natur · resor

Så ordnar du en 4-dagars utflykt till sköldpaddor, orangutanger och regnskog på norra Borneo


Att resa i huvudsak på egen hand behöver inte innebära att du helt och hållet avstår paketresans fördelar med ordnade transporter, måltider, övernattning och – inte minst – bra guidning. Särskilt gäller detta kanske för natur-resmål där en ordnad safari i regel ger så mycket mer än att försöka se djuren på egen hand, om det ens är möjligt. Men för den skull behöver du inte nödvändigtvis boka hela resan med en svensk resebyrå som ett paket. Det finns andra varianter. Här berättar jag om hur du i förväg kan ordna en häftig naturutflykt på fyra dagar och tre nätter på norra Borneo.

Hur vet du att en aktör som du hittar på internet är seriös? Jag har tidigare berättat om hur du kan spara en hel del pengar genom att själv boka en kombinationsresa med sol och bad på Zanzibar och en safari till Ngorongoro på Tanzanias fastland i östra Afrika. Den gången använde jag Tripadvisor och ett offertförfarande för att hitta bästa alternativet för oss.

Den här gången gjorde jag på ett annat sätt. En klassiker, kan man säga, men i ny tappning.

Resekatalogerna
I min ungdom hände det mer än en gång att jag gick in på en resebyrå och hämtade en katalog från Temaresor som jag sedan använde som inspiration inför mina tågluffar och inför våra första långresor i Asien.

Internet
Den här gången gick jag istället in på nätet för att kolla in samma researrangörs upplägg på Borneo. Det visade sig att den lodge de använder sig av vid Kinabatanganfloden heter Bilit Rainforest Lodge.

När jag gick in på lodgens hemsida i somras hänvisade de till researrangören Amazing Borneo för att göra bokningar. Numera ser jag att det direkt på lodgens hemsida är möjligt att boka exakt samma utflykt som den jag bokade, men jag bokade alltså då på Amazing Borneo.

Utflykten
Jag hittade där en utflykt som utgick från staden Sandakan i provinsen Sabah och som både innehöll ett besök, en dag och en natt, på en sköldpaddsö, som vi visste sedan innan att vi också ville besöka. Och så två nätter på den där lodgen i regnskogen, med tillhörande safariresor med båt på floden. Därtill ingick besök på ett rehabiliteringscenter för orangutanger och ett besök i en park med malajbjörnar. Samt ett besök i en grotta med svalor och fladdermöss.

Betygen
Jag dubbelkollade så att både lodgen (trots att den formellt endast är ett tvåstjärnigt hotell) och resebyrån samt även den specifika utflykten jag var intresserade av alla hade mycket höga betyg på både Google och TripAdvisor.

Priset
Efter att också ha kollat med min svägerska bokade jag så in oss alla åtta på utflykten med koden ABSK-WA1508. Hela paketet kostade ca 5 500 kr (2370 MYR) per person i delat dubbelrum. Det kan tyckas mycket för fyra dagar och tre nätter men man ska då komma ihåg att det som erbjuds är naturupplevelser i världsklass. Jag betalade hälften av priset med kontokort dagarna efter bokningen och resten en månad innan resan.

Vissa ändringar
Det slutgiltiga programmet med exakta tider för alla moment fick jag sedan på mejl tre veckor innan utflykten. Det framgick då att efter sköldpaddsön skulle vi besöka grottan före besöket vid floden och sedan avsluta med orangutangerna och björnarna. Att det blev en viss omkastning i schemat i och med detta gjorde inget. Det var om något närmast en fördel, som jag ser det.

Alternativen
Det finns både billigare och dyrare lodger i området för den som söker andra alternativ, och en mängd olika varianter på utflykter. En liknande utflykt kan till exempel göras med en annan arrangör, men då till en trestjärnig, och därmed något finare lodge, vid floden. Men priset för de fyra dagarna blir då nära 50 % högre.

Tipset
Nästan oavsett vilken rundresa du funderar på att göra, nästan var som helst i världen, vill jag plusa för tipset att kika på vilka besöksmål, boenden och safari-arrangörer som de etablerade resebolagen använder sig av. Temaresor gör till exempel ofta bra val.

När vi var på Bilit Rainforest Lodge, sista kvällen, skulle det dessutom visa sig att just den här lodgen även används av de Rosa Bussarna, en annan svensk researrangör. Ett gäng av deras resenärer dök nämligen upp då.

En lodge som används av både Temaresor och Rosa Bussarna kan väl knappast vara helt fel? Och det var den inte heller! Själva stället var kanske inte mycket mer än helt okej, men det är inte för hotellet du reser hit, det är för naturen. Och lodgens båtförare var helt fantastiskt skicklig på att hitta de mest spännande djuren och naturupplevelserna.

Rekommendationen
Dessutom var vår guide som följde med på hela resan också duktig och pratade tillräckligt bra engelska. Och både sköldpaddsön och orangutangcentret var fantastiska upplevelser. Grottan och malajbjörnarna var också intressanta.

Så sammantaget är detta en utflykt jag verkligen kan rekommendera!

Apan på bilden är ett ungdjur av sorten långsvansad makak. Den tillhörde den flock som delvis höll till inne bland husen på Bilit Rainforest Lodge.

9 kommentarer på “Så ordnar du en 4-dagars utflykt till sköldpaddor, orangutanger och regnskog på norra Borneo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s