coronan · resor · vinter

Hur blir det med långresorna i vinter?

Det är höst i Sverige. Vintern närmar sig. Och så här års brukade säsongen för vinterns resor till lågt bort med sol och värme komma igång så smått. Men hur blir det med långresorna nu i vinter?

Att ha som vana att fräsa iväg till Phuket i Thailand, eller liknande destinationer, i vissa fall minst en gång per år, kan på goda grunder ifrågasättas ur ett hållbarhetsperspektiv. Särskilt om flygresorna inte klimatkompenseras.

Vi har själva därför valt att inte resa så långt bort varje vinter. Och när vi väl har gjort det har vi stannat borta så läge som vi har tyckt att det har varit möjligt med hänsyn till jobb och skolor. Sett till att besöka olika länder och världsdelar hellre än att besöka samma plats om och om igen. Och på senare år har vi även klimatkompenserat våra flygresor.

Alls möjligt?

Men låt oss för en stund lägga den debatten åt sidan. För att istället fokusera på i vilken utsträckning som det alls kommer att vara möjligt att överhuvudtaget göra den sortens långresor i vinter. Med tanke på den pågående pandemin.

Till att börja med ska vi komma ihåg att det inte heller tidigare under pandemin har varit helt omöjligt att göra långresor, även om UD avrått och mångas reseförsäkringar inte gällt. I vart fall inte fullt ut.
Tanzania deklarerade tidigt att pandemin var en icke-fråga för landet och en del svenskar drog därför till Zanzibar förra vintern. Andra åkte till Thailand för att sitta i karantän en tid innan de alls kunde röra sig ute i samhället. Och det verkar ändå i huvudsak ha gått bra. Även om nog det delvis berodde på att det var få som gav sig iväg. Vi får ju komma ihåg att förra året vid den här tiden var ingen vaccinerad. Om många hade rest som vanligt hade det kunnat ta en ände med förskräckelse. Men. Nu gjorde det ju inte det. De flesta av oss stannade hemma.

Men nu är flertalet svenskar vaccinerade och samhället har öppnats upp. Så hur ska vi som tyckte att det var säkrast både för oss själva och för samhället att inte resa utomlands förra vintern resonera i år?

Jag tänker att det faktiskt ändå fortfarande i huvudsak är bäst att avvakta med långresorna.

Vi har en resa inplanerad till Malta senare i höst, men det räknar inte jag som en långresa. Eller ens en vinterresa. Men jullovet då? Eller sportlovet? Vill man resa till mer avlägsna platser då?

Ja, det vill man kanske. Men. Hur stor är risken för strul?

Risk för strul

För någon vecka sedan såg vi svarta rubriker om hur charterbolaget TUI:s kunder inte kunde komma i kontakt med kundservice sedan de fått sina resor av- eller ombokade. Det gäller främst resor till Thailand och Mexico. Men även resor till Kanarieöarna på höstlovet har ställts in.

Adam Györki, pressansvarig på TUI, bekräftar för Aftonbladet att problemen beror på stora förändringar i flygtiderna: ”Vi gör massor av förändringar i vårt flygprogram. Pandemin har slängt om det, vilket gör att vi behöver ändra vart man kan flyga och när man kan flyga den kommande tiden.” Och: ”Alla destinationer och alla tider är drabbade, men inte alla kunder.”

Som resenär kanske du utgår ifrån när du och ditt sällskap kan vara lediga. Ni kanske redan har begärt och fått era semestrar beviljade. Och kollegorna har anpassat sig efter det. Eller så styrs ni av skolloven. Och då är det ju inte helt praktiskt att resorna ska ändras eller ställas in med kort varsel.

Jag gissar att det handlar om svårigheter med att dra igång alla kontrakt igen (anställningar och avtal med leverantörer). Och kanske också att resorna nu därför skulle bli dyrare att genomföra än priset de sålts för. Så då ställer man in istället.

Nu verkar detta mest vara ett problem mest för just TUI just nu. Men ändå.

Sedan har vi utvecklingen med själva pandemin. Flera av de länder som ligger lite längre bort har inte kommit lika långt med vaccinationerna som länderna i EU. Vilket betyder större risk för nya utbrott och restriktioner.

Thailand har precis meddelat att svenska är välkomna dit igen från den 1 november. Men det är under förutsättning att du är vaccinerad OCH testar dig både före avresa och efter ankomst SAMT isolerar dig i väntan på provsvar.

Det låter faktiskt en smula bökigt i mina öron.

Så. Nej. Just nu känner i alla fall inte jag för att boka någon långresa just den här vintern. Vi brukar ju, som sagt, ändå inte resa långt bort varje vinter. Så varför skulle vi göra det just den här?

Men. Hur känner du?

Vinjettbilden överst i inlägget: Utsikten från Jambiani Sea View Lodge Boutique Hotel Zanzibar, 2017.

Läs mer: Jullovsresa – mina 10 bästa tips

3 kommentarer på “Hur blir det med långresorna i vinter?

  1. Inga långresor här än på ett tag. Jag håller mig inom rikets gränser åtminstone året ut. Jag hoppas på att kunna resa tomlands till våren, kanske inte en ”långresa”, men till Kroatien dit vi var på väg för en roadtrip när pandemin satte stopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s