personligt · släktforskning

Klara Matilda var i Karlskoga när hon blev gravid – jag efterforskar ”fader okänd”

Min morfar fick aldrig veta vem som var hans biologiska far. Eftersom jag gillar utmaningar har jag satt upp som ett mål för min släktforskning att försöka ta reda på vem hans ”fader okänd” var. Det finns en del ledtrådar som har med DNA att göra. Men ännu är jag inte i mål.

Min morfar hette Göte Moberg. Moberg var efter hans styvar. Medans morfars mamma hette Almgren som ogift. Och Klara Matilda i förnamn. Hon föddes i Norge den 25 augusti 1883 av svenska föräldrar. Hennes mamma kom från Lappland och hennes pappa från Närke.

Det har sagts i släkten att Klara Matilda bodde och arbetade i Karlskoga när hon blev gravid. Min morfar föddes i november 2009. Så hans biologiska far borde då ha befunnit sig i trakten av Karlskoga någon gång kring februari 1909. Och det är ungefär så mycket vi vet om honom.

DNA-analys

För ett par år sedan skickade jag iväg ett sådant där DNA-test till en släktforskningssajt. Mitt svar blev att mitt DNA är 79% skandinaviskt, 17% finländskt och 4% keltiskt.

Det där gjorde mig inte mycket klokare på mitt ursprung.

Men så finns det i den där sajten en tjänst till. Du kan se vilka andra som har skickat in ett sådant test som du delar hur många procent DNA med.

Det där är ganska invecklat men det borde gå att hitta okända släktingar med den funktionen.

Så jag har letat och letat. Och jag sorterar mina DNA-träffar på mamma sida efter om de hör till mormors eller morfars mors sida. Jag tänker att de som så småningom blir kvar då borde finnas på min morfars fars sida.

Problemet är bara att efterhand som jag sorterar så tycks allt färre bli över. Alla är släkt med någon annan av mina DNA-träffar och förr eller senare leder varje sådan tråd till någon person där jag vet hur vi är släkt. Och så hamnar de i högen av släktingar på pappas sida, mormors sida eller morfars mors sida. Ibland hamnar samma person till och med i två av högarna. Alla tycks vara släkt med alla. Eller nåja. Men i alla fall är det så att många tycks vara släkt med mig eller varandra på fler än ett håll. Ändå kommer mina släktgrenar från ganska olika geografiska områden. Men särskilt den norrländska grenen är stor så kanske är det inte så konstigt att många av mina DNA-träffar visar sig vara släkt med mig på min morfars mors sida.

Det finns dock ca 5000 träffar att gå igenom totalt. Så det kommer att ta tid att gå igenom och sortera alla.

Från Karlskoga

En av de personer som tycks finnas i den norrländska delen av släkten heter Ingrid. Min mamma har 1,4 % DNA gemensamt med henne. Det betyder att de borde vara ungefär sysslingar eller fyrmänningar.

Men grejen med Ingrid är att hon har ett jättestort och utförligt släktträd där nästan alla grenar kommer från Karlskoga. Just det! Samma stad som min morfars mor ska ha befunnit sig i när hon blev gravid. Men inga norrlänningar vad jag har kunnat hitta så här långt. Redan detta är lite mystiskt.

Men häromdagen kom jag på vad som är ännu mer märkligt.

Den här sajten som jag använder har inte presenterat någon teori för hur Ingrid och jag är släkt. Detta trots att vi båda har väldigt stora släktträd. Och att sajten presenterar teorier för personer som är mer avlägset släkt med mig.

Detta öppnar upp för att hon kanske är släkt med oss på mer än ett håll. Men då mer avlägsna håll. Och att ett av dessa håll ändå skulle kunna vara via min morfars biologiska far. Men att hitta vem denna person skulle kunna vara blir ju då lite som att hitta en nål i en höstack. Detta eftersom att släktskapet i så fall kan liga betydligt längre bak än att hon är fyrmänning till min mamma.

Vad jag skulle behöva

Det jag tror att jag skulle behöva för att lösa gåtan är att hitta någon som är relativt nära släkt med min mamma och som samtidigt inte tycks vara släkt med vare sig mormors eller morfars mors sida. Och som gärna har ett stort släktträd.

Någon sådan person har inte dykt upp än. I och för sig har jag fortfarande många träffar kvar att sortera. Dock lär jag inte hitta några riktigt nära släktingar i den högen eftersom jag börjat med dem som är närmast släkt med oss.

Men det kanske kommer ändå. För hela tiden tillkommer nya personer som låter DNA-testa sig för sin släktforsknings skull.

Så en dag kanske gåtan får sin lösning ändå.

Läs mer: Nej, MyHeritage – ert DNA-test gjorde mig inte mycket klokare på mitt ursprung

8 kommentarer på “Klara Matilda var i Karlskoga när hon blev gravid – jag efterforskar ”fader okänd”

  1. Spännande! Jag var tvungen att söka lite snabbt på din morfar (som släktforskare kan man inte låta bli) och upptäckte då att du är släkt med min sambo på långt håll. Klara Matilda Almgrens farfars far hette Lars Almgren (född 1794) och han är min sambos farmors mormors farfar. :-) Min sambo har dock testat sig på Ancestry och inte på MyHeritage så du kommer inte hitta honom i träfflistan. Ett tips är att även ladda upp ditt DNA-resultat till https://www.gedmatch.com/ där du även kan jämföra med de som testat sig hos andra företag.

  2. Mins syster släktforskar också och hon har försökt få info om farmors pappa, men gått bet. Nu håller hon på med att försöka hitta vår äldsta morbrors pappa och får hjälp av någon som kan sånt. Vår ryske morfar har vi tyvärr inte lyckats få någon information om vad gäller släkten i Ryssland. Lycka till med dina efterforskningar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s