boende · flyg · natur · resor

Vad kostar en resa till Borneo? Hur bokar du?


Sedan vi kom hem från Borneo har jag fått en del frågor om vad en sådan resa kan kosta. Tänkte att jag skulle försöka reda ut det här.

Vad kostar flyget till Singapore
Så klart beror det på när på året du vill resa, hur många och vilka mellanlandningar ni är beredda att stå ut med och hur långt i förväg ni bokar. Önskemål om restid, avresetidpunkt (veckodag och tid på dygnet) och flygbolag spelar också in.

Vi reste på höstlovet plus ytterligare en vecka, och det är en bra tid att besöka Borneo. Egentligen börjar regnperioden ungefär i den här vevan, men vädret är fortfarande växlande. Bäst är vädret på Borneo ungefär från april till och med september och mest mulet och regn får du räkna med från november till februari. Men vi valde ändå alltså att resa i slutet av oktober och början av november ,

Bokade flygresan till Singapore gjorde jag redan i juni. Vår flygresa dit för hela familjen, tur och retur, kostade då 24 220 kr direkt på flygbolagets hemsida efter att ha sökt efter billiga alternativ med Google Flights. Flygbolag den här gången blev Qatar med mellanlandning i Doha. Flygtiden till Singapore från Köpenhamn är ungefär sex timmar och nästa etapp är på ungefär åtta timmar. Vi är fyra personer i familjen som alla numera betalar fullpris. Priset per person blev alltså 6 055 kr.

För att se när på året, utanför regnperioden på Borneo, du kan hitta de lägsta priserna för flyg till Singapore använder jag tjänsten Avionero för flygsök där jag söker på två personer med avresa från Köpenhamn och reseperioden 1 mars 2019 – 31 oktober 2020. Resans längd väljer jag här till 14-15 dagar. Då hittar jag att billigaste resan med avresa den 17 april och hemresa den 2 maj. Den kostar 4 158 kr per person hos billigaste nätresebyrån. Den som vill boka direkt hos flygbolaget Air China betalar 5 000 kr per person. Resan sker med ett byte på nästan sex timmar i Peking på ditresan och tre timmar på hemresan. Landar i Singapore gör du den 18 april på eftermiddagen. Och hemma i Köpenhamn är du tidigt på morgonen den 3 maj.

Billigaste direktflyg tur och retur från Kastrup kostar 6 185 kr per person med billigaste resebyrån och avgår den 24 april vid lunchtid och du landar då drygt tolv timmar senare tidigt på morgonen den 25 april i Singapore. Hemresan sker vid midnatt den 9 maj och du landar tidig morgon den 10 maj. Bokar du direkt hos Singapore Airlines är priset 6 749 kr per person.

Från Stockholm hittar jag biljetter med en mellanlandning i Pekinge i vardera riktningen (stoppen är fem respektive åtta timmar långa) från 4 045 kr per person med avresa den 19 maj och hemresa den 3 juni. Direktflyg finns tur och retur från 9 877 kr per person med avresa den 19 mars och hemresa den 3 april.

Singapore är en bra utgångspunkt för den vidare resan mot Borneo eftersom AirAsia har billiga flygresor därifrån till Kota Kinabalu. Det är dessutom en välordnad och trevlig stad att skaka av sig jetlagen i.

Vad kostar flyget vidare till Borneo?
En resa tur och retur från Singapore till Kota Kinabalu på Borneo med AirAsia kostar på deras egen hemsida runt 300 kr/person om du bokar med avresedatum den 26 april och återresa den 8 maj och ni nöjer er med en incheckad väska per två personer.

På Borneo kan du ta dig runt på olika sätt. Vi valde att även flyga med AirAsia till Sandakan från Kota Kinabalu. Den kostar från under 600 kr per person tur och retur. T.ex med utresa 29 april och retur den 7 maj. Då ingår en incheckad väska per två personer. Men det är en kort flygresa så det kan helt klart vara ett alternativ att transportera sig på land mellan orterna beroende på hur din rutt ser ut.

Samtliga flygresor kan den som vill självklart klimatkompensera för. Jag gjorde det genom att skänka en gåva till VI-skogen på 3500 kr. Alltså 875 kr per person. (Då flög vi i och för sig tillbaka från Borneo till Singapore via Kuala Lumpur, vilket blev en liten omväg, men flygtiderna passade oss bättre.

Bo i Singapore
Vi valde att bo dyrare än vi någonsin gjort tidigare, två nätter på lyxiga Marina Bay Sands på utresan. På hemresan valde vi istället en natt Hotel Jen Orchardgateway Singapore by Shangri-La (ja, ett väääldigt långt namn) som var billigare men också i det i den övre prisklassen jämfört med hur vi brukar bo. Båda hotellen har fina infinitypooler på taket bland annat.

Om du vill bo en natt på det första hotellet den 18 april så kostar det 4 000 kr för två personer i ett dubbelrum. Det andra alternativet kostar samma natt knappt 2 000 kr. Båda prisuppgifterna enligt Google.

Men det finns hotell i många prisklasser i Singapore. Enligt hotels.com så kan ni till exempel bo två för runt 1 000 kr på Robertson Quay Hotel den natten.

Bo på Borneo
I Kota Kinabalu bodde vi på ett Airbnb som var okej för priset men inte alls den lyxläghenhet som annonsen påstod. Infinitypoolen på taket var i alla fall fin där också.

Hotellen på Borneo är i regel billigare än i Singapore. Inne i Kota Kinabalu kan ni till exempel botvå personer tre nätter i dubbelrum på Hotel Horizon 26-29 april för mellan 700 kr och 900 kr per natt, beroende på dina rabatter på Hotels, med frukost inkluderat.

I Sandakan rekommenderar jag Four Points by Sheraton där vi bodde, och där kan ni bo två personer en natt i dubbelrum för 500 kr den 29 april.

Naturupplevelser
Den som reser till Borneo bör absolut ta med några poster för naturupplevelser i budgeten.

Jag hittade och bokade en utflykt som utgick från staden Sandakan och som både innehöll ett besök, en dag och en natt, på en sköldpaddsö, som vi ville besöka och två nätter på en lodge i regnskogen, med tillhörande safariresor med båt på floden. Därtill ingick besök på ett rehabiliteringscenter för orangutanger och ett besök i en park med malajbjörnar. Samt ett besök i en grotta med svalor och fladdermöss. Hela paketet kostade ca 5 500 kr (2 370 MYR) per person i delat dubbelrum. Man ska då komma ihåg att det som erbjuds är naturupplevelser i världsklass. Något i den stilen bör du absolut göra om du åker till Borneo.

En heldagsutflykt på Mount Kinabalus sluttningar kostar ungefär 450 kr per person. En snorklingsutflykt till ett par av öarna utanför Kota Kinabalu bör inte kosta mer.

Ön Lankayan där du kan snorkla och/eller dyka är dyr men vacker.

Totalt för resa, boende och utflykter
Om ni är två personer som reser tilsammans kan ni alltså komma undan med drygt 15 000 kr per person och ändå bo bra och få med alla de utflykter vi gjorde utom Lankayan. Väljer ni till de dyrare hotell där vi bodde och/eller fler eller ännu dyrare hotell och utflykter kan det kosta upp emot det dubbla eller mer. För direktflyg tillkommer minst ett par tusenlappar.

Såklart kan du även boka hela paket med flyg, boende och rundresa med någon av de svenska arrangörerna. Hos Tema-resor kostar till exempel en 14 dagars resa till Malaysia med Borneo från ca 30 000 kr till ca 40 000 kr per person, beroende på datum.

Med reservation för att priser alltid kan förändras både upp och ner. Oftast upp, tyvärr.

Fotografierna i inlägget föreställer en strand på ön Manukan utanför Kota Kinabalu respektive en orangutang på Sepilok Orangutan Rehabilitation Center.

2 kommentarer på “Vad kostar en resa till Borneo? Hur bokar du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s