resor · trädgård

Växthuset i Singapore med både molnskog och världens högsta vattenfall inomhus

Molnskog (engelska: cloud forest) är en typ av bergsregnskogar i tropiskt klimat. I en molnskog förekommer nästan alltid moln eller dimma i höjd med trädkronorna. Cloud Forest är också namnet på ett av de två växthusen i parken Garden by the Bay.

Jag hade gärna sett båda men vi har kort om tid innan vi ska vidare mot Borneo så istället för att ens försöka skynda oss genom båda nöjer vi oss med att skynda igenom det ena. Det fick bli detta.

Cloud Forest ska påminna om de svala och fuktiga förhållandena som finns i tropiska bergsområden mellan 1 000 meter och 3 000 meter över havet, i Sydostasien, Mellan- och Sydamerika. Växthuset har ett ”Cloud Mountain”, ett konstgjort berg, i mitten som är 42-meter högt, och som du når toppen av med en hiss. Sedan går du ner runt berget via en spiralformad gångbana.

Ett 35 meter högt konstgjort vattenfall påstås vara världens högsta inomhus. På berget finns utplacerat tropiska växter och olika statyer. Här finns också ett rum om kristaller och grottor, en utställning och en film visas om regnskogen och klimatförändringarna och här finns en ”hemlig” trädgård.

Syftet med anläggningen är uppenbart att väcka engagemang för regnskogen och för miljön. Men jag kan i mitt stilla sinne fundera över hur miljövänlig en sådan här anläggning är. Egentligen. Å andra sidan. Om utställningen på riktigt får människor att tänka till och tänka om, är den antagligen ändå värd sitt eget klimatavtryck.

Och en sval, behaglig och vacker upplevelse är det hur som helst, för oss som besökare. Men vi skyndar ändå vidare mot nästa resmål.

Någon typ av kinesiskt sagoväsen.
Världens högsta inomhusvattenfall. Påstås det.
Många växter trängs på berget.
Människorna ser ut som myror långt där nere.
Statyer sätter fantasin i rörelse. Den här får mig att tänka på Sulawesi. Där jag aldrig varit.

17 kommentarer på “Växthuset i Singapore med både molnskog och världens högsta vattenfall inomhus

 1. Vilket enormt ställe, så fint med både blommor och statyer, läckert, och förhoppningsvis medvetandegör det människors klimattänk. Det är roligt att hänga med på din resa :-)

 2. Oj, så intressant att se. Påminner mig om Eden projekt i Cornwall. Fast där är det tvärtom. Varmt och fuktigt i växthusen och svalt utomhus :)

   1. Jo jag kan rekommendera ett besök där och då även ett besök i The Lost Gardens of Heligan. Tim Smit, som skapat Eden Project, är också den som jobbat med restaureringen av The Lost Gardens of Heligan. Där finns bland annat en dalgång med nästan tropiskt klimat. När man går ner där är det som att vandra från Cornwall ner i ”tropikerna”.

 3. Klimatavtryck eller inte men bygga kan de och skapa intressanta miljöer, vilket jag saknar i Sverige där 70-tals estetik har parkerat sig för evigt istället för utveckling.
  Spännande resa du är på.

  1. Ja, det är mycket tråk-estetik i Sverige. Det beror på en inställning att sätta funktion före form, som är vanlig i Sverige och uppskattas av många, inte minst politiker. Men även privatpersoner. Se bara på alla villor, nästan exakt lika på både ut- och insida…

   1. Vart tog individualismen vägen? Därför vägrar jag renovera sönder min kök och ändra allt och vända upp och ner hela layouten i min lägenhet. :)
    ( Ja, och så har jag inte heller pengar till det. 😂 )

 4. Så himla häftigt! Vilket växthus! De små människorna ger en hint om hur stort det är. Fin bildserie, den på sagoödlan och den näst sista gillar jag extra.

  Om kök: ibland behöver kök renoveras, vårt var av dåligt material, lådorna föll sönder. Nu har vi ett kök som jag bara njuter av, med bland annat utdragbart sorteringsfack för avfall av olika slag och ett skafferi där där också tidningar, returburkar och flaskor får plats.

  1. Självklart kan kök behöva renoveras, precis som allting annat som blir gammalt och slitet. Det jag inte förstår mig på är de senaste decenniernas nära nog folkrörelse att onödigt ofta göra om köket enligt senaste modet. Men vi är alla olika. Jag accepterar att många finner en tillfredsställelse i det. Själv lägger jag hellre både tid och pengar på att resa. :)

   1. Så är det ju, folk rivet ut helt fungerande kök. Min dotter berättade hur mäklaren hade tipsat om just detta när de flyttade till en gammal lägenhet. Hon protesterade och sa att de faktiskt skulle behålla köket och göra bara små förändringar. Men vårt kök var fult och trasigt, byggt under en period när det inte var så viktigt med hållfasthet. Ändå levde vi med det in närmare trettio år innan vi bytte ut det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s