månadens blogginlägg · resor

De 5 bästa blogginläggen om resor i september 2022

Tiden rinner på i en otrolig takt och ännu en månad har gått. Vilka blogginlägg om resor som jag fastnade för under september? Den listan kommer här. Men först några mer allmänna reflektioner om månaden som gått och hur sådant som har med resor att göra har speglats i media.

De har den här månaden kanske framförallt skrivit om charterbolaget Detur som tycks ha blåst sina kunder i stor skala. Det är i alla fall min tolkning. Charterbolagets resenärer i Turkiet har nämligen nu i september blivit utkastade av hotellen när Detur inte har betalat för rummen. Andra resenärer har behövt betala direkt till hotellet för rum som de redan betalt för en gång till charterbolaget. Sedan har bolaget ställt in alla resor under resten av året och meddelat på sin hemsida att de ska göra en ”omstart” av företaget och i övrigt gjort sig oanträffbara. Suck.

Annars har september varit ännu en månad som präglats av Rysslands krig i Ukraina. Nu senast med tvångsmobilisering av unga män i Ryssland, mest minoriteter, med påföljande massflykt till grannländerna, attentat mot gasledningar i Östersjön och att Putin utropat att ett antal delstater i östra Ukraina nu har annekterats och ska betraktas som en del av Ryssland. Något som är helt i strid med internationell rätt (som det mesta med det här kriget). Omvärldens protester har inte låtit vänta på sig. Och elpriserna i Sverige och övriga Europa har varit fortsatt höga.

Men nu till roligare läsning. Nämligen månadens bästa blogginlägg om resor.

1. En alldeles unik svensk stad

Karlskrona. Det är Gunilla, som skriver på sajten 4000 mil, som för första gången har besökt denna alldeles unika svenska stad. Är inte alla städer unika? tänker kanske du. Och det är de så klart. Men vissa städer är helt enkelt mer unika än andra. Och Karlskrona här i Blekinge är just en sådan. Så här skriver Gunilla:

”Plötsligt är motorvägen nog mer en motorled. Och vattnet är på båda sidor om mig. Så är jag mitt i staden. Som nu känns liten och behändig. GPS:en leder mig längs vatten. Ja, vattnet är liksom överallt. Och ändå är jag mitt i en stad.” … ”Vatten, vatten, överallt och alltid närvarande. Jag har aldrig sett en stad som den här. Stockholm kommer närmast, men är inte i närheten.”

Just så! Örlogsstaden Karlskrona är ett världsarv och det är inte undra på att den är det.

2. Jämtlandstriangeln på hösten

På bloggen Let’s Go Explore kan du läsa ett långt inlägg om hur det är att vandra Jämtlandstriangeln på hösten. Lisa skriver:

”Ärligt talat – det finns ingen period i de svenska fjällen som är mer magisk än hösten – så att jag och mina vänner bestämde oss för att vandra Jämtlandstriangeln på hösten – i slutet av september – var ingen tillfällighet.”

Själv har jag fortfarande bara besökt fjällen en enda gång på hösten. Det var i september 2012 och jag hann bara med en kort lunchpromenad i höstfärgerna utanför Storhogna högfjällshotell.

Jag hoppas verkligen att någon mer gång i livet få besöka fjällen på hösten. Och varför inte i Jämtland?

3. Efter flyg- och covidskam – nu kommer energiskammandet

Det är Linda på bloggen Resa Medvetet som skriver om hur uttrycket ”för nöjes skull” blivit en drivkraft att skamma. Hon har i sin tur läst ett inlägg hos Resfredag som bland mycket annat innehåller en spaning om skam kring de som gör saker för nöjes skull. Linda skriver:

”Jag har haft ett inlägg på G om vilka flygresor som vi borde sluta upp med. En del menar att det är orimligt att nöjesflyga, andra att ta inrikesflyget och en tredje att flyga i jobbet – det borde jobbet bara hitta andra lösningar på. En fjärde menar att vi måste sluta flyga på alla fronter. Själv hävdar jag bestämt att ingen annan kan bestämma vilket flyg som borde minskas än ensjälv. Och på precis samma sätt kan och bör ingen annan bestämma vilka livsförändringar folk borde göra vad gäller deras konsumtion av bränslen, energi, el, mat eller annat som det kan finnas bristvaror av eller är dåligt för hållbarheten.”

Och ja, jag kan bara hålla med. Att ”skamma” är i sig ett relativt nytt ord. Det kom med 2016 på Språkrådets och Språktidningens årliga lista över nyord. Och är nog tyvärr även det något som hör ihop med sociala medier. När vi sitter bakom våra skärmar kan vi plötsligt kasta oss över andra människor med otrevligheter på ett sätt som vi aldrig skulle göra om vi mötte de här människorna öga mot öga.

Att på sociala medier i grupp och i uppfostrande syfte jobba på att få andra att skämmas har närmast blivit en folksport. En inte särskilt sympatisk sådan. Jag har skrivit på det här temat flera gånger. Till exempel i augusti 2019 då jag inledde min krönika på ämnet med orden:

”Flygskam, bondeskam, köttskam, kräftskam, alkolholskam, kaffeskam eller skamtomtar, förlåt; skumtomte-skam? Vad väljer du att skämmas för? Eller lever du helt skamlöst som om det inte fanns någon morgondag?”

4. Häftig utsiktsträdgård i London

Det är Charlotta som på sin blogg Bara Brittiskt skriver om Sky Garden i London: ”Sky Garden ligger i vad jag tycker är Londons absolut fulaste skyskrapa, 20 Fenchurch Street, och jag är inte ensam om detta för den har vunnit pris för sin fulhet. I folkmun går den under smeknamnet Walkie-talkien för att den liknar en sådan.” … ”Allt som allt är Sky Garden en fantastisk upplevelse alldeles gratis. Inte fullt så högt som The Shard men en av de bättre utsiktsplatserna i staden.”

Jag gillar inomhusträdgårdar. Till exempel den på just tidigare nämnda Storhogna högfjällshotell. Eller Cloud Forest i Singapore. Men trots att den här inomhusträdgården i London, med utsiktsplats och allt, har funnits sedan 2014 och trots att den ska vara mycket populär bland svenskar, har jag aldrig hört talas om den innan.

Det måste helt klart bli ett besök här nästa gång vi är i London. När nu det kan tänkas bli.

5. Ett nytt badrike har landat

Det är ”min” förvaltning i Kristianstads kommun som har byggt det. Men själv har jag inte besökt det sedan bygget precis hade påbörjats. Och det är ett tag sedan nu. Däremot har bloggen Discovering the Planet varit i det nya badhus som invigdes i fredags, den sista september och som heter Kristianstads badrike:

”Vi fick möjlighet till en förhandsvisning för några dagar sedan. Med bilderna av det gamla badhuset i bakhuvudet, hade vi väl inga direkta förväntningar eller idéer om vad vi skulle vänta oss. Jag har bara gjort ett besök i det gamla badhuset, och med sina två bassänger kändes det både trångt och nästan klaustrofobiskt. Men det som möter oss nu är något helt annat. Ett badrike med något för alla och med genomtänkta praktiska detaljer på minsta nivå.”

Jag har alltså inte själv sett badriket i färdigt skick, men nog är jag sugen på att göra ett besök! Inte minst som jag har följt hela resan och var med när dåvarande tekniska nämnden besökte det gamla badhuset 2011 och med egna ögon kunde konstatera att det var uttjänt. Jag har också simtränat många gånger i det gamla badhuset. Parallellt med det har jag kunnat följa utredningar, politiska beslut och bygget av ett nytt badhus. Så ja, jag längtar verkligen efter att äntligen få doppa mig i det nya badrikets bassänger och även efter att få besöka den fina relax-avdelningen.

Därmed sätter jag punkt för ännu en månad som jag inte alls har ägnat särskilt mycket åt att vare sig läsa eller skriva om resor. Inte jämfört med hur det brukar vara för mig.

Översta bilden föreställer Brändaholm i Karlskrona.

Läs mer: Blekinges 10 vackraste platser

6 kommentarer på “De 5 bästa blogginläggen om resor i september 2022

  1. Tack så mycket för att du återigen lyfter ett av mina inlägg och kul att du blev inspirerad. Jag hoppas verkligen du kommer dit snart och får se den med egna ögon.

  2. Detur. Minns när vi drabbades av en konkurs, det var bara att skrapa ihop pengar till resan på nytt. Usch.

    Har de senaste åren funderat på en fjällresa på hösten men sen kom ju pandemin och så vidare. Kollade inlägget och det ser onekligen lockande ut. Men då med turer som utgår från fjällstugan, tänker jag.

    Badrike låter trevligt. Fler badhus ¨åt folket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s