flyg · hållbart resande · klimat · krönikor · miljö

Flygskam eller vilken skam väljer du?

– Krönika –

Flygskam, bondeskam, köttskam, kräftskam, alkolholskam, kaffeskam eller skamtomtar, förlåt; skumtomte-skam? Vad väljer du att skämmas för? Eller lever du helt skamlöst som om det inte fanns någon morgondag?

För mig är det självklart att vi behöver bry oss om planeten, men också att vi inte kan skamma varandra till förändring. Låt mig berätta varför.

Vi – hela den så kallade mänskligheten på planeten Tellus – befinner oss mitt i en långsam klimatkris. Om vi inte hanterar den rätt kan den bli slutet för civilisationen så som vi känner den. Det är fakta och det är tuff skit. Vi behöver agera. Om detta är alla kloka människor överens.

I frustration över att utvecklingen trots detta fortsätter att gå åt fel håll lanserade några miljöengagerade svenskar för inte så länge sedan begreppet ”flygskam”. Ett begrepp som har fått allt mer luft under vingarna (pun intended) de senaste två åren. Det svenska ordet har till och med börjat användas internationellt.

Men nu räcker det inte med att skämmas för flyget längre. Med en ny IPCC-rapport i bakfickan proklamerades för en vecka sedan att nu bör alla lantbrukare skämmas – och detta ska då kallas bondeskam.

Och som om detta inte skulle räcka; för några dagar sedan kom rapporten som säger att godis, kaffe och alkohol är tickande miljöbomber. Särskilt illa ska det vara med skumtomtar. Som konsument uppmanas du att minska ditt klimatavtryck rejält genom att dra ner på fika och drinkar. Att dra ner på detta är till och med bättre än att sluta äta kött.

Se där. Nu kan miljörörelsen proklamera alkolholskam, kaffeskam och tomteskam på ett bräde. För köttskam är ju redan påbjuden. Den också. Och varför inte kräftskam?

Jag läste också i veckan att priserna på sommarstugor gått upp mer än bostadsmarknaden i övrigt. Och att detta troddes bero på att många slutat flyga på grund av flygskam.

Men vänta nu? Om folk köper hus istället för att flyga. Vad händer då med nybyggnationer? Den borde öka eller hur? Och då ska vi veta att tillverkning av betong och stål som det går åt mycket av i byggbranschen är några av de värsta miljöbovarna. Det är inte lätt att göra rätt.

Det finns forskning som genom beräkningar kommit fram till att de livsstilsval som påverkar klimatet mest åt det sämre hållet är att skaffa barn och att äga en vanlig bil. En annan rapport som presenterades nyligen listar vilka åtgärder som har bäst effekt för att stoppa klimatförändringarna. På den listan kommer utbyte och bättre hantering av de kemikalier som används i kylanläggningar och värmepumpar (köldmedier) överst. Före att installera mer vindkraft, att minska matavfallet (vi borde köpa mindre mat och godis!), att byta till en växtbaserad kost och att restaurera regnskogar.

Och då tänker jag på vår fina miljöbil som drivs på etanol. Där har vår AC-anläggning pajat i sommar. Mest troligt har köldmediet pyst ut. Men vet jag om ifall det var klimatskadlig gas i vår anläggning? Svaret är nej. Det frågade jag aldrig om när vi köpte bilen. Det är inte lätt att göra rätt! Och då är jag ändå utbildad civilingenjör med inriktning mot teknisk miljövård. Hur ska då den som saknar utbildning på miljöområdet ha en chans att göra rätt?

Nu kan vi lägga kylskåpsskam, AC-skam, elskam, matköpsskam, och regnskogsskam till listan. Jag menar: när restaurerade du en regnskog senast?

Ser du vart det här leder? Vi måste snart skämmas för allt som vi gör och inte gör. Och vad är då effekten utöver att vi mår dåligt?

På listan finns totalt 17 åtgärder som ger bättre effekt än att sluta flyga. Och nio som har sämre effekt. Har du koll på vilka som är vilka? Du kan göra en quiz här.

Att rädda världen är en tuff uppgift. Det är mycket vi behöver göra. Och vi behöver göra det tillsammans. Det vettigaste borde vara att börja med flera saker. Att göra allt vi kan och tyar. Men samtidigt ändå i första hand fokusera mest på det som har störst effekt.

Jag tycker att det är jättebra att alla som tycker att det lättaste första steget att ta på vår resa mot planetens långsiktiga överlevnad är att sluta flyga gör just det – slutar flyga. Kanon!

Men jag tycker att det är precis lika bra att andra väljer att arbeta med utfasning av dåliga köldmedier, att ytterligare andra väljer att inte skaffa barn eller nöja sig med ett, att någon väljer att investera sitt pensionssparande i vindkraft och någon ytterligare annan väljer att köpa grön el, att någon avstår att köpa en sommarstuga för att avlasta bostadsmarknaden från onödigt behov av nyproduktion, att några slutar köpa hem för mycket mat, och någon slutar med alkohol och kaffe och drar ner på skumtomtarna medan några andra väljer att inte köpa en ny bil när den gamla är slut – eller väljer en elbil. Någon väljer att bli vegan medan andra väljer att bli vegetarianer. Någon drar ner på köttätandet medan någon annan nöjer sig med att dra ner på mängden nötkött, särskilt från utlandet. Och att några väljer att lämna bidrag till restaurering av regnskog, trädplantering i länder utsatta för avskogning, information om familjeplanering eller för flickors rätt till skolgång. Eller vilket ditt första steg nu än är.

Jo. Vi vet att det inte kommer att räcka med ett första steg. Vi kommer att behöva ta flera. Kanske landar den resan i att alla vi måste sluta flyga mer eller mindre helt och hållet. Men det vet vi faktiskt inte än.

Och för att orka ta steg efter steg i rätt riktning behöver vi styrka, goda förebilder och rätt incitament. (Det behöver bli billigare att göra rätt för klimatet och dyrare att göra fel.)

Men vi behöver verkligen inte skämmas för att vi inte förmår förändra allting på en gång. Så mitt förslag är att du väljer att ta ett första steg om du orkar och kan. Eller nästa steg om du redan är på väg. Men mitt råd är också att du väljer bort skammen. För den leder ingenstans.

27 kommentarer på “Flygskam eller vilken skam väljer du?

 1. Ett väldigt bra inlägg, på alla möjliga vis. Jag tror mer på uppmuntran än att skuldlägga och belöningar är alltid bra :) Mitt första stora steg är att äta veganskt men det var inte ett miljöval. Det spelar ju ingen roll eftersom det fick den effekten i alla fall och det gör att jag blir ännu mer övertygad :D

 2. Kan tillägga att jag tycker att vi lever i en riktig obehaglig pyramidspel genom att vi blir fler och fler som ska äta, resa och göra det som förväntas av henne att göra för att överleva.

 3. Miljötänk i all ära, men ska vi skämmas över allt som påverkar klimatet får vi gå med skammens röda färg på kinderna för jämnan. Innerst inne tror jag inte ens att de mest aktiva miljöaktivisterna tror på en värld med restriktioner på allt som eventuellt kan inverka.
  Jag har en arbetskamrat som kallar sig aktivist, men som hellre tar bilen än cykeln till jobbet. Som gärna umgås med vänner på en grillkväll. Som gärna bokar resor med flyg till länder långt från Europa. Jag kan tillägga att hon har svårt att motivera sina val när diskussionen tar fart.

  1. Nej det går inte att motivera alla val vi gör utifrån miljötänk. Det är bra om vi har det med oss så ofta som möjligt, men det kan inte och ska inte vara det enda som styr hur vi ska leva, inte ens för miljöaktivister. Du får trösta din kollega med det. 🌍🌳

 4. Kloka reflektioner. Att skämmas ger nog till slut bara handlingsförlamning och dessutom visar sig larm och påståenden ofta inte ens stämma. Banskam som gjorde mig riktigt ledsen visar sig snarare handla om fel antaganden och en ökande åldrad befolkning, så vi borde nog i så fall införa stupstock i stället för barnbegränsning. Och bomullskassarna…

  1. Hela världsekonomin, och därmed vår samlade miljöpåverkan är en komplex väv där allting påverkar vartannat. Att avgränsa olika företeelser från varandra för att avgöra vad som är värst blir därmed helt beroende på hur vi drar gränserna kring direkt och indirekt påverkan.

   Tycker Roslings bok ”Factfulness” är bra input kring hur vi får stopp på överbefolkningen. Det handlar främst om att minska barnadödligheten i fattiga länder och öka deras levnadsstandard. Att skamma föräldrar leder ingenvart.

 5. Skam och skuld passiviserar så det leder ingenstans. Jag tror också att alltför mycket läggs på individnivå och därför blev jag så glad när jag läste den här artikeln: https://www.gp.se/ledare/kan-klimatsyndaren-bli-fri-fr%C3%A5n-skuld-1.17193635 Vi kan bara, var och en av oss, göra det bästa vi kan i vår tillvaro, men det måste till större perspektiv, större insatser och det ligger inte inom individens förmåga.
  Jag tycker också att det är så trist att unga människor säger att de inte har någon framtid. Ta med er ert engagemang in i utbildning så att ni kan förändra och skapa er framtid!

 6. Bra skrivet. Skam och dåligt samvete mår ingen bra av. Greta Thunberg må vara väldigt populär men nu är hon ute och ”seglar lite😜. Jag flyger inte, kör inte bil, sorterar sopor, försöker äta nyttigt och gott som om det går är närproducerat. Skäms inte ett dugg över att jag tycker det blivit för mycket av allt, säg det som inte är farligt för miljön eller hälsan, vågar knappt öppna en dagstidning för man vet att där finns alltid en ny-gammal artikel om något som man bör undvika. Ha det gott.

  Mona

 7. Word! Tack för ett så bra inlägg! Om jag själv ska känna skam, känner jag mest skam för att det är 2019 finns hemlösa pensionärer i Sverige samt att otryggheten för tjejer ökat markant och våra politiker fullständigt struntar i båda problemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s