blogg · coronan · månadens blogginlägg · resor

De 17 mest intressanta blogginläggen om resor i april och maj

Brändaholm
Coronatider. De har påverkat oss alla på olika sätt. I mitt fall har det bland annat inneburit att jag läst mindre om resor än vad jag annars brukar göra. Men så klart har jag inte helt kunnat låta bli att läsa vad andra resebloggare skriver. Och lika självklart har innehållet på de bloggarna påverkats av den pågående pandemin. Men på lite olika sätt.

Här har jag samlat ihop en lista med 17 av de mest läsvärda blogginläggen om resor i april och maj 2020. I coronans tid. Men långt ifrån alla handlar om coronan.

1. De bästa reseupplevelserna – innan världen stängde

Det var på Eva på bloggen ”Leva som Eva” som först listade sina tio bästa rese-upplevelser innan världen stängde. När jag läste hennes inlägg kände jag genast att jag också ville lista mina egna tio bästa. Och så blev alltså mitt eget inlägg på samma ämne till. Även bloggen 4000 mil hade under tiden jag skrev hunnit  blogga om sina 10 bästa resor innan världen stängde.

Eva skrev: ”Med en oviss framtid på resefronten så är jag glad att jag hann förverkliga nästan alla mina drömmar och planer, såväl gamla som nytillkomna, innan världen stängde ner. Jag har i princip betat av hela min bucket list!” Och hon listar platser som Serengeti, Svalbard och den mongoliska stäppen. Bland annat.

2. Reseguide till Lahore, Pakistan

Det är inte så många som reser till Pakistan. Eller skriver om att resa som turist till landet. Jag tillhör dem som nog inte skulle våga mig dit. Men i en nedstängd värld kan du lika väl drömma om att resa till Pakistan som till vilket annat land i världen som helst. De har alla varit lika omöjliga som resmål de här två gågna månaderna. Och då passar det ju bra att Johnny på sin blogg Johnnybajdzjan skrivit en reseguide till staden Lahore:

”Tre gånger har jag alltså besökt Lahore. December 2016, december 2017 och november 2018. Varje gång har jag spenderat drygt en vecka i själva stan.”

Missa inte de fina bilderna i inlägget!

3. Se & göra längs Vildmarksvägen

Nu har vi äntligen fått reda på att vi kommer att få lov att resa i Sverige i sommar. Många resebloggare har nog anat att det skulle bli så och många har passat på att skriva om spännande svenska resmål. Bland dem finns Moa som på sin blogg ”Lycklig och levande” skrivit om Vildmarksvägen mellan Jämtland och Lappland på ett sätt som gör att i alla fall jag blir sugen på att göra en road trip där. Inte minst göra ett stopp vid Hällingsåfallet. Moa skrev:

”Det som karaktäriserar Vildmarksvägen är en stor mängd olika former av forsar och vattenfall. Hällingsåfallet är lite Sveriges svar på Grand Canyon, och ett av norra Europas högsta vattenfall på 43 meter. Ska du bara stanna vid ett vattenfall, ska du stanna vid det här.”

4. Semester i Sverige – platser att vilja besöka

Bloggen ”Från stad till land” har listat både 15 redan besökta platser att vilja återvända till och 10 nya platser att vilja besöka. Här är ett citat:

”I norra Sverige finns många platser som jag vill upptäcka och Vildmarksvägen står just nu högst upp på min önskelista. De bilder jag sett visar fantastiska vyer och det finns mycket spännande att se utmed den 500 kilometer långa sträckan. Bland annat mäktiga vattenfall och Fatmomakke Kyrkstad.”

Se där. Vildmarksvägen igen.

5. Sverigefavoriter

Flera bloggare har de här månaderna publicerat en lista på sina Sverigefavoriter  inspirerade av Annika med bloggen Resfredag.

Även Charlottta på bloggen ”Bara brittiskt” som annars bara skriver om England och övriga Storbritannien har delat med sig av sina Sverige-tips. Hon skriver:

”Vafalls! Är detta inte en blogg om Storbritannien?” hör jag dig undra och det är det ju men eftersom jag misstänker att det kommer att ta ett bra tag innan någon av oss kan resa dit så tänker jag att ni kan få lära känna mig lite bättre och samtidigt få lite tips på platser i Sverige att resa till.”

Bra initiativ det där, även om jag själv inte blivit färdig till att plita ner mina egna Sverigefavoriter enligt den där listan. Än.

6. Kyrksjölötens naturreservat

En blogg som den här tiden, precis som min egen, har fokuserat mer på naturupplevelser i närområdet än annars är ”Freedom Travel”. Skillnaden är att de bor i Stockholm och jag i Blekinge. Bland annat har de hittat till Kyrksjölötens naturreservat i Bromma:

”Kyrksjölötens naturreservat ligger mitt bland Norra Ängbys villaträdgårdar i Bromma. Trots att man befinner sig nära Stockholms innerstad så är detta ett område som bjuder på fina naturupplevelser. Det var nästan så att det kändes lite “sagoaktigt” när vi tog oss in i reservatet genom den lilla blomstertunneln.”

7. Ängsö nationalpark

Katarina med bloggen ”Äntligen Vilse” har vågat sig ut två timmar plus från Stockholm till Ängsö nationalpark. Hon skrev bland annat:

”Ön är romantisk. Jag sätter punkt där. Åk dit så förstår du.

Vi går i land på Hemudden. Här ligger en liten sjöbod med utställning om Ängsö, med kamin, vilket ska visa sig räddningen i det majväder vi möts av. Här finns böcker, vackra trätavlor om växter och information om torparparet Carolina och Adam, som en gång bodde på ön, tills Adam gick genom isen.”

8. Högbonden – en fyr och ett vandrarhem

Gunilla på bloggen 4000 mil skrev om ett fyr och ett vandrarhem vid Höga Kusten med en plats i hennes hjärta:

”De där platserna som rör vid ens hjärta. Och som man återkommer till, dras till igen och igen. För vi åker ju sällan tillbaka annars. Men till Högbonden har jag varit tre gånger.”

Och ja, där ser ju ut att vara väldigt fint.

9. Svenska drömhotell

Annika med bloggen Resfredag har listat 15 hotellfavoriter i Sverige. Hon skriver bland annat om:

”Jag har fått tips om Nääs Fabriker från flera håll, och i julas åkte jag dit i familjen för en hotellövernattning. Hotellet, som ligger intill sjön Sävelången, är inrymt i ett gammalt fabriksområde. Utöver hotellet finns här även butiker, restaurang, kafé, kontor och andra verksamheter vilket skapar en fin helhetsupplevelse.”

10. Så förändras resandet

Daniel har på sin blogg ”Flying Dryden” intervjuat mig och fyra andra resebloggare om hur resandet kan tänkas förändras och komma igång igen efter den inledande period med covid-19 som vi nu ser ut att vara på väg ur snart:

”Vad som gäller kring covid-19 just nu tänker jag dock inte gå igenom här eftersom det förändras i princip varje dag. Om det kan ni läsa om på andra ställen. Det som är mer intressant är vad som kommer hända på sikt och hur folk tänker kring framtiden. För mig och många andra handlar det så klart om när och hur vi kommer att kunna resa. Med det i åtanke satte jag mig och distansintervjuade några resebloggarkollegor om saken. Framtiden, förändrade beteenden och om när vi återgår till det normala. Om vi gör det.”

Intressanta intervjuer (och svar) och snyggt upplägg. Tack för att jag fick vara med!

11. En dagsvandring längs Grinnell Glacier Trail i Montana

Vissa blogginlägg handlar så klart fortfarande om utrikes resor och upplevelser. Ett sådant inlägg som jag fastnade för handlar om Grinnell Glacier Trail i Montana och finns att läsa på bloggen ”Oh darling let’s be adventurers”:

”Vi promenerar sakta uppför tills vi kommer till en bra utsiktsplats över Grinnell Lake. Sjön glittrar fortfarande under solskenet. Det är några mörka moln på himlen som täcker solen lite då och då. När solen inte lyser på sjön så blir den mörkare och mindre turkos. Jag jublar tyst inombords varje gång solen kommer fram igen. Det är så vackert här.”

Mååånga jättefina bilder i inlägget.

12. Rosa bussarna

När jag var yngre fantiserade jag många gånger om att resa på äventyr med de rosa bussarna. Men egentligen har jag anlag för åksjuka och dessutom har min sambo alltid sagt ”Aldrig i livet!” när jag ändå fantiserat om de där resorna. Dessutom har jag nog aldrig riktigt haft tiden heller. För jag hade ju inte velat vara utan de långresor vi gjort på egen hand. Och idag måste jag nog erkänna att jag ovanpå allt det andra blivit alldeles för bekväm.

Men Tina med bloggen ”World by Tina” har provat på de rosa bussarna flera gånger. Hon skriver:

”Min mamma pratade ofta när jag var liten om att hennes dröm var att åka till Afrika i en rosa buss, först flera år senare såg förstod jag vad hon menade då jag såg en annons i en välkänd resetidning. Ännu något år senare tog tag i saken och berättade för min dåvarande kille att jag ville åka genom Centralamerika i fem veckor i en buss. Det ville inte han. Jag bestämde mig ändå för att åka – själv. Längtan efter äventyr var för stor och radhuset på västgötaschlätta kunde inte riktigt släcka den törsten. Sagt och gjort. Jag bad om tjänstledig, packade en väska och drog på det som skulle bli början till något som aldrig kom att sluta – längtan efter nya äventyr. Året var 2011.”

Tina är också en duktig illustratör så inlägget innehåller även ett par av hennes egna, fina, illustrationer.

13. Resehacks

Lena på bloggen ”Ladies Abroad” har sammanställt ett blogginlägg med sina bästa resetips och resehacks. Det är ett samlingsinlägg med länkar till tidigare inlägg och här finns en del godbitar. Lena skrev i inlägget:

”Jag har besökt ca 80 länder och brukar snitta ca 15 resor per år. Såhär brukar jag göra för att ha möjlighet att resa så ofta och mycket. Passar samtidigt på att ge min bästa planeringstips.”

Själv blir jag matt bara av att läsa siffrorna, men visst är det spännande att läsa om hur det ens är möjligt att resa så ofta, trots ett heltidsjobb på hemmaplan. Och inlägget innehåller många fler tips än så.

14. Internationella tedagen – my cup of tea!

Det är Maria på ”Marias memoarer” som har skrivit ett blogginlägg om internationella te-dagen. Och ja, te är verkligen också ”my cup of tea”. Maria skrev:

”Tedrycken sägs ha fötts när kejsare Shen Nung för ungefär 5000 år sen kokade vatten och så råkade löv från ett träd falla ner i kokkärlet. Idag konsumeras mest te i länder som Kina, Turkiet, Irland och Storbritannien. Britter sägs tillsammans dricka 165 millioner koppar te dagligen. De länder som exporterar störst mängd te årligen är Kina, Sri Lanka och Kenya.”

15. Att resa eller inte resa – det är frågan

Ia som skriver på bloggen ”Ia mitt i livet” och som bor på Kreta har bloggat om fenomenet att vilja kunna resa oavsett vad som hänt och händer i världen. Ia förstår sig inte på detta fenomen och skriver:

”När jag tar del av sociala media, en del bloggar och annat så slås jag av att så många är upprörda över att det kanske inte blir någon resa i år. Det finns t o m de som menar att oavsett avrådan och restriktioner ska de resa i alla fall. När blev resa en självklarhet, nästan en mänsklig rättighet? Det tycks som om tillvaron rasar samman och livet förlorar innehåll och mening om det inte går att resa.”

Själv har jag inte haft några problem att följa myndigheternas rekommendationer så här långt. Men när det blir tillåtet att resa i Sverige igen (från den 13 juni är det ju bestämt nu) så kommer jag alldeles säkert att göra det. Och samma sak när vi får resa utomlands igen (från den 15 juli är det ju sagt i nuläget). Då kommer jag att göra det. Jag tycker inte att det finns någon anledning att hitta på egna restriktioner som går längre än vad myndigheterna rekommenderar.

16. Blekinges vackraste platser

Mitt eget mest intressanta inlägg den här månaden, om jag får välja själv, och det får jag ju, är min lista över Blekinges 10 vackraste platser. Jag skrev bland annat:

”Det går inte att komma ifrån vykortsvackra Brändaholm när Blekinges vackraste plats ska utses. Sveriges i särklass gulligaste kolonistugeområde. De här röda stugorna vid havet får ofta representera hela Sverige på pussel, bokomslag och souvenirer. Inte undra på.

Området ligger i Karlskrona och består av 45 söta stugor som nästan ser ut att stå på varandra. Särskilt en flaggdag på sommaren – varför inte Sveriges nationaldag – är vyn mot Brändaholm från från norra Saltö fantastiskt vacker. Och väldigt mycket Sverige.”

Vi var där på nationaldagen förra året och bilden överst i inlägget är ifrån det tillfället.

17. Ett grekiskt tempel i Strängnäs

Anna, som har bloggen ”New York – My Bite of the Big Apple & Other Bites of the World” har i maj bland annat postat ett inlägg om det första hon ska göra när hon kommer till New York nästa gång, även om hon tror att det dröjer.

Men mest intressant var ett blogginlägg om en kvällspromenad i Strängnäs, till ett grekiskt tempel, och med en ny iPhone i fickan:

”Det är lätt att tro att man befinner sig i Grekland i stället för Strängnäs vid anblicken av den här skapelsen på kullen. Med kolonner värdiga antiken tronar det uppe på kullen med milsvid utsikt över Mälaren.”

Tänk så mycket intressant vi alla har i våra närområden och som vi fått anledning att visa upp mer av nu för omvärlden. På sociala medier och de av oss som har resebloggar, även där. Det är också en lärdom av allt det här med coronan.

Vi har alla reseberättelser på gångavstånd från hemmet. Det gäller bara att få syn på dem själv först, för att sedan kunna dela dem med andra. Och de här månaderna, när vi inte fått resa längre bort än högst två timmar från hemmet, har vi verkligen fått anledning att göra just det. Få syn på vår närmiljö.

20 kommentarer på “De 17 mest intressanta blogginläggen om resor i april och maj

 1. Alltid roligt att läsa dessa sammanfattningar, tack för det, och tack för länkning. Gillade ditt Blekingeinlägg, SÅ MYCKET HEMLÄNGTAN NU!

 2. Himla bra sammanfattning av den senaste tidens uteblivna och nyfunna resdrömmar:)

  Ps. Hoppas vi ses på en rosa buss någongång:)

 3. Du är duktig som kommer ihåg och håller rätt på vad du läst. Jag läser mycket bloggar men om någon skulle be mig sammanfatta maj skulle jag bli helt tom i huvudet och inte minnas nåt. :-)

  1. Jag noterar lite efter hand, men glömmer ändå massor. Får inte med allt. Ibland minns jag vilken blogg det var och då kan jag gå tillbaka och leta bland inläggen. Men mycket hinner tyvärr bli bortglömt och då får det vara så.

 4. Hehe! Kul med inlägg som samlar en massa bra inlägg. Trots corona så skriver vi om resor som aldrig förr, men kanske på ett annat sätt. Ängsö var romantiskt och ja, det tog kanske 2.15 min till Ängsö, men ja det beror ju på var i Sthlm en bor ;) hehe

  1. Både Skåne och Blekinge har mycket vacker kust. Jag älskar sandstränder men är inte så mycket för att sola. Att vandra är ett perfekt sätt för mig att uppleva dem. Maj och september brukar vara bra månader. :)

 5. Åh, vilken bra lista med stor bredd på tipsen! Otroligt så många skatter, både i form av resmål, resetips och kloka tankar som finns hos våra bloggkollegor. Kul att du blev intervjuad av Daniel! Blekinge blir man så klart sugen på också efter alla lockande tips därifrån. Det var väldigt länge sen jag var där.
  Så roligt att du blev inspirerad av innehållet på min blogg. Varmt tack för länkarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s