett drygt dygn i Kataloniens största metropol, som alltid är värd ett besök. Hemresa hittade jag inte heller någon riktigt bra och sedan kom annat emellan. Bland annat en resa till Borneo. Och innan jag hunnit boka hade förutsättningarna för övriga resenärer hunnit ändras något och de flesta bestämt sig för att stanna tio nätter istället för de sju som jag först tänkt. Och så fick det bli en annan hemresedag än först planerat.

En lista och en annons
Nästa exempel är att förra söndagen bokade jag resa till Japan. Jag hade då nyligen skrivit ihop en lista på 20 resor jag vill göra på 20-talet. Japan finns med på den listan. Någon dag senare ser sedan en annons på Facebook för SAS januari-rea (som nu är över). Jag tittade på deras pris till Japan i höst. Och tyckte att det var okej med tanke på att det var direktflyg, vilket var bra när vi bara har en vecka på oss för resan. Sedan jämförde jag lite med flyg till Sydafrika och tåg till Tyskland, som var två andra alternativ som jag var lite sugen på. Jag grunnade ett par veckor på det hela. Det handlade mer om en jämförelse av tider och innehåll än jämförelse av pris. Sedan frågade jag familjen och fick svar av ungdomarna. Båda föredrog Japan. Därefter bokade jag flyg till Tokyo ett dygn innan rean tog slut. I övrigt återstår den resan att planera.

Ett par – tre veckor innan
Borneo på höstlovet senast var ett förslag från svägerskan, men som jag velat till ända sedan i alla fall 90-talet, och som jag bokade in oss på efter att det blivit klart med sommarsemestern förra sommaren. Och Kykladerna i Grekland som jag och min familj åkte till då, på sommaren, hade jag drömt om ännu längre. Särskilt Amorgos och Folegandros. Amorgos hittade jag första gången i en spelfilm på 80-talet och Folegandros i en uppslagsbok under ordet ”Grekland”. Också 80-tal. Men att det alls blev Grekland (och Tallinn i Estland) just den här gången berodde på att det var så krångligt att skaffa visum till Ryssland och på att nattågen från Ryssland till Uzbekistan saknar luftkonditionering. Det fick därför bli ö-luff i Grekland istället. Inbokad bara ett par, tre veckor innan avresan. Efter att ha ägnat månader av research inför en resa som alltså inte blev av.

Ön Lankayan utanför Borneo hittade jag och min svägerska, oberoende av varandra, genom att googla. Hon tog kontakt med dem per mejl och bokade för oss allihop. Jag letade istället reda på och bokade in rundresan vi gjorde till sköldpaddorna och regnskogen.

Hur hittar jag resmålen?
Det har förekommit att jag rest till platser som jag sett första gången på Facebook (Plitvicesjöarna) eller på Instagram (Lago di Braies) men oftare är det resmål som jag redan haft i åtanke som blir mer aktuella när jag ser en bild i en blogg eller så. Zanzibar är ett exempel på det senare. Där bilder på bloggar och sociala medier bidrog till att vi till slut kom iväg. Men där jag kännt till om och drömt om resmålet i flera årtionden. Och nationalparken Ngorongoro på Tanzanias fastland, som vi besökte på samma resa, hade jag drömt om ända sedan 1970-talets naturfilmer på TV.

Och så där kan jag hålla på. Så vad är det egentligen som triggar mig att köpa en resa?

Inspiration till resor hämtas från olika håll. Ofta dras jag till vackra platser. Bilder jag sett inspirerar nog mest. Och andras berättelser. Våra intressen guppar i bakgrunden; möjligheter att vandra, bada eller åka skidor till exempel. Vackra landskap och spännande natur. Eller möjligheten att besöka ett intressant museum eller att äta gott.

Och även själva inköpsbesluten fattas på olika sätt. Oftast använder jag mig av olika sökmotorer för att hitta bra priser för själva resan och bra ställen att bo på. Men någon gång kan jag nappa på ett bra erbjudande i en annons. Efter viss eftertanke. Det är lite som ett pussel, små bitar som hämtas här och där som till slut bildar en helhet som blir till en resa. Och sedan en till. Och en till.

Bilden ovan är ifrån hotellet på Paros där vi bodde i somras. Paros kom vi tillbaka till som avslut på vår ö-luff, dels för att vi gillar ön, dels för att den har många färjeförbindelser med fastlandet. Något som är bra om den bokade båten skulle bli inställd eller missas och du har ett flyg att passa.

Plitvice spång
Plitvicesjöarna i Kroatien hittade jag på Facebook.
Vackra sjön Lago di Braies i Dolomitetna hittade jag på Instagram.
Restaurangen The Rock, på Zanzibar fick jag tips om på nätet.
Klostret på den grekiska ön Amorgos såg jag i filmen ”det stora blå”.
Turkost vatten runt Lankayan som vi googlade oss till.

4 kommentarer på “Vad som triggar mig att köpa en resa

 1. Vi har precis bokat en resa till Kroatien i april och den första anhalten är just Plitvicesjöarna. Jag var där vid cirka tio års ålder och har aldrig glömt den upplevelsen. Jag är så glad att återvända för att se den vackra miljön igen. Jag har naturligtvis läst dina inlägg om Plitvice 👍. Vi hyr bil och ska sedan fortsätta till Zadar och därefter Trogir. När det gäller bokningar av resor sker det ibland efter viss förplanering och ibland mer spontant. Olika saker lockar vid olika tillfällen; städer, kultur, värme, bad… Men att ”bara” ligga på en strand pallar jag inte. En resa måste innehålla mer än så för att jag ska vara nöjd. Annars får jag myror i byxan.

 2. Intressant att se hur du tänker ang resande.
  Många är väldigt planerande och andra är mer spontana.
  Enda gången jag bokat en resa tidigt är när vi var många som skulle resa ihop, då krävdes god planering.
  Inspiration till resande tror jag många ofta får från människor som redan varit där och man blir sugen för att åka dit. Många åker dit grannarna varit, i alla fall var det så med många bussresenärer.
  Ha det bra!

 3. Jag spontanbokar inte, vill planera och suga på karamellen och det kan jag göra länge. Vandringsresa till Cotswolds har legat några år i bakhuvudet, skulle blivit av ifjol men det var för rörigt med Brexit och förhoppningsvis blir det av i maj. Har inte bokat än, gör det i nästa vecka. Bokar tidigast ett halvår före avresa. Jag är alldeles fascinerad över de som bokar långt innan, t ex ett år. Det är för långt fram för mig, jag vet inte hur min situation och livet ser ut då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s