resor

10 anledningar – därför vill så många ta tåget till framtiden

Allt fler människor har börjat visa intresse för att använda tåget som färdmedel på semestern. Varför, undrar kanske du? Hör inte det där till en förfluten tid? Nej, det gör ju inte det. Tvärt om. Tåget hör framtiden till. Och här är anledningarna till varför:

1. Klimatfrågan

Den överlägset främsta anledningen till att många på senare år åter har fått upp ögonen för tåget som färdmedel även på semestern är helt klart klimatfrågan. Vår tids stora ödesfråga. Det är ingen slump att vi så ofta ser Greta åka tåg mellan olika klimatdemonstrationer och toppmöten.

Även om många tåg i Europa går på el med en relativt hög andel fossila bränslen i produktionsmixen eller rent av kör på diesel, så har tåget också en annan stor fördel. Nämligen att energiförbrukningen är betydligt lägre per personkilometer än för något annat jämförbart färdmedel. Att tåget drar mindre energi än bil och buss beror på den låga friktionen mellan tågets hjul och rälsen.

Efterhand som energimixen i Europa blir mer och mer fossilfri kan man därför förvänta sig att fördelen för tåget kommer att öka ytterligare. Och i Sverige är tåget redan idag inte bara det bästa, utan det överlägset bästa färdsättet för klimat och miljö.

Klimatet är den främsta anledningen att välja att ta tåget, till exempel till Björkliden i Lapplandsfjällen.

2. Utsikten utanför fönstret

Tröttnar du snabbt på tråkiga motorvägsmiljöer när du kör bil? Eller på ändlösa formationer av moln mot en blå himmel när du flyger? Då är tåget ditt färdmedel.

Här reser du rakt genom landskapet med (oftast) vackra och omväxlande vyer utanför fönstret. Kanske ser du åkrar och vindsnurror på ändlösa slätter, annorlunda förstäder och myllrande järnvägsstationer, lummiga skogar, breda floder, höga alper och vida hav.

En och annan motorväg, liksom moln och himmel kommer du så klart också att se. Men inte enbart.

Utsikt från tåget i Bayern, Tyskland i februari 2019.

3. Många destinationer på resan

Vill du se mer än en plats på din semester? Gillar du att göra rundresor? Ja, men då så! Hur många järnvägsstationer finns det inte i Sverige, Europa och världen?

Tåget är ett utmärkt färdmedel för den som vill besöka flera destinationer på samma resa.

Antingen så bokar du hela resan i förväg innan du ger dig av. Eller så reser du mer flexibelt så att det är fritt att välja resmål efter hand. Och hoppa av tåget precis var du vill.

Bara i Cinque Terre i Italien finns fem fina destinationer med järnvägsstation. Här är det den i Manarola.

4. Centrum till centrum

Tåget har den stora fördelen att nästan alla järnvägsstationer ligger mitt i centrum. Ofta i riktigt bra toppen-lägen. Ingen trängsel i bilköer för att komma in till centrum, inget letande efter p-platser.

Och du vet hur det är när du landat med ett flyg. Först ska du hämta ut dina väskor. I värsta fall har någon kommit bort. Sedan ska du gå genom tullen innan du ska leta reda på en transport in till stan. Och innan du kom iväg var du tvungen att ta dig till flygplatsen, checka in och gå igenom säkerhetskontrollen.

Men i och med att du slipper flygets alla regler när du åker tåg slipper du allt det där och kan du dessutom packa precis som du vill.

Tåg är verkligen bäst på resor från centrum till centrum utan byten och krångel.

Järnvägsstationen i Hamburg passerar många på väg ut i Europa.

5. Möjligt att röra sig under resan

I en bil sitter du trångt och inte heller i en buss eller på ett flyg reser du gärna på dig bara för att gå en runda och sträcka på benen. På tåget är det där mycket lättare.

Dessutom är stolarna i regel något större och bekvämare än på alternativa färdmedel. Och även benutrymmet är större. Kanske har sällskapet ett gemensamt bord att umgås kring.

I bästa fall finns det en restaurangvagn också eller en bistro dit du och ditt ressällskap kan gå för att få en bit mat och samtidigt lite omväxling.

Relativt gott om plats på ett tåg i Spanien, mellan Alicante och Madrid.

6. Alltid tyckt om att åka tåg

Tåg har alltid känts som ett bekvämt och behagligt resesätt. Många av oss som helst reser med tåg har nära nog alltid gillat att resa på det här sättet. Det finns något med tågresor som nästan inte går att ta på. Något som har att göra med alla punkterna i den här listan. Med dunket emot rälsen. Nostalgi. Men också med någon slags helhetsupplevelse som går utöver delarna. Något som liksom alltid har funnits där.

Du kan varva ner utan några måsten. Slappna av och bara åka med. Och slippa kaoset och stressen runt flygresor eller bilsemester.

Att åka tåg känns hemtamt och vant. Och bekvämt.

På ett danskt tåg på väg till Hamburg.

7. Sova och resa samtidigt

När du reser med tåg kan du sova och resa samtidigt. Det är mysigt och det gör att resan blir tidseffektiv trots att det tar längre tid än att flyga.

Att åka nattåg har därför blivit populärt igen. Jag, för min del, slutade aldrig använda detta färdsätt. Jag älskar att åka nattåg! Men jag har blivit bekvämare med åren. Ni får gärna kalla mig bortskämd, men numera åker jag inte nattåg utan att ett bestämt villkor är uppfyllt. Det handlar om att boka en hel kupé för hela resesällskapet. När vi reser hela familjen brukar jag välja hel kupé i liggvagn i första hand, både för prisets skull och för att det är roligt att åka alla i samma kupé. Men ibland har det varit fullbokat och då har jag valt två hela sovkupéer istället. Fördelen med det är att det är bäddat i förväg och bekvämare sängar och sängkläder att sova i.

Kudde i överslafen i en liggvagnskupé från Innsbruck till Hamburg (ÖBB).

8. Resan lika viktig som slutmålet

Ska du åka långt bort tar det betydligt längre tid att åka tåg än att flyga. Ibland handlar det om flera dagar. Att uppskatta att vara i rörelse, att ha en möjlighet att möta och samtala med trevliga passagerare, eller bara att smygtitta och/eller lyssna på andra resenärer är då en klar fördel.

Upplevelsen av att resa tillsammans och känslan av att allt kan hända. Kanske pratar ni med varandra eller läser var sin bok. Kanske kollar du på en film eller surfar på sociala medier. Eller så låter du tankarna vandra fritt med blicken fästad på horisonten.

Och tycker att den inre resan i sig är lika viktig som resmålet.

När resan är lika viktig som destinationen. Här ett nattåg mot Abisko sommaren 2017.

9. Själen hinner med

Kanske är det lite ironiskt. För i tågets barndom oroade sig många för att resan gick för fort för att själen skulle hinna med. Man oroade sig helt enkelt för att resa ifrån sin själ och bli av med den. Kanske för alltid.

Men i en tid där vi efterhand har vant oss vid allt högre hastigheter känns det tvärt om som att tåget är ett färdsätt som erbjuder en möjlighet för både kropp och själ att förstå den förflyttning som sker.

Här handlar det inte om att plötsligt kastas mellan klimat- eller tidszoner. Här sker förändringarna gradvis och sömlöst på ett sätt som känns mjukt och behagligt.

En resa där själen hinner med. Lappland 2017.

10. Det känns tryggt

Kanske är du eller någon i familjen flygrädd. Kanske är ni medvetna om hur många olyckor som fortfarande sker ute på våra vägar. Kanske vill du bara vara anträffbar och kunna jobba när du reser.

Oavsett vilket så är tåget ett tryggt och säkert färdsätt.

Se där tio anledningar till varför vi är så många som älskar att åka tåg!

Att åka tåg känns tryggt. Stationen i La Rochelle, Frankrike. Sommaren 2011.

P.S. Det här inlägget är inspirerat av svaren på en enkät som jag la ut i Facebookgruppen ”tågesemester” för en vecka sedan.

Översta bilden är ifrån järnvägsstationen i Milano i Italien.

Läs mer: Förslag på resmål för en kortare tågresa med barn i Europa – en dryg vecka eller två

14 kommentarer på “10 anledningar – därför vill så många ta tåget till framtiden

      1. Njae.. Snarare tröttnat på att ”lukta Boeing”…
        Och dessa VIP-lounger är ”skoj” de första 5 gångerna ..

  1. Trevligt tåginlägg. Det var så länge sen jag åkte tåg, senast utomlands från Madrid till Sevilla och sen bara till Stockholm någon gång. Men förr var det just sovtåg som gällde. Gillar din första bild med det slimmade röda tåget och det kupolformade taket och den från stationen i Hamburg. Sen undrar jag vad det är för konstiga väggmålningar på det danska tåget till H?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s