park · resor

Den där jättesvamp-parken i Singapore


Du har säkert sett dem på bild förut. Ställningar för klängväxter, i en park i Singapore, som ser ut som jättestora svampar. På kvällarna upplysta med ljus. Egentligen ska de inte föreställa svampar utan träd. Men uppriktigt sagt. Visst ser de mer ut som svampar?!

Gardens by the Bay är hur som helst en stadspark som sträcker sig över 101 hektar utfylld mark som ”stulits” från havet. Parken ligger längst i söder i Singapore, intill Marina Reservoir och precis i anslutning till city.

Vi promenerar hit på förmiddagen samma dag som vi ska lämna Singapore för Borneo. Vi bor ju på hotellet Marina Bay Sands som ligger i samma område, så vi tar en hiss på utsidan av hotellet och vandrar sedan på en gångbro som går genom hotellet och vidare mot svamp-parken. Min bror visar vägen.

Vädret är mestadels mulet den här dagen så vyerna blir nog inte riktigt så vackra som de kunnat bli med blå himmel i bakgrunden, men visst är det läckert ordnat med gångbroar uppe bland svamparna. Att gå där uppe kostar entré men det är inte därför vi hoppar över det, vi vill hinna äta lite också och se ett av växthusen, Cloud Forest, innan vi lämnar Singapore för den här gången.

Supertrees kallas de svampliknande strukturer som dominerar trädgårdslandskapet och som alltså egentligen ska se ut som superträd. De är mellan 25 meter och 50 meter höga och ger ett lätt futuristiskt intryck. Svampträden fungerar som vertikala trädgårdar och är tänkta att ha en mängd funktioner, bland annat ge skugga och syre, fånga upp vatten, fungera som projektionsdukar för ljusshower (med start varje kväll 19:45 och 20:45) och sammantaget fungera som en slags miljömotorer för trädgårdarna. Bland växterna som klänger på svamparna märks bland annat ormbunkar och orkidéer.

Som en av de populära turistattraktionerna i Singapore fick parken 6,4 miljoner besökare 2014, medan den redan i november 2015 passerade 20 miljoner besökare och förra året, 2018, nådde över 50 miljoner besökare. Parken är alltså en stor och växande succé (i dubbel bemärkelse).

En orkidé stjäl uppmärksamheten framför en vy över jättesvamparna.
Egentligen är det meningen artade ska likna träd.
Min Anders poserar som en ängel framför en av svamparna.
Många vackra orkidéer finns både uppe i ”träden” och nere på marken.
En söt liten ödla vid kanten av en rabatt.
En lejonhund också kallad shishi (石獅, stenlejon), vaktar en av entréerna till parken.
Små duvor, gissningsvis av arten zebraduva.
En munk som är ute på fotorunda.
Många fotograferar porträtt eller självporträtt i parken.

8 kommentarer på “Den där jättesvamp-parken i Singapore

  1. Verkligen häftiga och imponerande klätterväxtställningar, mycket snygga konstruktioner. Jag tror jag jag såg dem upplysta i ett annat inlägg. Rolig ängelbild, kan tro att det finns gott om änglar fotade där, ute på nätet, haha. Snygga och läckra bilder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s