natur · resor

Men passa dig för dessa djur om du badar i Australien!


Blue Bottle, kallas de. Och det är ju inte så svårt att förstå varför. Den ser ju ganska kul ut, men är faktiskt den största enskilda orsaken till skador på Australiens stränder. Mellan 10 000 och 30 000 fall inrapporteras från landets östkust varje år.

Det är ingen manet, men den har giftiga tentakler på samma sätt som en brännmanet. Och de kan brännas riktigt elakt. Dock inte fullt lika elakt som sin släkting, den potugisiske örlogsmannen, som finns i Atlanten (och ibland letar sig in i Medelhavet) som till och med orsakat dödsfall. Det gör inte den Australienska släktingen men akta dig ändå om du får syn på en. Ofta flyter många in samtidigt så får du syn på en bör du vara extra uppmärksam. Och är hela stranden full av dem ska du nog helst vänta till en annan dag med att bada. 

Som kuriosa kan jag nämna att en sån här filur egentligen inte är ett djur utan en koloni av flera organismer. Men det struntar du nog fullständigt i om du bränt dig på en…

#32 i #blogg100

11 reaktioner till “Men passa dig för dessa djur om du badar i Australien!

  1. Vid Oslo är det saltvatten och det finns gott om brännmaneter, alltså röda, och det är vanligt att se många som är upp till ø25-30 cm. De senaste åren har mina vänner pratat om att det har börjat dyka upp blåa brännmaneter i tillägg till de röda. Låter som en mer köldtålig variant av denna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s