historia · natur · resor · vackra platser

Blekinges 10 vackraste platser

Blekinge är ett litet och för många nästan helt okänt landskap. Med Skåne i väster, havet i söder och öster och Småland i norr och är det ett populärt besöksmål för smålänningar, skåningar, danskar och tyskar, men fortfarande ganska okänt i resten av Sverige. För den som undrar om det finns något vackert här att titta på har jag sett ut Blekinges tio vackraste platser.

Jag har bott i Blekinge sedan 1993. Först i Karlskrona och sedan i Karlshamn. Därför har jag hunnit besöka riktigt många platser i Sveriges minsta län, även om jag så klart kan ha missat någon enstaka sevärdhet. Samtidigt betraktar jag fortfarande Sveriges trädgård – som landskapet har kallats sedan 1700-talet – med en utomsocknes ögon. Här är min lista över de platser i Blekinge som dessa ögon tycker är allra vackrast:

1. Brändaholm
Det går inte att komma ifrån vykortsvackra Brändaholm när Blekinges vackraste plats ska utses. Sveriges i särklass gulligaste kolonistugeområde. De här röda stugorna vid havet får ofta representera hela Sverige på pussel, bokomslag och souvenirer. Inte undra på.

Området ligger i Karlskrona och består av 45 söta stugor som nästan ser ut att stå på varandra. Särskilt en flaggdag på sommaren – varför inte Sveriges nationaldag – är vyn mot Brändaholm från från norra Saltö fantastiskt vacker. Och väldigt mycket Sverige.

Bäst ser du kanske stugorna ifrån en båt på vattnet men annars just från bryggorna vid Dragsövägen. Märkligt, egentligen, att det inte finns ett café på just den här platsen, men kanske uppfattas den som avlägsen? Men det är i själva verket lätt promenadavstånd från centrum! Hur du promenerar hit från järnvägsstationen i Karlskrona kan du läsa om här. Ta gärna med egen fika!

Brändaholm
Brändaholm – Sveriges i särklass gulligaste kolonistugeområde.

2. Tjärö
Tjärö ligger i Tjäröfjorden. Var annars skulle ön ligga? Det sägs ju att namnet på landskapet ”Blekinge” kommer från ordet bleke som i sin tur betyder ”stiltje med blank vattenyta”. Det stämmer ofta in på vattnen runt Tjärö, som ligger i innerskärgården med de lugnare vindar och vågor som följer på det. Inte sällan är vattnet spegelblankt. Lättast tar du dig hit med Tjärö-båten som avgår ifrån Järnavik i Ronneby kommun. Men själva ön Tjärö ligger i Karlshamns kommun.

Det var länge Svenska Turistföreningen (STF) som ägde och drev hela ön som den som paradanläggning och den enda egna turiststationen utanför fjällvärlden. Så är det inte längre. Men den speciella atmosfären finns kvar. Vill du veta mer? Här kan få reda på sju saker som du behöver veta om Tjärö, som mycket väl kan vara Sveriges gulligaste skärgårdsö.

”Dödsklippan” ligger vid bästa platsen för bad på Tjärö.

3. Sandviken
Sandviken på Listerlandet i Sölvesborgs kommun är många blekingars favoritstrand. Det märks särskilt soliga och varma sommardagar. Då är det trångt på både parkeringsplatser och på stranden. Men inte i vattnet. Här finns nämligen gott om vatten. Det är väääldigt långgrunt.

Och det är lätt att förstå varför stranden är så populär. Här är vackert som en strand på Mallorca. Sanden är vit och vattnet är klart med toner av turkost. Här finns campingplats, kiosk och en liten restaung. För den som gillar att cykla går det bra att ta med cykeln på Öresundståget och cykla hit från Sölvesborgs station. Här kan du se fler bilder ifrån stranden, en fin sommardag i juni 2018. Den veckan var det varmare i Blekinge än på Mallorca. Det händer ju inte så ofta. Du kan också få en vägbeskrivning i blogginlägget. För visst blir du också sugen på att ta ett dopp här en varm sommardag?

Listerlandet, en del av Blekinge som är mycket speciell. Idag är det en halvö men förr var det en ö. På 600-talet tros det till och med ha varit ett eget vikingarike som hette Nihua och där en av kungarna/hövdingarna hette Hådulf. Senare blev det ett eget län i Danmark och var så ända in på 1570-talet. Listerlandet har än idag en alldeles egen och för oss andra svårbegriplig dialekt.

Som på Mallorca. Men i Blekinge.

4. Mörrumsån
Om Mörrumsån hade legat i Norrland hade den hetat älv och inte å. Men nu ligger detta berömda fiskevatten med både lax och öring i Blekinge. Och då är också växtligheten runt vattendraget annorlunda mot i Norrland. Men häftiga vattenflöden är det i Blekinges största å. Och särskilt då på våren.

Det finns flera fina platser att besöka längs ån. Naturreservatet Mörrumsåns dalgång sträcker sig 11 km längs med ån, norr om Svängsta.  Men finast för en förstagångsbesökare är nog att börja vid Kungsforsen och Laxens hus som ligger i centrala Mörrum, lite längre söderut.

Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och har sedan uråldrig tid tillhört Kronan, idag genom statliga Sveaskog. Laxfisket beskrivs första gången redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok. Ibland håvas det på gammalt vis än idag. Annars är det sportfiske som gäller numera. Premiären för sportfiske är den sista fredagen i mars varje år och sportfisket pågår fram till den sista september.

Laxens hus vid Mörrumsån.

5. Hanö
Hanö är ön som gett namn åt hela Hanöbukten. Du tar dig dit med båt från NogersundListerlandet. Ön, som ägs av Naturvårdsverket och är ett naturreservat har en spännande geologi. Den är ett restberg, som formades i ett tropiskt klimat för ett par hundra miljoner år sedan. På detta berg finns också ett stort antal välbevarade strandvallar och klapperstensfält. Det högst liggande området är vid fyren mitt uppe på ön, cirka 53 meter över havet. 1905-1906 uppfördes den nuvarande fyren av betong, ett cirka 16 meter högt torn med lanternin, lins och Lux-ljus.

En av Sveriges största avenbokskogar finns på södra Hanö. Men mot norr tar torra öppna gräsmarker, buskmarker och hällmarker vid. Intressanta växter som ska finnas på ön är flikros, revig blodrot och vårkällört. Och bland djuren nämns strandpadda och tordmule. Det finns också dovhjortar på ön. Vår och höst passerar många flyttfåglar och flyttande fjärilar.

Hanö är ett populärt utflyktsmål och det finns många spännande platser att besöka på ön. Ett antal vandringsstigar leder dig rätt. Från toppen av Fyrkullen har du en häftig utsikt över ön och kringliggande hav. På ön finns också Rövarkulan, som sägs ha varit ett gömställe för sjörövare och snapphanar. I en granitvägg strax intill finns Drakamärket, som enligt legenden uppstod när en drake bländades av skenet från fyren och kraschade in i bergväggen. I norr finns  Bönsäcken, en klapperstenssvans som sträcker sig ut i vattnet och ändrar riktning och form allt efter havets strömmar och vågornas verkan. Men vackrast är kanske alla ensamma vindpinade träd som växer runt om ön. Även det samhälle som ligger vid hamnen är mycket gulligt.

Hanö
Ett vindpinat träd på Hanö.

6. Brunnsparken
Brunnsparken och Brunnsskogen i Ronneby med doftträdgård, ett konstgjort vattenfall, naturum, japansk trädgård och Trollsjön, där bland annat skvattram växer, är en fin oas. Och om Blekine är Sveriges trädgård så måste Brunnsparken vara Blekinges trädgård.

Tyvärr brann det gamla fina brunnshotellet i trä ner redan på 60-talet och det stora betongkomplex som restes i dess ställe är faktiskt riktigt fult, men innehåller ett mysigt spa. Och ett fint utomhusbad. Och brunnshallen, där besökarna förr i världen drack brunn, och flera fina gamla trävillor, finns ännu kvar. Fika kan du göra på kafé Mandeltårtan som ligger precis intill.

Japansk trädgård i Brunnsparken.
Mina pojkar, när de var små, på besök i den japanska trädgården.

7. Stortorget, Karlskrona
Det här torget marknadsfördes förr ofta som ”ett av norra Europas största torg”. En något överdriven beskrivning av Stortorget men kyrkorna är fina. De är båda målade i samma gula nyans. Annars ser den ena ut lite som en enklare variant av Panteon i Rom (Trefaldighetskyrkan) och den andra lite som en enklare variant av Notre-Dame i Paris (Fredrikskyrkan). Och mitt på torget står en staty av kung ”Långläpp”, Karl XI, han som en gång grundade Karlskrona och senare jagade Nils Holgersson runt staden en natt i Selma Lagerlövs berömda saga. Vid torget ligger också ett gammalt vattentorn, ”vattenborgen”, föreställande en borg i normandisk stil.

Stortoget, som ligger högst upp på Trossö, Karlskronas centrumö,  är kanske inte riktigt så stort som det tidigare sagts, men däremot är det riktigt ståtligt. Ja rent av vackert i sina bästa stunder.

Stortorget
Kanske inte ”ett av norra Europas största torg”, men vacket; Stortoget i Karlskrona.

8. Hällevik
Det här fiskeläget ligger längst i söder på Listerlandet. Här finns Dagmars Hamnkrog och Hälleviks rökeri. Här finns också fina Helleviks Ledfyr, även kallad ”Dän wide gåbben”, som uppfördes 1892 med ett sött litet fyrhus och det betydligt större Hanöhus. Det senare byggdes vid mitten av 50-talet och byggdes om och ut i slutet av både 60- och 70-talet. Hanöhus har varit hotell, konferensanläggning och danshak. Sedan flyktingförläggning. Just nu är det stängt. Vad som händer med anläggningen i framtiden återstår att se.

Stranden här är fin med ljus sand och långgrunt och ofta lätt turkost vatten. Här finns en lång brygga som tar badgästerna ut till mer rimligt djupt vatten för ett dopp.

Fyren i Hällevik.

9. Stumholmen
Hela Karlskrona är en vacker stad. Eller ja, stora delar av staden i alla fall. Byggd på öar mitt ute i skärgården har ”staun” ett helt unikt läge. Brändaholm och Stortorget har jag redan nämnt. Men sedan kommer Stumholmen enligt mitt tycke, om jag ska ranka Karlskronas vackraste platser. Även om det står ett gult fult höghus på andra sidan så gillar jag Stumholmskanalen med sitt ofta stilla, ibland till och med spegelblanka vatten. Går du sedan över bron till själva ön Stumholmen så är den full av gamla spännande byggnader. Fyrar och olika militära byggnader från 1700-talet och fram till 1950-talet. Marinmuseum är ännu nyare men passar väl in i bebyggelsen på ön. En annan häftig byggnad är slup- och barkasskjulet vars takkonstruktion är sammansatt av tio sadeltak som korsar varandra.

Det finns en badplats här också, som kanske inte är så jättevacker i sig, men lite småfin sådär. Och funktionell.

Spegelblankt vatten i Stumholmskanalen.

10. Sternö – Boön
Sternö och Boöns naturreservat skyddar inte en helt orörd natur. Tvärt om. Här har funnits stenbrytning sedan gammal tid och några större stenbrott i modern tid. Här finns ett stort oljeeldat reservkraftverk för den svenska elproduktionen och ett avloppsreningsverk. Och från i övrigt fina Sternö Sandvik syns Mörrums Bruk tvärs över vattnet.

Ändå. Både Boön och Sternö är två riktigt fina naturpärlor med möjlighet till både bad och fina promenader i bokskog och på fina klipphällar. Du kan till exempel vandra en mil Sternö och Boön runt. Sternö Sandvik ligger ungefär fyra kilometer söder, och något väster om Karlshamn. Och bortsett från bruket kan solnedgångarna här vara riktigt vackra!

Boön har en intressant historia. Gamle skans ligger längst upp i norr på ön och är en rest från när Karlshamn skulle bli landets flottbas på 1600-talet. Här brukar det växa rikligt med tjärblomster i maj månad. Här finns också vacker natur. Förmodligen ser du ejdrar i havet här. Och på land ser du buskstjärnblommor, ljung och blåbär bland tallar och ett och annat lövträd som björk, ek, asp och rönn. Du ser också enbuskar och fler lianer av kaprifol. Och ormbunkar. Går du runt ön passerar du också några gamla pestgravplatser, platsen där en gång ett skeppsvarv låg och där flera regalskepp byggts, en gammal lotsstation och en gammal smedja.

Solnedgång vid Sternö Sandvik i försommartid.

Läs mer: 9 sevärdheter i världen och deras kopior i Blekinge

25 kommentarer på “Blekinges 10 vackraste platser

 1. Som du säjer, Blekinge är lite av okänd mark för många, för mig också.
  Har bara varit där några gånger på snabbesök.
  Du gör mig nyfiken!
  Ha det bra!

 2. Har varit några ggr i Blekinge men inte upplevt alla platser du beskriver. Sparat dem i Google Maps för framtiden, tack!

 3. Vackert och härliga platser, men enligt restrektionerna ligger Blekinge för långt bort. 2 timmar från hemmet, då kommer vi inte långt.
  Men som vissa säger: det är bara att gilla läget. Vi får väl hoppas på bättre tider framöver.

 4. Har upplevt Blekinge flera somrar, b.l.a Hällevik där vi hyrde stuga i sex somrar. Men har du glömt Kristianopel ? Där tyckte jag det var mysigt.

  1. Ja, Kristianopel är fint. Det är många år sedan jag var där. Har nog haft lite otur med vädret de gångerna. Kommer absolut återvända dit någon gång framöver.

 5. Vilken fin sammanställning av besöksvärda platser i Blekinge! Många känner jag igen från dina tidigare inlägg på bloggen. Borde nog stanna till någon gång på väg ner till min skånske bror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s