Karlshamn · natur · resor

Natur och historia på fina Boön i Karlshamn

20150530-120859.jpg
Boön som ligger strax utanför Karlshamn är både en del av ett vackert naturreservat som invigdes förra året av Kronprinsessan Victoria och en intressant historisk plats. När Karlshamn grundades av Karl X Gustav på 1600-talet så valde man att bygga stadens första försvarsanläggningar på ön som numera är populär för både klippbad och promenader.

Du når Boön via en gångbro från Sternö Vindhamn, där du kan parkera bilen.

Solbad, blommor och fågelsång
Runt ön går en promenadstig markerad med stolpar som i sin tur är markerade med orange topp. Ut mot havssidan längs öns sydöstra kant finns fina klippor för sol och bad. Så här års kan det vara en fröjd att bara sitta ner en stund på en klipphäll och titta på vattnet.

En gång för många år sedan, det var nåt av åren runt millennieskiftet när jag höll på med dykning med tuber, minns jag hur vi satt efter dyket och värmde oss i solen. Vi var några stycken från Sydkustens Sportdykarklubb som hade dykt i mycket kallt och klart vatten, trots att det var en sommardag. Det måste ha varit något med havsströmmarna i kombination med en kall försommar som gjorde att vattnet bara höll sju grader den dagen.

Nu i maj hörs också koltrastens vackra sång nästan utan paus runt ön och du kan se ”ejderdagis” dra förbi i havet där honorna hjälps åt att vakta de nykläckta ungarna. Många blommor blommar i vackra färger. Som till exempel viol, mandelblom, smörblommor och tjärblomster.

20150530-121430.jpg

Inte minst vackert och rikligt blommande är marktäcket ute på den gamla skansen längst i norr på ön.

20150530-121230.jpg

Boöns och Karlshamns historia
Det var Karl X Gustav som efter freden i Roskilde 1658 lät anlägga skansen på Boön som en del av försvaret av den nya flottbas som placerades i dåvarande Bodekull.

Skansen blev färdig sommaren 1659 och hade då en besättning på 90 man. De kom från Småland, Värmland och Östergötland för att försvara den nya stad som skulle komma att få sina stadsprivilegier 1664.

Skansen på Boön ersattes snart av Karlshamns kastell på Frisholmen. (Där syrenerna nu blommar som bäst och dit vi tänkt åka ut idag.) 1676, när Gamle Skans anfölls och plundrades av danskarna, ingick den inte längre i försvaret av staden utan hade överlåtits till varvet på Boön.

Och redan 1679 beslutade nästa kung, Karl XI, att en flottbas också skulle anläggas på Trossö, längre österut i Blekinge. Och så blev det Karlskrona som fick bli den viktigaste örlogsstaden inte bara i Blekinge utan också i hela landet. Blekinge var ju till skillnad mot Stockholm isfritt på vintern.

Runt Boön finns flera informationsskyltar som berättar om öns historia. Förutom vid Gamle Skans finns också skyltar vid den gamla kyrkogården, på platsen där skeppsvarvet en gång var och vid ett gammalt stenbrott där det brutits gatsten.

Lämningarna är inte överdrivet väl bevarade över lag, men de har alla en intressant historia att berätta.

Och ön är som sagt också väldigt naturskön!

20150530-121023.jpg

3 reaktioner till “Natur och historia på fina Boön i Karlshamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s