resor · vackra platser

Vad kostar en resa till Zanzibar? Hur bokar jag?

Sedan vi kom hem från Zanzibar har jag fått en del frågor på sociala medier om vad en sådan resa kostar. Tänkte att jag skulle reda ut det här.

Vad kostar flyget?
Så klart beror det på när på året du vill resa, hur många och vilka mellanlandningar du är beredd att stå ut med och hur långt i förväg du bokar. Önskemål om restid, avresetidpunkt (veckodag och tid på dygnet) och flygbolag spelar också in.

Vi reste i början av januari och det är en utmärkt tid att besöka Zanzibar. Vädret är bra och flygpriserna är låga. Vi betalade 5 200 kr/person från Kastrup och det är ibland de lägsta priserna du kan hitta på hela året. I alla fall om du vill ha få mellanlandningar och en total restid på 15 – 17 timmar i båda riktningarna.

Att boka januariresor redan ett år i förväg är nog däremot inte optimalt. I alla fall är priserna nu inte lika låga som det vi betalade. I september 2017 går det däremot att redan nu (januari 2017) hitta avgångar för under 6 000 kr per person med bra restider. Till exempel om du väljer avresa från Kastrup onsdagen den 20 september och hemresa torsdagen den 28 september så kostar det just nu 5 300 kr per person med Turkish Airlines via Istanbul om du bokar med billigaste resebyrån. Restiden till Zanzibar är då sexton och en halv timme och hem tretton timmar. Du kommer fram tidigt på morgonen den 21 september och reser tillbaka nästan lika tidigt en vecka senare. Teknisk mellanlandning på ditresan vid Killimanjaro där du inte behöver lämna planet.

Kan du tänka dig fler mellanlandningar och en restid i varje riktning på över ett dygn går det att komma ner strax under 5 000 kr per person för de billigaste avresedatumen. Jag använder flygresor.se när jag letar flyg. Du kan inte boka direkt genom dem utan får där förslag på resebyråer på nätet där du sedan bokar. Kolla gärna upp den resebyrå du väljer med ett par extra googlingar så att de inte har många missnöjda kunder.

Vad gäller mellanlandningar ska du tänka på att Tanzania kräver ett intyg som visar att du är vaccinerad mot gula febern om du nyligen har besökt länder i Afrika och Sydamerika där risk för sjukdomen finns. Därmed tillkommer kostnad för detta vaccin om du till exempel reser via Kenya (och många andra länder i Afrika). Om du inte redan har det skyddet vill säga. Vi flög via Istanbul och slapp därför denna merkostnad.

Vad kostar det att bo på hotell?
Det finns boende i många prisklasser på Zanzibar. När det inte är högsässong kostar ett rum på mellanklasshotell runt 1 000 kr per natt för ett dubbelrum. Alltså ca 500 kr person.

Antag att ni är ett par som reser den där veckan i september. Jag tycker då att ni ska dela upp vistelsen på två hotell. De första fem nätterna i antingen Jambiani eller Kendwa. Och de sista två i Stonetown. Jag har tidigare satt betyg på orterna och jämfört för- och nackdelar med dem.

Fem nätter på Jambiani Sea View Lodge Boutique Hotel kostar då 5 656 kr för dubbelrum inklusive frukost, om du bokar via hotels.com.

Transfer till och från Jambiani kostar 40 dollar i vardera riktningen. Bokas lämpligen via hotellet innan avresan hemifrån.

Den bokningssajten erbjuder däremot inga hotell i Kendwa utan du får vända dig till booking.com. Där bodde vi på Natural Kendwa Villa, men så här i efterhand skulle jag hellre valt att bo på Kenwa Rocks som ligger direkt på stranden, i alla fall om jag reste utan barn som väldigt gärna vill ha pool på hotellet. (Kendwa Rocks saknar alltså pool men det saknar enligt min mening betydelse här.) Där skulle jag nog valt ett dubbelrum med balkong för 600 dollar för 5 nätter och två personer, men de har också enklare rum för 550 dollar för samma period. Båda priserna inkluderar frukost. 600 dollar är med dagens kurs 5 311 kr.

Transfer till och från Kenndwa kostar 50 dollar i vardera riktningen.

De sista två nätterna skulle jag valt att bo på Mizigani Seafront Hotel i Sonetown för 2 198 kr för två personer inklusive frukost.

Transfer från Stonetown till flygplatsen kostar 20 dollar.

Totalt för flyg och hotell om du bokar själv
Totalpris för flyg + tranfer + hotell inklusive frukost en vecka för två i september 2017 blir då 19 400 kr (9 700 kr per person) för Jambiani + Stonetown alternativt 19 200 kr (9 600 kr per person) för Kendwa + Stonetown.

Paketresa med Ving
Samma vecka, men dagen innan eller dagen efter, kan du komma iväg på en paketresa med Ving från Kastrup. Priset blir då runt 30 000 kr för två personer för motsvarande hotell vid Kendwa eller på Sydostkusten en bit norr om Jambiani. Då ingår inte en kombination med Stonetown och den sammanlagda flygtiden blir något längre. I Kendwa ingår halvpension men på övriga hotell ingår endast frukost. Att boka själv kostar alltså i det här exemplet ungefär två tredjedelar jämfört med priset hos Ving eller cirka tiotusen mindre för två personer. Prisskillnaden kan så klart vara både större och mindre beroende på när på året du vill resa.

Vilka hotell som är bäst, de du väljer sjäv eller de hos Ving är så klart en smaksak, men min uppfattning är att det oftare är lättare att hitta det just du söker hos ett hotell om du bokar själv. Jag föredrar oftast små, mysiga och vackra hotell vilket gäller för alla tre hotellen ovan. Utan att veta säkert skulle jag däremot gissa att några av hotellen som Ving erbjuder har gym, men att förmodligen har inte de hotellen jag rekomenderade det. Du behöver i vart fall dubbelkolla om det är viktigt för dig.

Vad kostar det att äta?
De flesta luncher och kvällsmål vi åt kostade runt 125 kr per person. Några gånger lyxade vi till med dyrare rätter som hummer, efterrätt eller så och då blev det så klart lite dyrare. Mellan målen tillkommer dryck och eventuella mellanmål efter smak och behov. Färsk frukt får du inte missa!

Maten på Zanzibar är ofta lätt kryddad. Bland de inhemska rätterna finns lokala grytor och eller grillat med nån lokal sås. Prisvärt är det skaldjur som säljs under namnet ”slippery lobster”. Ofta är det lite osalt. Extra salt kan behövas. Där finns också internationella rätter som pizza, pasta och hamburgare. På den berömda restaurangen The Rock, som ligger på en liten, liten ö på ostkusten är det lite dyrare att äta men den rekommenderar jag ändå.

Vad kostar utflykterna?
I och med att vi reste en hel familj blev antagligen priset för utflykter lägre per person. Vi betalade 85 dollar för fyra för att besöka nationalparken Jozani med de unika brunröda aporna. Och 40 dollar för en snorklingsutflykt med segelbåt. Båda utflykterna bokade jag via hotellet vi bodde på i Jambiani och i båda fallen tillkom dricks.

Dricks
På flygplatsen och på hotellen förväntar sig de som hjälper till att bära väskorna någon dollar var i dricks. Lite mer förväntar sig taxichaufförer och guider. Serverings- och städpersonal bör också få några dollar. Kanske gör du av med 100 dollar i dricks på en vecka. Tänk på att ta med många endollarssedlar.

Kontanter och/eller kort
På de flesta hotell och många restauranger kan du betala med kort men de lägger då på 5 eller 6 procent på priset. Å andra sidan kostar det att ta ut kontanter ur bankomat också. Bankomater finns dessutom bara inne i Stonetown. Tanzanianska shilling finns inte att få tag på i Sverige så det är därför du bör ha med dig en del amerikanska dollar i kontanter hemifrån.

Bilden överst är från Kendwa Rocks.


Utsikten från Jambiani Sea View Lodge Boutique Hotel


Lykta på restaurangen Secret garden på Emerson Spice i Stonetown

5 kommentarer på “Vad kostar en resa till Zanzibar? Hur bokar jag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s