flyg · hållbart resande · resor · tåg

Om flygstrul, tågstrul och att få eller inte få ersättning


företexten
Det pratas ofta om tågstrul som en anledning att välja flyget före tåget. Men hur är det? Är flyget alltid punktligare än tåget? Och hur är det med att få ersättning?

Tja, till att börja med räknas ett tåg som försenat om det kommer mer än fem minuter för sent, medan ett flygplan inte räknas som försenat innan de är 15 minuter efter tidtabellen. Redan detta indikerar ju något om punktligheten hos trafikslagen. Inte för att du är berättigad till någon ersättning i något avfallen vid så korta förseningar. Men ändå.

I lördags kom nyheten att under 2019 var tåget punktligare än flyget på flera sträckor där båda alternativen finns. Det är så klart SJ som jämfört punktligheten mellan de egna snabbtågen och flygbolagen SAS, Norwegian och BRA på fyra av de mest populära sträckorna: Stockholm — Göteborg, Stockholm — Malmö, Stockholm — Sundvall, samt Stockholm — Umeå. Jämförelsen har de gjort med hjälp av Trafikverkets och Flightstats statistik.

I samtliga dessa fall var tåget punktligare 2019. På sträckan Stockholm — Göteborg var 77 procent av snabbtågen i tid, men bara 64 procent av flygen. På sträckan Stockholm — Sundsvall, var skillnaden ännu större; 86 procent av de jämförda tågen kom i tid mot 64 procent av flygen.

SJ har dessutom redan tidigare visat att inrikes är tåget betydligt billigare än flyget. Att det i några fall är lika snabbt (räknat som restid från centrum till centrum). Och så håller det då dessutom tiderna bättre än flyget.

Punktligheten för tåget blir dessutom faktiskt bättre och bättre efterhand. Men hur är det med flyget? Faktum är att det inte ens finns någon samlad officiell statistik. Men nog har jag varit med om både förseningar och annat strul. Så jag tror säkert att det kan stämma att flygstrul är minst lika vanligt som tågstrul.

Rena vilda västern – SAS ersättning vid försening från Arlanda
Det börjar bli ett tag sedan nu. Men i alla fall. Det här hände i augusti 2018 när vi skulle flyga till New York från Arlanda. Vi var ett sällskap på 17 personer. När vi lämnade ifrån oss våra incheckade väskor fick vi veta att flyget skulle bli en timme och 55 minuter försenat. Vi fick därför var sin kupong värd 75 kr att handla en fika för under tiden vi väntade.

När vi väl tagit oss igenom säkerhetskontrollen visar det sig att en räkmacka kostade 200 kr. Macka med kyckling och avokado 110 kr. En kopp kaffe 50 kr. En kopp te 40 kr. En lite rejälare fika var alltså minst dubbelt så dyr som ersättningen.

Någon i sällskapet hade gått till SAS informationsdisk och fått 100 kr per pers ytterligare. Någon annan hade fått 50 kr extra per person. Då gick jag själv till infodisken för att begära mer ersättning för oss också. När jag framfört mitt klagomål fick jag snabbt veta att vi inte skulle få några mer värdekuponger. Jag nöjde mig först med det beskedet och började gå därifrån.

Men så tänkte jag att jag måste i alla fall höra varför de gjorde så olika bedömningar. När jag vänt tillbaka och påpekat att andra fått ersättning fick jag utan diskussion 100 kr per person även till oss i min familj, av en kollega till honom som nyss stått bakom disken och nekat ytterligare ersättning. Rena vilda västern. SAS ersättning till passagerarna var alltså vid det här tillfället olika från person till person, trots att alla skulle med samma plan.

Ersättningen och reglerna
Men vad gällde formellt? Där och då var jag övertygad om att planet i verkligheten skulle bli försenat mer än två timmar och att SAS därför skulle vara skyldiga att bjuda oss på något att äta och dricka och försökte mer eller mindre blåsa oss genom att hävda att förseningen skulle bli 5 minuter mindre än två timmar och därför först försökte med att ge för låg ersättning.

Nu har jag läst på vad som gäller och är inte alls lika säker längre. I och med att vi skulle så långt som till New York var de nog inte tvungna att ersätta oss alls? Eller? Nu får jag det till att det är tre timmar som gäller för att flygbolaget ska vara tvungna att bjuda på något att äta vid så långa resor. Men kan det stämma? Du blir ju inte mindre hungrig av att vänta två timmar på en flygplats för att du sedan ska flyga längre? Jag vågar faktiskt inte säkert hävda vad som gäller.

I alla fall. Fika medan du väntar är en sak. Men ibland kan du ha rätt att få ersättning för att du kommer fram för sent. Jag har aldrig brytt mig om att försöka få ut några pengar. Annat än för försenat bagage via hemförsäkringen. Och det är ju en annan historia.

Men nu fick jag höra talas om AirHelp. Kanske var sas ersättning till oss för låg ändå? Jag bestämde mig för att kolla. Sidan var verkligen enkel att använda. Men tyvärr. Förseningen som till slut blev en timme och 50 minuter den gången var inte tillräcklig för att vi ska vara berättigade till mer ersättning.

Senare samma höst flög vi från Kastrup, Köpenhamn, till Valencia i Spanien med Ryanair. Den gången blev vi ännu mer försenade. Två timmar och tjugo minuter. Flygbolaget gjorde sig oanträffbara tills flyget kom iväg, så jag kunde inte ens fråga om mina rättigheter.

Men jag provar nu på AirHelp om jag kan få ut ersättning i efterhand. Men tyvärr inte för den gången heller. Nåja, nu vet jag i alla fall att jag inte missat någon ersättning på grund av att jag inte orkat ta reda på vad som gäller. Det känns ganska bra det också.

Vid kortare flygresor än så kan du dock vara berättigad till ersättning redan efter två timmars försening. Reglerna är inte helt intuitiva. Det är kanske inte heller alltid helt enkelt att veta till vem och hur du ska framföra dina ersättningsanspråk. Och vissa bolag betalar inte ut ersättning utan att ärendet först måste prövas rättsligt. Så visst låter det som att AirHelp faktiskt kan vara till hjälp.

Men det du ska veta om du använder deras tjänst är att OM du har rätt till ersättning och de lyckas få ut den, så kommer de att ta en del av din ersättning, 35% – 50% beroende på omständigheterna, som betalning för sin tjänst. Å andra sidan kostar det ingenting om de inte lyckas få ut några pengar. Du avgör själv om du tycker att det här är en tjänst som är värd sitt pris.

(Som vanligt hade jag även de här gångerna klimatkompenserat för våra flygresor genom att låta plantera träd i VI-skogen)

Tåget då? Går det att få ersättning där? Ja, visst! Å ena sidan börjar rätten till ersättning redan vid 20 minuters försening för regionaltåg och 60 minuters förening för fjärrtåg. Å andra sidan är reglerna minst lika krångliga som för flyget och du måste själv ansöka om ersättning hos tågbolaget du åkt med. Här kan du läsa mer.

textefter

10 kommentarer på “Om flygstrul, tågstrul och att få eller inte få ersättning

  1. Krångligt med ersättning i många fall. Jag har nog bara begärt ersättning för försenat bagage, från reseförsäkringen.

    1. Som jag då. En enda fång har jag begärt ersättning bensinkostnad på grund av inställt tåg i min daglig pendling. Vet många pendlare som ofta begär ersättning från lokaltrafiken. Jag orkar inte hålla på.

  2. Vi missade anslutningsflyget från Frankfurt till Kastrup på grund av att flyget från Italien var försenat. Det var strax före midnatt och vi fick en hotellnatt snabbt och utan knot i avvaktan på att kunna resa vidare morgonen därpå. Minns dock inte vilket flygbolag det var. Jag var förvånad över smidigheten när vi väl kom fram till desken, kön var lång …). Men en arbetsdag gick förlorad ”på köpet”. Eller snarare en semesterdag, för det var en sådan som fick tas i bruk.

  3. Så sjukt att man ska kunna förhandla sig till högre ersättning på Sas än vad som först erbjuds. Jag menar förstås inte att ni gjorde fel utan det ör fel på systemet. Givetvis ska alla ha samma ersättning från början. Vi åkte nyligen från Arlanda och priserna är verkligen sjukt höga. 230 kr för en räkmacka är verkligen inte ok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s