natur · resor

Vi apor på Berlin zoo

IMG_7637
apa
Orangutangunge
Orangutang
Gorilla

Många sorters apor har de på Berlin zoo. Jag undrar hur de har det. Rent allmänt tycker jag inte att jag som köttätare kan ha några invändningar mot att djur hålls i fångenskap i djurparker. De har ju ett pedagogiskt syfte också och väcker mångas nyfikenhet på djur och natur i det vilda. En nyfikenhet som i förlängningen kan leda till att vi skyddar fler och större naturområden.

Men aporna. De är så lika oss. Och de sitter i så små burar där på Berlin zoo. Så jag undrar hur de har det. Och så undrar jag vem som tittar på vem. Egentligen.

3 reaktioner till “Vi apor på Berlin zoo

  1. Vilka härliga bilder på aporna! På den översta bilden ser det ut som om de har orangea handskar. Den nedersta bilden är så vacker. Du har rätt, de är som vi, du har fotat en gammal klok människoapa på dess äldreboende.

    1. Ja. Han är gammal. 10 år äldre än mig. Född 1957 enligt skylten. 56 år. Jag antar att han levt hela sitt liv i fångenskap. Så han vet säkert inget annat. Och det har nog haft sina fördelar med regelbundna måltider, hög säkerhet, fri sjukvård och andra förmåner. Han skulle garanterat inte klara sig något vidare om någon fick för sig att släppa ut honom. Inte alls förmodligen. Ändå. Jag kan inte låta bli att fråga mig om vi gör rätt när vi burar in våra närmaste släktingar så här. Men nog är de fina att se på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s