djur · natur · resor

Aporna på Bilit Rainforest Lodge, Borneo

Under vår resa på Borneo nyligen bodde vi bland annat på Bilit Rainforest Lodge vid Kinabatanganfloden där vi tillbringade två dagar och två nätter. På lodgen vistades då och då en grupp långsvansade makaker bland husen. Här beskriver jag mitt första möte med dem, strax efter vår ankomst och första lunch på platsen.

Jag har bytt objektiv på kameran inför vår första safari på Kinabatanganfloden. Jag går ut på verandan för att testa inställningarna. Fotograferar ett par bilder på växtligheten.

Då kommer min bror ut från en av de andra stugorna på området. Det är han som får syn på aporna. Först en. Sedan ser vi att det är en hel flock som försiktigt närmar sig området med hus där vi bor. De rör sig både uppe bland träden och nere på marken. Sedan också på de gångbryggor som finns mellan husen och uppe på taken.

Vi tycker oss ana att de har en inbördes arbetsfördelning inom gruppen. En äldre hanne, som sannolikt är flockens ledare, vaktar flocken och oss människor, mestadels sittandes nere på marken. Ett par unga hannar sitter på räckena vid gångbroarna och verkar också hålla vakt. Andra halvstora ungar rör sig mellan träden och plockar någon slags stora mörka frökapslar från träden, som kastas ner till aporna på marken, som äter av dem.

Efter hand kommer flera av våra familjemedlemmar ut ur stugorna för att titta på aporna.

Vi ser bland annat ett par ungar som klättrar på ett tak, där dena ena ungen hänger i den andras svans. Något som inte uppskattas helt av den apan som blir den andres klätterredskap.

Och jag får för min del mycket övning med det Tamron-objektiv (70 – 300 mm) som jag köpte inför en safariresa till Afrika för snart tre år sedan.

Den här apan uppfattar vi som flockens ledare.
Ett ungdjur som håller vakt.
Två ungar klättrar på ett tak.
Mammor med små ungar håller större distans.
Apor uppe i träden skördar frökapslar.

12 kommentarer på “Aporna på Bilit Rainforest Lodge, Borneo

  1. Vilket häftigt möte, och härlig bilder fick du också. Festligt med den lilla apan som håller den andra i svansen när de klättrar på taket. Jag gillar den första bilden på den svingande apan, snyggt fotat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s