listor · resor · vackra platser

2019 års resmål – hela listan

Vilka resmål besökte du under 2019? Här är en lista över de jag besökte. I kronologisk ordning, som jag besökte dem (första gången) under året som gick. Totalt 31 resmål blev det för min del. Tolv av dessa var nya resmål för mig. Ett nytt land besökte jag också.

1. Cayo Levisa (ny), Kuba
År 2019 firade vi in på den lilla karibiska ön Cayo Levisa. Jag gick nästa morgon längs stranden på ön tänkte att det var som att gå rakt in i en levande fondtapet från 80-talet. Som att gå i den tropiska drömmen. Sanden var så ljus att den nästan var kritvit. Den var puderfin och len mot mina bara fötter där jag gick längs vattnet på morgonen efter frukosten, för att fotografera stranden innan dagsturarna skulle anlända med första båten som avgick klockan tio från Palma Rubia. Jag gick precis i vattenbrynet. Det blöta sköljde över mina fötterna i mjuka vågor.

Här hittar du min guide till ön med stranden som blivit utsedd till Kubas vackraste.

img_6852
Några palmer och solstolar på stranden som kan vara Kubas vackraste.

2. Havanna (ny), Kuba
Det ska sägas först som sist. Jag tyckte om mycket med Havanna: Jag gillade lägenheten vi bodde i. Utsikten mot Capitolio. Vårt stamställe där vi åt god mat. Jag gillade de gamla 50-talsbilarna och flera vackra gamla byggnader som var i gott skick. Men.

Det måste också säga:. Kubas huvudstad Havanna var en betydligt mer sliten stad än jag kunde tro. Många hus i Havanna är slitna. Men många hus är vackert restaurerade också. Havanna rymmer både och.

img_5941
Havanna är en sliten men vacker stad.

3. Karlshamn, Sverige
Räknas staden där du bor som resmål? Jag gör i alla fall det. Karlshamn var från början en dansk utskeppningshamn vid namn Bodekull. Kung Karl X Gustav bestämde redan när Blekinge blev svenskt, 1658, att anlägga en exporthamn och stödjepunkt för flottan just här, på grund av platsens utmärkta läge vid Östersjön. Andra saker kom dock emellan, och det dröjde till 1664 innan Karlshamn fick stadsprivilegier, 1666 sitt namn och 1668 blev stapelstad med rätt att bedriva import och export. Stadsplanen ritades av arkitekten Erik Dahlberg.

Runt om staden finns det dessutom gott om fin natur. Som området runt Långasjön och Kroksjöarna, Sternö och skärgården till exempel.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Ett besök i Karlshamn är nog, för den som bor någon annanstans, inte så dumt.

db818921-4b26-494d-a9fd-d5d00df6d25d
Vid Lilla Kroksjön finns fina promenadstråk.

4. Kristianstad, Sverige
Det finns ett resmål som jag reser mer till än något annat, utöver min hemstad då, och det är Kristianstad i Skåne. Det beror på en så enkel sak som att jag jobbar där. Kristianstad är en mycket unik stad med sitt läge mitt i Vattenriket. Väl värd att besöka, den också.

733cba15-8a81-4209-ba0c-e3814f4cd6f8
Kristianstad är staden som ligger mitt i Vattenriket.

5. Kalmar (ny), Sverige
Kalmar besökte jag två gånger under 2019. Första gången under en tjänsteresa i februari och andra gången i oktober i samband med en av äldsta sonens innebandymatcher. Båda gångerna blev det också ett visst fokus på Kalmar slott.

Den kanske viktigaste historiska händelsen på Kalmar slott var att Drottning Margareta lät bilda Kalmarunionen 1397 mellan Sverige, Norge och Danmark. Unionen förenade länderna med en gemensam regent och utrikespolitik. Detta fick mig att filosofera över ett parallellt universum där de nordiska länderna är i union än idag.

img_6203
Kalmar slott i solnedgång och februarikyla.

6. Stockholm, Sverige
Landets huvudstad har jag besökt flera gånger under året, både i tjänsten och privat, men bara helt korta besök. Några gånger mellan tåg, på väg till eller från Norrland. Första gången besökte vi isbaren, som vi tyckte var lite av en turistfälla.

Gamla stan hann vi också med. Den kallades länge bara för ”staden” i motsats till den mera lantliga omgivningen, malmarna (Norrmalm, Södermalm). Eller benämndes den ”själva staden”. Från 1800-talets mitt förtydligas namnet till ”Staden mellan broarna” eller ”Staden inom broarna”.

snapseed-4
Helga Lekamens gränd i Gamla stan.

7. Björkliden, Sverige
I sena april bar det än en gång av norr ut till verklighetens Björkfjället från humorserien ”andra åket” på SVT. Det av mig älskade Björkliden ligger i Lappland, ungefär tio mil nordost om Kiruna. Här kan du bo, äta och åka utför med utsikt mot Sveriges vackraste fjäll-vy. Gör som norrlänningarna du också och dra till fjälls när det är som härligast – till påsken.

Men se till att boka i tid!

a3fa2da4-5cb8-4708-ad70-933dfccfbd3b
En frukost med utsikt, på stugans altan, i Björkliden.

8. Lund, Sverige
Det blev en kvällutflykt till Lund för att äta en räkmacka på restaurang ihop med goda vänner. Det fick bli en annan restaurang än den vi tänkt men det blev bra ändå.

På vägen mellan tåget och mötesplatsen hann jag med en extra promenad ibland småstadens kvarter. Lund är en småstad som egentligen inte är så liten längre, men storstadskänsla är det inte alls i centrum. Finstadskänsla däremot – helt klart!

En gullig stad. Väl värd en kvällsutflykt.

f463e454-9fb8-42a7-a26b-34f207575324
Universitetsapoteket i Lund har gammaldags inredning.

9. Karlskrona med Brändaholm, Sverige
Det fick bli en utflykt till Karlskrona på förmiddagen på Sveriges nationaldag, med tåg. Och sedan en promenad på Trossö, Ekholmen och Saltö med utblickar mot Brändaholm. Sveriges i särklass gulligaste kolonistugeområde.

Brändaholm ligger på Dragsö, där det också finns en campingplats. Området består av 45 söta stugor som nästan ser ut att stå på varandra. När det är flaggdag vajar de svenska flaggorna i vinden. På nationaldagen gled båtar över fjärden. Sommarens blommor blommade. Sverige blir inte mycket gulligare än så här.

9c55120f-7ae8-4bb8-be3f-5dc989f5e2c9
Sveriges gulligaste kolonistugeområde finns i Karlskrona.

10. Uppsala, Sverige
Det var mycket nära ögat att jag inte kom fram överhuvudtaget. Strul i tågtrafiken. Men till slut blev det i alla fall en kväll i ett försommarfint Uppsala med studenter på väg till bal. Och jag som tyckte att Uppsala just den kvällen på något sätt påminde om Paris.

63cf9d51-7e68-49e1-a82f-3adc49655f47-1
Uppsala domkyrka.

11. Näkna och Norrköping, Sverige
Räknas den lilla byn Näkna vid sjön Näknen och den betydligt större staden Norrköping ens som resmål, när jag främst reser dit för att träffa mina föräldrar? Ja, jag tycker ändå det. Båda är fina platser väl värda att besökas. Näknen är en sjö i Norrköpings kommun i Östergötland som ingår i Kilaån-Motala ströms kustområde. Sjön är 13,5 meter djup, har en yta på 0,494 kvadratkilometer och befinner sig 58,1 meter över havet. Vid Näknen finns det – i alla fall i mån av tillgänglighet – möjlighet att hyra in sig i hembygdsgården. Och I Norrköping finns det så klart gott om logi-alternativ.

DCIM100GOPROGOPR0259.JPG
Näckros i sjön Näknen.

12. Arkösund, Sverige
Trodde du att Världens ände ligger i Trosa? Fel! Kolla Google Maps så får du se! Det är i Arkösund som världens alla platser tar slut. Och här ligger lämpligt nog ett hotell. Vi har ätit här en gång förut. Vad jag missade den gången är att Arkösunds hotell ligger just vid Världens Ände. Närmare bestämt är adressen Världens Ände 3.

613a6958-fa1c-4646-bad8-ae196a89e149
Hotellet som ligger vid Världens Ände.

13. Stockholms skärgård med Ålands hav
Här står jag igen inför frågan om vad jag egentligen menar med ordet ”resmål” men vår kryssningsresa genom Stockholms skärgård i midsommartid med färd över Ålands hav och kort stopp i Mariehamns hamn får ändå komma med på denna lista. Jag har aldrig förut besökt Åland. Och knappt nu heller. Båten vi åkte med gjorde ett kort stopp i Mariehamn. Jag gick upp på däck och fotograferade några bilder. Dessförinnan var det en mycket vacker ljus sommarkväll i juni med en magisk solnedgång över spegelblankt vatten. De asiatiska resenärerna kunde inte sluta fotografera. Inte jag heller.

43c7b6d2-a39f-4c76-affd-3e63a5dfb5fb
Spegelblankt i Stockholms skärgård.

14. Tallinn (ny), Estland (nytt land)
Jag har fortfarande inte skrivit något sammanfattande blogginlägg om Tallinn, men jag konstaterade i ett vykorts-kort inlägg från den estniska huvudstaden att Tallinn är väldigt mycket medeltid. Att många har vittnat om att de gamla delarna av staden är som en blandning av gamla stan i Stockholm och Visby. Och att det stämmer ganska bra. Men Tallinn påminner också om många städer på kontinenten. Som Lübeck och Prag, till exempel. Men språket påminner mer om Finland.

9cd11035-4e23-4290-adca-7d7562e9179a
Alexander Nevskij-katedralen skymtar bakom de pastellfärgade husen i Tallinn.

15. Aten, Grekland
Det är i Atens tunnelbana det händer. Vi blir utsatta för ficktjuvar. Vi klarar hos undan med blotta förskräckelsen. Annars hinner vi med att se den berömda vaktavlösningen vid den okände soldatens grav,som hämtad ur sketchen ”Ministry of Silly Walks” av brittiska Monty Python.

Vi hinner också gå en promenad upp till den berömda Akropolisklippan och äta lunch på en restaurang i en trappa i Plaka-kvarteren.

73a0b032-1e33-468c-bdff-42aad1b8da81
Verklighetens Ministry of Silly Walks finns i Aten.

16. Naxos, Grekland
Naxos är Kykladernas största ö med sina 389 km². Vår Airbnb-lägenhet låg inte så lite längre från hamnen än vad jag fått intryck av när jag bokade. ”Nikolas” apartment in Naxos Town. Nästan allra högst uppe i Naxos stad låg den. Långt att gå i den sena kvällen blev det.

Nåja. Inget ont som inte har något gott med sig. Här bodde vi i det ”riktiga Grekland” med fina vyer över byn. Och lägenheten var fin. En fin dag på stranden blev det också innan vi drog vidare, rakt in i stormenoch kaoset som följde på den. Ännu en historia som jag inte hunnit berätta än.

2654d3b5-71c5-40fb-b13c-fce696898c8d
Hibiskus framför blå fönsterluckor i Naxos stad.

17. Folegandros (ny), Grekland
Folegandros är en liten och karg ö som nog vill se sig själv som ett lite lugnare och exklusivare alternativ till Santorini varifrån mycket av båttrafiken till ön går. Även om turismen har börjat ta fart på Folegandros är här inte i närheten så många besökare som på många andra öar i Kykladerna. Karaktären på turismen här är individuellt resande i prisläget mellanklass.

Oavsett var på ön du väljer att bo så måste du bara, i alla fall någon gång, besöka Chora. Det är flera torg i byn. På torgen är det alldeles fullt av uteserveringar. Och hela byn är även i övrigt fantastiskt gullig. På kvällen är det nästan helt fullsatt på restaurangerna. Av den anledningen är det nästan mysigare att besöka byn vid lunchtid. Men kvällen har också sin särskilda charm.

Chora ligger på en klippkant 200 meter över havet och cirka 3 kilometer från hamnen på ön. Det är en av Kykladernas äldsta medeltida byar. Gränderna är smala, vindlande och i stora delar slipper du därför biltrafik. På ett par platser kan du titta ut över havet och solnedgången.

ced4cd95-3819-42c9-bb80-b7fce6437174-1
Det är gott om uteserveringar på de många små torgen i Folegandros by (Chora).

18. Amorgos (ny), Grekland
Det här kan vara Greklands vackraste ö. Men Amorgos är, märkligt nog, mindre turistiskt än många andra grekiska öar. Det är för mig obegripligt att den här vackra ön fortfarande besöks av relativt få resenärer. Å andra sidan är detta faktum en fördel för dem som faktiskt ändå hittar hit.

Förvänta dig en ö som är mer grekisk, men samtidigt då kanske mindre internationellt insmickrande instagram-chick, än många andra grekiska öar. Skönheten här ligger snarare i att det inte är tillrättalagt. Det här är Kykladerna på riktigt. Och de behövde egentligen aldrig förbättras.

Jag har i flera årtionden saknat ett Grekland där det finns i alla fall enstaka restauranger där du kan få titta på maten innan du beställer, olivolja på bordet på i stort sett alla restaurangerna, där prisläget är bra, där det råder lugn och ro och där vardagslivet dominerar över turismen. Inga inkastare och få bilar. Ett Grekland vars karaktär är så som jag minns den från 1980-talet. Jag hittade allt detta i Katapola på Amorgos i sommar och är så nöjd!

Amorgos mest kända sevärdhet kan vara klostret Hozoviotissa. Det är Greklands näst äldsta och det liksom klänger sig fast på bergväggen 300 meter upp.

0d6d56c4-8e4b-43ed-aada-3240ccc271f3
Klostret Hozoviotissa på Amorgos.

19. Donoussa (ny), Grekland
Det här är en liten och lantlig ö som ligger mellan Naxos och Amorgos. Öster om den förra och nordväst om den senare. Den ingår i en grupp av öar som brukar kallas småkykladerna men den ligger lite för sig själv, norr om de övriga öarna i subgruppen. Ön är 14 km² och har 170 invånare.

Här levs det väldigt stilla livet. Getter som betar, tuppar som gal. Det mest spännande som händer är när en av de fåtaliga färjorna kommer in till hamnen.

Stranden inne i byn är inte så stor men väldigt vacker med fin sand och långgrunt, turkost vatten. På gott och ont saknas solstolar. Men här finns restauranger och boenden för turister. Dock inte så många. Missa inte restaurang Tzi Tzi som ligger högt upp på ön med vacker utsikt och god mat.

6a6b731b-7735-4180-be91-1ee16b86b56e
Utsikt från restaurang Tzi Tzi på Donoussa.

20. Paros, Grekland
Ön har en härlig charm och vackra, mjuka sandstränder. De två största orterna Parikia och Naoussa är båda fina. Paros är också bland de största av Kykladerna, ca 195 km², och har ca 8000 invånare. Ön består till största delen av ett berg, vars högsta spets, Hagios Elias, når en höjd av 771 meter över havet.

Huvudorten stavas Parikia med latinska bokatäver men heter samma som ön på grekiska. Alltså Paros. Den ligger på västra sidan av ön. I huvudorten ligger även öns hamn, som är mycket viktig, både som turisthamn och hamn för fiskeindustrin på ön. Här möts alla anländande av en vy som domineras av en karakteristisk väderkvarn precis vid hamnen.

76c1e599-bc77-4718-9a94-ec98a53af396
Vackra solnedgångar syns ofta från restaurangerna som ligger vid vattnet i Paros stad.

21. Österlen, Sverige
Stenshuvud nationalpark med Sveriges vackraste strand brukar vi besöka minst en gång varje år. Vi brukar då även passa på att köpa lite must och andra drycker vid Kiviks musteri. På 2019 års utflykt till Österlen besökte vi också Skånes äldsta kaffestuga som ligger vid Alunbruket i en fantastisk miljö med korsvirkeshus med halmtak och en helt underbar blomsterprakt. Dessutom besökte vi Skånes ”längsta” vattenfall vid Hallamölla.

267f2a6d-2747-4f39-bcea-9f78f2fa14ce
En kvinna skyndar innan regnet ifrån Sveriges vackraste strand.

22. Hällevik, Sverige
En gång om året förvandlas det gulliga fiskeläget Hällevik på Listerlandet i Blekinge till en lightvariant av New Orleans. Det är i alla fall vad vi hört sägas. I år var nämligen första gången som vi själva var med på jazzfestivalen i Hällevik.

I Hällevik finns flera fiskrökerier och Hälleviks fiskemuseum. Vid Hällevik ligger också Hällevikslägret, en anläggning där årligen sedan 1920-talet barnläger ordnas med gymnastik, lek och idrott som huvudprogram. Och i Hällevik ligger också den berömda Strandvallen, hemmaplan för fotbollsklubben Mjällby AIF.

00330d06-9f9f-4a80-961e-13eb40e34832
Vi besökte jazzfestivalen i Hällevik.

23. Tjärö, Sverige
Tjärö måste vara Sveriges gulligaste skärgårdsö. I alla fall om du frågar mig. Som en blandning av Bullerbyn och Saltkråkan har denna vackra svenska turistklassiker en särställning i Sveriges sydligaste skärgård.

Vi var här i början av september. Det måste ha varit för femtielfte gången. Den här gången reste vi tillsammans med goda vänner för en kräftskiva med övernattning. Och jag tröttnar aldrig på denna pärla i Blekinges skärgård.

Efter vårt besök i år skrev jag ner 7 saker du behöver veta om Tjärö. Som enligt mig kan vara Sveriges gulligaste skärgårdsö.

96a99388-3a39-49f6-9fea-9db64dba1bd3
Flaggan i topp på Tjärö.

24. Göteborg, Sverige
Jag var iväg på tjänsteresa till Göteborg i oktober. Det var skymningstid när jag vandrade på måfå medan mörkret sänkte sig. Från stationsområdet, över spårvagnsspåren, runt och igenom Trädgårdsföreningen. Förbi avenyn och vidare ner genom stan mot vattnet och hamnkranarna.

1b862885-8cf0-4802-b2ad-e3567fd99ad7
Höstkrokus eller möjligen tidlösa i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

25. Singapore, Singapore
På vägen till och från Borneo på ett förlängt höstlov stannade vi till i lilleputtlandet på Malackahalvöns sydspets. Första stoppet bodde vi på det kända hotellet Marina Bay Sands, med sin berömda pool på taket. Vi hade tur och blev uppgraderade till en riktig lyxsvit. Vi hann också med en kortare stadspromenad och att äta i stadsdelen Little India en av kvällarna. Vi gick också en sväng runt parkområdet Gardens by the Bay. Det är här de där svampformade ”träden” med klängväxter finns, som har blivit något av en signatur för Singapore. Vi hann också med ett av växthusen i parken.

Andra stoppet bodde vi en natt på Hotel Jen Orchardgateway by Shangri-La. Också de har en fin takpool. Förutom att vi hängde vid poolen gjorde vi ett försök att shoppa lite i ett julpyntat Singapore men hittar inget prisvärt att handla. Allt verkar vara dyrt här numera.

150560c0-6055-45f9-b3a7-230caccdab5a
Marina Bay Sands karakteristiska trippeltorn ligger vid Gardens by the Bay.

26. Kota Kinabalu (ny), Malaysia
Jag har varit i Malaysia förut, på 1990-talet, men aldrig tidigare på Borneo som är världens tredje största ö. Vi började vår resa på ön i staden Kota Kinabalu där vi besöte nattmarknaden och gjorde en snorklingsutflykt till skärgården utanför och en annan utflykt med minibuss till sluttningarna av Borneos högsta berg, där vi bland annat hade turen att se världens största blomma blomma.

acbdc5e3-c634-40fc-96e2-3088747847b8
Utsikt mot Borneos högsta berg.

27. Sandakan (ny), Malaysia
Sandakan heter staden som turismen utgår ifrån på det allra nordligaste Borneo. Även om stan i sig inte har särskilt mycket att visa upp. Den har ungefär 100 000 invånare. Här bodde vi två nätter på Four Points by Sheraton. En natt före vår fyradagarsutflykt till sköldpaddsön Selingaan- ”Turtle Island” och floden Kinabatang samt en natt efteråt.

I Sandakan besökte vi bland annat en marknad och åt på ett par enkla ställen på stan, intill kajkanten, där råttor springer mellan borden och en pust av avloppsdoft drar förbi då och då. Men kvällarna var ljumma och maten var god.

Här finns också ett berömt rehabiliteringscenter för orangutanger i Sepilok som vi besökte. På samma plats finns även ett rehabiliteringscenter för malajbjörnar.

75aeb844-b4d3-4d78-a554-f61bd184e235
Orangutang vid Sepilok, Sandakan.

28. Selingaan – ”Turtle Island” (ny), Malaysia
Som en del av en fyradagarsutflykt besökte vi den berömda ”Turtle Island” utanför staden Sandakan. Det är en spännande ö som jag inte skulle vilja ha varit utan.

Det är något speciellt med sköldpaddor. De har funnits på jorden så länge. Varit samtida med dinosaurierna. Men när dessa stora jättar dog ut överlevde sköldisarna. På Selingaan får du vara med både om att se en havssköldpadda lägga ägg i natten och sedan se små nykläckta havssköldpaddor ta sig ner i havet. Dessutom är snorklingen fin.

aca5f963-a333-4965-bca0-92f1fe5a15c4
En sköldpadda mäts.

29. Kinabatang (ny), Malaysia
Kinabatangan är en flod och ett regnskogsområde som är känt för sitt fantastiska djurliv. Floden är den näst längsta i Malaysia med en längd på 56 mil. Nära utloppet på norra Borneo finns flera lodger där du kan bo och äta och som ordnar minnesvärda safaiturer med båt. Vi bodde på Bilit Rainforest Lodge där vi såg apor på plats och gjorde både kvälls- och natturer och en morgontur på floden. Och vi hade turen att få se bland annat orangutang, näsapor, olika makaker, budeng, hägrar, ugglor, två sorters kungsfiskare, näshornsfåglar (minst två sorter), en örn, en ormhalsfågel, krokodiler, och till sist också den mycket sällsynta borneoelefanten.

Inledningsvis gjorde vi också ett besök i Gomantong, en grotta full med fladdermusbajs och stora insekter.

dbac0eea-5406-4e22-be20-f12d0fd0335d
En borneoelefant kliver ut ur regnskogen vid floden Kinabatangan.

30. Lankayan (ny), Malaysia
Pulau Lankayan är en ö som ligger två timmars båtresa norr om Sandakan. På den lilla, lilla ön finns både en dyk-resort och en äggkläckningsanläggning för havssköldpaddor. Här finns också vita stränder, turkost hav och fina koraller och fiskar. En utmärkt plats för den som vill dyka, snorkla eller bara vila upp sig några dagar. Men dyr.

Lankayan har ett spännande djur- och växtliv. Precis som på många håll på Borneo är detta därför främst ett resmål för den som är intresserad av djur och natur. Men det här är också en mycket vacker plats, där du kan ta det lugnt och koppla av, om du vill.

Det enda boendealternativet på ön, Lankayan Island Dive Resort, byggdes 1997. Dykare lockas av det rika djurlivet, koraller och sjunkna vrak. Lankayan är även känd för sina observationer av valhajar, även om vi inte såg någon sådan när vi var här.

bc2ab7a8-3e6e-49f0-bfe1-291c66840f4a
Turkost vatten med fin snorkling vid ön Lankayan.

31. Östersund (ny), Sverige
Till Östersund for jag på tjänsteresa i slutet av november. I min sovkupé på väg därifrån med nattåg var det bara 14 grader först, men det ordnade upp sig.

Även om jag har varit på Frösön förut har jag aldrig tidigare besökt staden Östersund. Det var en trevlig bekantskap i vintrig julstämning.

d52353be-0eb4-4f61-9f23-4c38f00c945c
Julgran och rådhus i ett vintrigt Östersund.

Några avslutande reflektioner
Jag tänker ofta att jag inte reser särskilt mycket. I alla fall inte för att vara någon som bloggar om resor. Men när jag nu har radat upp alla resmål jag besökt under 2019 ser jag ju att det blev en hel del. Som ett snitt på året har jag besökt mer än ett resmål varannan vecka, även om jag räknar bort Karlshamn där jag bor och Kristianstad där jag jobbar. Och det är ju faktiskt inte så lite!

Jag har också en idé om att jag hellre besöker nya resmål än sådana jag besökt förut – för livet är ju så kort. Men jag kan, nu när jag ser hela listan, konstatera att det blev ”bara” 12 besök på helt nya resmål för min del mot 19 resmål som alltså var sådana jag återvände till. Jag är nog mer av en återvändare än vad jag har trott!

Under 2019 blev det bara ett enda helt nytt land för min del. Estland. Men vem räknar länder?

Jag kan också när jag sammanfattar reseåret 2019 än en gång konstatera att jag har en förkärlek för vackra platser.

Avslutar detta inlägg gör jag med en vinjettbild därifrån vi började året, Cayo Levisa på Kuba:

img_5889

10 kommentarer på “2019 års resmål – hela listan

  1. Så många platser du har besökt och så mycket du har upplevt under året. Mina resmål är lätt räknade, så jag bryr mig inte om att räkna ens. Klart, räknar man städer så blir det ju en del då vi betade av så gott som alla på Bornholm. Och Ystad lasarett var ju nytt förstås, haha.

    Jag tittar på alla fina bilder i inlägget. Fotot på Kalmar slott är helt underbart. Gränden i Gamla stan är suveränt fotad. Näckrosbilden gillar jag mycket. Katedralkupolerna i bakgrunden på Tallinnfotot är en vacker komposition. Hibuskusen mot ett blått fönster faller jag så klart för, den är lika romantiskt vacker som kvinnan på stranden. Och så den fina bilden på elefanten. Toppen.

    1. Tack! 😊. Ja, jag har så klart valt ut bilder som jag varit nöjd med från resmålen vi besökt. Och många resmål blev det. Man kan så klart fundera över hur ett resmål ska avgränsas från ett annat. Jag tog ganska lättsamt på den saken. Det var mest ett sätt för mig att summera reseåret – och jag blev ju själv överraskad så då gjorde det väl någon nytta att sammanställa allt.

  2. Ojojoj vad du har upplevt mycket och det under bara ett år. Fantastiska reseskildringar och fantastiska foton.
    Gott nytt år och hoppas du får uppleva fler äventyr nästa år. Jag är så feg att jag inte vågar ge mig ut i världen, men jag kan inte det med min man som har hjärtproblem och andra problem efter en hjärnblödning.

    1. Jag är medveten om att det är så att alla inte kan resa. Alla har inte hälsan och andra har inte ekonomin. Sett över tid har det blivit enklare och billigare att resa men fortfarande är det inte för alla. Jag är glad och tacksam för att jag har möjligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s