hållbart resande · listor · resor · tåg

Förslag på resmål för en kortare tågresa med barn i Europa – en dryg vecka eller två

2013 gjorde vi vad vi då kallade en ”minitågluff” till Köpenhamn, Prag, Dresden, Berlin och Lübeck med pojkarna som då var sju och nio år gamla. Utifrån den erfarenheten och dagens ändrade förutsättningar har jag tagit fram ett förslag på ett upplägg som du skulle kunna göra i vår, sommar eller till hösten med dina barn, om ni vill prova på att göra en kortare tågresa i Europa på någon av era ledigheter. Rutten fungerar ju så klart även för den som reser utan barn i resesällskapet.

På den tiden fanns inga Facebook-grupper för oss som är intresserade av tågsemester. Jag fick helt enkelt googla mig fram till danska DSB och tyska DB och boka mina biljetter där. (Idag är det främst den senare operatören som jag rekommenderar för att boka tåg i de här delarna av Europa.)

Vad som däremot fanns på den tiden, som tyvärr inte finns idag, var nattåg mellan Köpenhamn och Prag. Vi åkte på reguljära tågbiljetter så några interrailkort hade vi aldrig. Men jag valde att kalla det tågluff ändå. Minitågluff.

1. Köpenhamn
Vi började alltså i Köpenhamn, med bland annat ett besök på Tivoli. Numera har den danska huvudstaden tyvärr blivit sjukt dyr för oss svenskar, men det går inte att bortse från att det är en vacker stad som ligger bra till för den som vill ut med tåg i Europa. Ett stopp här rekommenderar jag alltså, trots allt, fortfarande. En natt kan vara en lagom avvägning mellan prisläge och sevärdhetsgrad.

Här finns flera spännande museer (bland annat Nationalmuseet med både bronsålder och världens folk och Glyptoteket) , rød pølse och vackra Nyhavn. Bland annat.

2013 kunde vi ta oss med nattåg till Prag. Det blev mer äventyrligt än vi tänkt oss eftersom den frukostförsäljning som fanns på tåget inte tog emot kortbetalning (vilket DSB hade sagt i sin info-disk på huvudbangården, men vad hjälpte det.) Och att tåget blev flera timmar försenat eftersom det var tvunget att gå med reducerad hastighet. Det i sin tur på grund av svåra översvämningar tidigare det året. Nåväl. Konduktören förbarmade sig över oss och bjöd på varsitt dubbelknäcke med fyllning och lite vatten att dricka. Tack för det!

Men numera är det dagtåg som gäller för den här sträckan. Den som åker från Köpenhamn klockan 7:26 på morgonen kan vara i Prag klockan 19:36 på kvällen. Men det är en 12 timmar lång resa och kanske lire väl drygt.

På Københavns Hovedbanegård (centralstationen) börjar ofta resan mot resten av Europa.

2. Berlin
Mitt förslag är därför att istället ta Berlin som nästa stopp efter Köpenhamn. Med ett tåg som avgår 11:26 kan du vara i Berlin 18:34 med ett halvtimmeslångt byte i Hamburg. Det går så klart att resa tidigare (eller senare) och även att göra ett längre uppehåll i Hamburg, för den som så önskar. Kolla upp om det finns någon servering på tågen. Det är inte alltid det gör det. Särskilt inte i Danmark. I sådana fall behöver du vara förberedd med rejält med matsäck.

I Berlin kan ni titta på Brandenburger Tor, äta sötade popcorn men helst undvika zoo, som jag tyckte hade alldeles för små burar för aporna.

Jag är i ärlighetens namn inte alls lika lyrisk över Berlin som jag vet att många andra är. Men visst är det en sevärd stad! Besök till exempel gärna det mysiga området Nikolaiviertel.

Och väljer ni att stanna fler dagar här ska ni veta att utanför Berlin finns ”Tropical Islands” – ett jättelikt inomhusbad med pooler och stränder. Du tar tåget till stationen ”Brand Tropical Islands” varifrån det går gratisbussar. Entré för en dag kostar 45 Euro för vuxna och 36 Euro för barn 6-11 år. Att övernatta inne på anläggningen kostar så klart mer.

Bakom husen i Nikolaiviertel skymtar Berlins berömda TV-torn.

3. Prag
Efter ett par nätter i Berlin kan ni åka vidare kl. 12:56 och vara i Prag 17:36. Så klart finns det andra avgångar att välja på.

Prag är en väldigt populär stad bland resenärer så var beredd på viss trängsel. Men här finns mycket att se och det är förhållandevis billigt.

Karlsbron och torget i gamla stan; Václavské náměstí måste ni se även om där är mycket trängsel men också de dansande husen, Tančící dům. Det finns många museer i Prag. Vi besökte ett leksaksmuseum uppe vid slottet som var lite gammaldags men småtrevligt.

Minst ett par nätter bör ni sätta av i den tjeckiska huvudstaden.

På väg mot järnvägsstationen i Prag.

4. Dresden
Den som åker 8:26 från Prag kan vara i Dresden 10:43. Alternativt går det att åka till exempel 10:26 och vara i Dresden 12:43.

Vi hade bara en natt i Dresden och det tycker jag kan räcka om ni inte har så mycket tid att sätta av. Staden är mest känd för att ha varit en av Europas främsta kulturstäder innan den grymt bombades sönder under andra världskriget för att sedan restaureras. Kanske inget enkelt ämne att prata med barn om, men viktigt. Och en vacker stad är det att strosa omkring i. I alla fall i de allra mest centrala delarna. Lite längre ut märks det på arkitekturen att detta var Östtyskland en gång.

Har ni fler dagar att sätta av och är intresserade av vacker natur tycker jag att ni ska lägga in ett stopp mellan Prag och Dresden som vi hoppade över den gången, men som jag gärna vill se nån gång.

En kul kula i Dresden.

5. Lübeck
Om ni åker från Dresden klockan 14:46 kan ni vara i Lübeck klockan 19:52 med ett kort byte i Büchen. En ganska lagom, tidpunkt, tycker jag, om ni väljer att göra som jag föreslår och tar en natt i Dresden och två i Lübeck.

I Lübeck, som är en gammal Hansa-stad, bör ni givetvis äta marsipan. Av sevärdheterna bör ni åtminstone se Holstentor, som är en av Lübecks kvarvarande medeltida stadsportar, färdigställd 1478. Byggnadsverket består av två torn förbundna med en valvbågsport.

Att bara strosa omkring i den gulliga staden lite på måfå är också mysigt.

Den medeltida stadsporten i Lübeck är ju ganska imponerande.

Hemresan
Och sedan är det bara hemresan kvar. Om ni åker 9:40 från Lübeck kan ni vara i Hamburg 10:25. Från Hamburg går tåget vidare till Fredericia i Danmark dit ni anländer 14:14. Redan 14:23 går nästa tåg mot Köpenhamn där ni är 16:03. Nästa tåg mot Malmö, Hässleholm och Växjö avgår 16:07, men det är kanske lite väl snävt om tid.

Dags att påbörja hemresan från Lübeck.

Avslutningsvis
Beroende på var i Sverige ni bor blir det här minst en resa på tio dagar och nio nätter, en dryg vecka, inklusive båda helgerna plus fredagen innan eller måndagen efter.

Tänk på att inte alla tåg har restaurangvagn. Sök information om vad som gäller och ha gärna med lite reserver och då inte minst vatten eller något annat drickbart.

Trevlig resa!

Översta bilden föreställer ett tåg sett uppifrån Berlins berömda TV-torn. Nedan följer ytterligare ett antal bilder från vår resa, som alltså gjordes i en annan ordning, men till samma resmål som jag föreslår ovan. Tågtiderna har jag hämtat från Google Maps. De kan hinna ändras innan din resa men kan ändå ses som en indikation.

Tivoli i Köpenhamn är ju alltid skoj, men ganska dyrt.
Björnen är något av en symbol för Berlin. Ingår bland annat i stadsvapnet. Här i U-Bahn.
Barn gillar att leka. Ibland räcker det med en trappa. Annars finns det lekplatser i de flesta städer.
Ett tåg i Berlin.
Karlsbron är en av Prags främsta sevärdheter.
Det här torget i gamla stan är också smockfullt med turister.
Gammalt och nytt i en skön blandning i Prag.
Man kan ha olika förhållningssätt i livet.
På järnvägsstationen i Prag.
Dresden bombades svårt men är återuppbyggt.
Solnedgång i Dresden.
Paddorna kan nog roa barnen hur länge som helst.
Köpa maripan i Lübeck.
Och äta marsipan i Lübeck.
Fina hus i Lübeck.
Och fina tåg.

9 kommentarer på “Förslag på resmål för en kortare tågresa med barn i Europa – en dryg vecka eller två

  1. Tiden går ofattbart fort. Jag har också åkt nattåg till Prag och stannade där en vecka, oerhört trevlig stad. Det var på hösten innan Tjeckoslovakien delades! Vi gjorde en utflykt till Theresienstadt, verkligen omskakande och minnesvärt besök. Berlin, ja, jag tillhör dem som blev förtjust i staden men även där stannade vi en vecka och det var inte långt efter efter murens fall så skillnaderna var fortfarande stora mellan stadens olika delar. Egyptiska muséet, Anne Franks museum och så en tur till Sachsenhausen är var jag minns just nu.

    Trevligt inlägg med jättefina bilder och många goda råd!

    1. Tack! Ja, det finns nog många museer kvar för mig att se i Berlin. Jag har mest strosat omkring utomhus. Vi var också där strax efter murens fall, 1990 om jag minns rätt. Det var mycket som hade ändrat sig sedan dess, särskilt på den östra sidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s