5 snabba · flyg · hållbart resande · resor · tåg

5 snabba (i mitten av augusti 2019)

96832a93-8c0e-4540-a52d-3c9df8931f20-2

”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet. Denna veckan om piloten som mirakellandade på ett majsfält, att Thai ställer in Phuketflygen från Arlanda denna säsongen, att Gotland tappar turister på grund av flygskammen, att SJ lämnar sina passagerare i sticket efter branden i Hässleholm och om vad Lottie Knutsson har att säga om att turister inte är lika välkomna längre.

1. Piloten som mirakellandade på ett majsfält
SVT skrev i torsdags om passagerarplanet som nödlandade på ett fält utanför Moskvas flygplats. Kaptenen som genom att nödlanda i ett majsfält räddade 233 liv har blivit en hjälte hemma i Ryssland. Det var en Airbus A321 från flygbolaget Ural Airlines, som var på väg till Simpferopol på Krim, som tvingades nödlanda strax efter start efter att ha kolliderat med en flock måsar. Totalt 226 passagerare ska ha varit ombord på planet vid olyckan, samt sju besättningsmän.

I den ryska dagstidningen Pravda hyllas piloten, Damir Yusupov, som en hjälte. Det första han gjorde sedan han tagit ner planet och passagerarna evakuerats var att ringa hem till hustrun, som då ännu inte hört talas om olyckan, för att berätta att han levde. Piloterna kommer att få ta emot en statlig utmärkelse av Kremlin, rapporteras det.

Ryska myndigheter uppger att totalt 23 personer skadades i olyckan, varav fem barn, som nu vårdas på sjukhus. En person ska ha allvarliga skador. Videoklipp och bilder från olyckan hittar du här.

Själv kommer jag kanske inte helt osökt att tänka på Gottröra

2. Thai ställer in Phuketflygen från Arlanda
På tal om flygpningar med förhinder. Dagens Industri skriver att Thai Airways ställer in sina direktflyg mellan Stockholm och Phuket under närmaste säsongen. Anledningen är lägre efterfrågan och en svag krona. De flyglinjer som ställs in mellan 5 december och 28 mars är TG963 som går mellan Stockholm – Phuket och TG962 som flyger från Phuket, via Bangkok, till Stockholm.

”Thai beklagar detta och ber om ursäkt till alla passagerare som påverkas av detta”, heter det. Bolaget uppmanar resenärer som har bokat biljetter att kontakta flygbolaget, alternativt den resebyrå de bokat biljetten hos.

Så klart är det tråkigt för dem som hade bokat och drabbats av detta. Och självklart kan jag ha förståelse för att det finns svenskar som förälskat sig i Thailand och ständigt återvänder på samma sätt som jag ständigt återvänder till Italien. Men. Jag kan samtidigt tycka att det är skönt om stentrianresandet till Thailand äntligen minskar. Jag tycker nämligen att Thailand ligger väl långt bort för att slentrianresor dit ska vara riktigt motiverade.

3. Färre flygresor – Gotland tappar stort
Att flyga till Gotland orsakar ju inte alls lika stora utsläpp. Ändå minskar flygandet även till denna ö. Antalet flygresenären som valde att ta flyget till och från Visby i juli är det lägsta på fem år. Förra året reste 83 400 till och från Gotland under den här månaden. I år är siffran 69 800, en minskning med 16 procent. Om detta berättar SVT. Orsakerna är flera; en mindre omfattande Almedalsvecka, en slopad flyglinje från Oslo men också ett ökat intresse för hållbara resor.

SVT har intervjuat resenärer på Visby flygplats som tror att flygskam kan ligga bakom tappet.

4. SJ vänder tåg i Alvesta – resenärer får klara sig själva
Den som inte vill undvika att flyga för att spara miljön tar hellre tåget. Men SVT berättar om att efter branden i Hässleholm vänder SJ:s tåg från Stockholm och söderut  i Alvesta. Inga ersättningsbussar sätts in mellan Alvesta och Malmö. Resenärer som inte om- eller avbokar kan inte få hjälp. ”Just nu får resenärerna lösa det själva”, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikatör vid SJ.

Det blir inga avgångar mellan Stockholm och Malmö förrän tidigast nästa fredag, rapporterar ”mitt i Stockholm”.

Jag tänker att sådana här händelser inte är någon bra reklam för tåget som färdsätt. Att SJ inte kan göra något åt själva branden är en sak, att lämna sina passagerare i sticket en annan.

5. Lottie Knutsson om att turister inte är lika välkomna längre
För mycket turister på samma platser är fortsatt ett växande problem i Europa. Aftonbladet har intervjuat reseexperten Lottie Knutsson som säger: ”Paradoxen är att i de städer man klagar allra mest, bland annat Barcelona, Palma de Mallorca och Dubrovnik, det är också där man lever allra bäst på turismen. Det är destinationer som medvetet byggt upp turismnäringen genom stenhård marknadsföring under flera år”.

Rökförbud på stränder, böter om du tar med sand eller snäckor hem, och förbud mot att äta på ett störigt sätt. Aftonbladet har i samma artikel listat sommarens nya förbud och uppstramade regler för turister på olika turistorter.

Vinjettbilden föreställer ett tåg från SJ på väg söderut genom Götaland.

11 kommentarer på “5 snabba (i mitten av augusti 2019)

 1. Jag kan förstå att man tycker är jobbigt med rör många turister. De inkräktar i boendes vardag. Det är som ens hem blir invaderad av vänner samt vänners vänner och man behöver slinka runt hitta nya vrå för att kunna vara lite själv. Men sen kommer nya påfyllning hela tider. Och så alla kära vänner glömmer bort att jag inte är på semester utan jag är hemma med allt det innebär.

 2. Jag förstår inte riktig det där med slentrianresor. Om folk har hittat ett ställe där de tycker om att tillbringa sin semester så må de väl göra det? Det är väl inte sämre än att åka till Australien ena sommaren, till Sri Lanka nästa och så vidare. Säger jag som över huvud taget inte vill åka till Thailand.

  1. Jag är övertygad om att slentrianresor förekommer. Precis som vi gör massor av saker av slentrian. Och visst kan gränsen vara suddig mellan att ha hittat sin plats på jorden och att resa av slentrian. För vissa börjar det kanske som det ena och övergår i det andra.

   Själv har jag varit i Thailand två gånger och jag kan absolut tänka mig att återvända någon gång. Det är ett vackert land. Starkt präglat av turismen. På gott och ont. Men att resa dit varje vinter har aldrig varit något jag velat göra.

   1. Det är just ordet slentrian som jag reagerar på. Varför skulle ett sätt att resa vara bättre än ett annat? Båda ger förmodligen glädje och tillfredställelse.

   2. Självklart anklagar jag inte alla som reser upprepat till Thailand för att de gör det som en själlös upprepning av en gammal vana. Men sannolikt är det just det att många har upptäckt att det inte längre ger dem samma glädje och tillfredsställelse längre att resa till Phuket, som gör att resorna dit nu minskar? (Plus att det har blivit dyrare.)

  1. Roddbåt av trä?

   Skämt åsido. De som valt bort Gotland av miljöskäl väljer nog andra resmål istället. Sådana de kan nå med tåg.

   Jag vet att många som är väldigt hatiska mot flyg slår knut på sig själva för att komma fram till att färja är bättre än flyg. Men det är helt enkelt inte sant. Almedalsveckan får väl flyttas till fastlandet, tänker jag. Eller så får alla miljöorganisationer som åker dit jobba hårt i roddmaskinerna i vinter… ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s