djur · natur · resor

Båt-safari i kvällningen längs Kinabatanganfloden


Vi upplevde så otroligt mycket djurliv längs Kinabatanganfloden på norra Borneo att jag måste dela upp min berättelse om safariturerna på floden i flera blogginlägg. I det här första inlägget berättar jag om våra två första kvällsturer. En före och en efter mörkets inbrott.

Vid halv fyra serveras eftermiddagsfika på Bilit Rainforest Lodge. Vid fyratiden går vi sedan ner till lodgens brygga och den gula båt vi ska åka med. Vattnet i floden är närmast mjölkchokladbrunt.

Så bär det iväg
Vi får var sin blå flytväst med bokstäverna BRL i vitt tryck på ryggen att sätta på oss. Sedan puttrar motorn igång och så bär det iväg uppströms längs floden för en två timmar lång safari.

Elefanter har setts i området några dagar tidigare. Dessförinnan var det sex månader sedan de var här så vår guide har visst hopp om att vi ska kunna få se dem om vi har en stor portion tur. Det är därför vi åker uppströms. Det är på det hållet som de har setts.

Båten åker en liten bit innan den stannar till. Där sitter en apa i ett träd. Vår guide pratar om den som ”asian baboon”, alltså asiatisk babian, men jag har googlat och hittar inget sådant djur. Troligtvis är det ett smeknamn. När jag tittar på mina bilder i efterhand och jämför med vad jag kan hitta på nätet kommer jag fram till att det är en svinmakak.

Näsapor
Efter en kort paus fortsätter vi uppströms. Snart ser vi några apor uppe i ett träd. Det är näsapor! som jag så gärna velat se. Det här börjar bra.

Om näsaporna får vi lära oss att det endast är flockens alfahanne som har en sådär stor röd näsa. Övriga apor i flocken har en något mindre grå variant. Näsaporna är mest aktiva på eftermiddagen och kvällen.

Vi ser sedan en apa med ordet ”silver” i det engelska namnet. Vi stannar till lite extra på den plats där elefanterna dykt upp några dagar tidigare, men nu vill de inte visa sig. Däremot ser vi en krokodil.

Fåglar
Vi ser även fåglar; massor av vita hägrar, svalor, en uggla och två arter kungsfiskare. Dels en som liknar ”vanliga” kungsfiskare som finns här hemma i Sverige och så en lite större variant. En fantastisk första tur på floden!

Nattur
Efter middagen får vi också en kortare nattur på floden i mörker där guiden lyser med ficklampa på olika djur. Bland annat ser vi flygande hundar, en slags stora fladdermöss. Den här gången åker jag på safari i klänning, klackskor (om än inte högklackade) och utan kamera. Det fungerar också bra. Jag tänker att det ändå är svårt att få till bra bilder i mörkret och utan kamera är det lättare att fokusera på andra sinnesintryck utöver synen som ljud och dofter. Djuren låter i natten.

Och det finns blommande träd i djungeln som doftar mycket gott.

En svinmakak sitter i ett träd.
Kvällsljus över floden.
Pojkarnas 11-åriga kusin använder kikaren.
En näsapa.
Vattnet i Kinabatanganfloden är mjölkchokladfärgat.
Ugglan sitter länge och poserar. Det är ovanligt att se ugglor på dagtid.
En kungsfiskare spanar efter byten.
En krokodilrygg skymtar i vattnet.
Huvudet på samma krokodil.
Albin, då 13 år, spanar efter djur.
Vi möter båtar då och då på floden.
En storknäbbskungsfiskare.
Mörkret faller över floden. Här och där ligger en lodge.
En näsapa.

20 kommentarer på “Båt-safari i kvällningen längs Kinabatanganfloden

  1. Kan undra hur och varför de fick så stora näsor. Känner de lukterna starkare? Tur att de inte har då speglar han skulle kanske bli ledsen. 😂
    Ugglan ser ju helt klart förvånad ut över att solen är fortfarande är uppe. Omställning till sommartid som spökade för hen? 😉
    Häftig bild på krokodilens ryggtaggar. Snyggt.

  2. Det måste ha varit helt fantastiskt. Njuter av dina bilder och ord. Jag har varit på safari i Sydafrika på kvällen och känner igen det där med att lämna kameran hemma och istället fokusera på allt spännande som finns att upptäcka. Ser fram mot kommande inlägg!

  3. Mycket spännande fick ni se! Jag fastnar här för bilden på ugglan, den är så fin i färgen och med de där runda gula ögonen. Toppen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s