flyg · hållbart resande · resor · sociala media

Spaning: Nu kommer flygskammandet tillbaka

Minns du”flygskam”? Ett nytt ord de sista åren före pandemin. En starkt växande strömning i samhällsdebatten som syftade till att få så många som möjligt att helt sluta flyga. För klimatets skull. Det startade 2018 i Sverige och fick fart året efter i hela norra Europa. Du trodde kanske att flygskammarna har tröttnat nu och hittat andra, större problem att fokusera på? Men. Inte enligt min spaning.

Själva idén med flygskam går ut på att att människor som valt att inte själva flyga — eller som valt att flyga mindre än de gjort tidigare — eller som bara anser att alla utom de själva borde sluta flyga — kräver att andra som flyger ska skämmas för sitt flygande.

Under pandemin har en större andel av världens flygflotta stått på marken. Och ändå har koldioxiden ökat i atmosfären i precis samma takt som tidigare. Det vore därför möjligt att tänka sig att de tidigare flygskammarna nu skulle ha hittat andra större utsläpp att fokusera på istället.

Men nej.

Nu i slutet av pandemin har människor börjat boka resor igen och då är också flygskammandet igång igen. Hatet och föraktet mot ”nöjesflygande” tycks inte veta några gränser.

Så här är det.

DN berättade för ett par veckor sedan om att svenskarna bokar resor igen. ”Höstlovet är väldigt välbokat och jul- och nyårsresorna börjar ta slut. Kanarieöarna är störst men även resmål längre bort såsom Maldiverna och Seychellerna är populära.”

En glad liten nyhet skulle man kunna tycka. Ett tecken på att pandemin håller på att tappa sitt grepp om världen.

Då skrev någon på Twitter: ”Det här är helt bisarrt. Inför motbok på flyg.”

Några dagar senare vräkte några ur sig ovett mot TUI:s kunder, baserat på att dessa alls bokat charterresor. Det var när nyheten kom om att bolaget har problem att genomföra de resor de sålt.

SVT berättade ytterligare några dagar senare om att charterbokningarna skjutit i höjden. Då skrev någon annan: ”Flygskam vadå?” Och ytterligare någon annan skrev ”Men varför? Vad är ens poängen? Stick för alltid om ni inte står ut här.”

Stick för alltid, alltså. Om du har mage att boka en charterresa.

Och vad är ens poängen med att vilja besöka världen utanför Sveriges gränser?

”Hä löns int ́ förklar ́ för den som int ́ begrip”, tänker jag. Sedan är kanske inte charter till Kanarieöarna riktigt mitt sätt att se världen. Men det betyder inte att jag föraktar dem som föredrar det sättet att komma ut och se. Och just i år var jag faktiskt riktigt nära att boka just en sådan resa.

Själv väljer jag för övrigt att klimatkompensera mina flygresor. Något som även de största charterbolagen lovar sina kunder att göra för deras räkning. (De flesta andra utsläpp från alla andra sektorer är det däremot inte någon som kompenserar för.)

Och jag är den förste att hålla med om att klimatkrisen måste åtgärdas. Helst igår. Och självklart ska inte flyget ha något frikort. Att flygbränsle är helt skattebefriat enligt globala överenskommelser är till exempel helt orimligt. Så kan vi inte fortsätta ha det.

Men jag är också helt övertygad om att klimatkrisen inte kan lösas genom att vi skammar varandra.

Denna min övertygelse spelar dock knappast någon roll.

Och jag är rädd för att det flygskammande vi ser redan nu, när media rapporterar om bokningar och bokningsproblem. Rädd att det bara är en västanvind mot det vi kommer att få känna på när vi resenärer själva börjar rapportera hem om våra resor.

Jag kan bara hoppas på att jag har fel.

Läs mer: Flygskam eller vilken skam väljer du?

4 kommentarer på “Spaning: Nu kommer flygskammandet tillbaka

  1. Suck. Men först en liten fundering: charter till Kanarieörna är nog för de allra flesta inte ett sätt att ”se världen”, snarare en möjlighet att komma till ett varmt och soligt klimat och slappna av.

    Man skulle kunna önska att skammandet som inte leder någonstans skulle upphöra, men tyvärr kommer det alltid finnas folk som har behov av att känna sig ädlare än andra.

  2. I Nyköping kom nyligen en forskare på den ljusa idén att antingen stänger vi Skavsta flygplats eller så slutar alla Nyköpingsbor att åka bil. Krävs inte så mycket för att bli forskare m.a.o.,
    Se på saken så här. De som gapar ”flygskam” allra högst är de inte uppskattar resor till andra klimat, kulturer och nya upptäckter. Ungdomar som gapar ”flygskam”, inspirerade av Greta, skulle nog inte säga nej om mamma och pappa föreslog en Thailandsresa över jullovet. Det är lite trendigt bara…

    1. Jo. Det stämmer med mina teorier också, att de flesta som ropar ”flygskam” själva avstår ifrån att flyga (om de nu verkligen gör det) av andra skäl än för miljön (det kan handla om flygrädsla, ekonomi eller det som du nämner, ointresse). Men så ser de en möjlighet att lyfta fram sin egen förträfflighet genom att klanka ner på andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s