listor · resor

7 saker som suger med charter – och 7 saker som är bra


Idag när var och en kan boka flyg, eller varför inte tåg, och hotell och hyrbil själv på nätet, vad finns det då för fördelar med charter? Finns det alls några? Jag har hittat 7. Men det finns nackdelar också. Som är orsaken till att många av oss allt mer sällan väljer charterresan på semestern.

7 saker som suger med charter

1. Oftast dyrare
I de allra flesta fall är det billigare att boka resa och hotell separat. Jag har till exempel gjort en prisjämförelse gällande Zanzibar där jag kom fram till att det gick att boka själv till en kostnad av 19 200 kr där Ving skulle ha 30 000 kr.

2. Flyget
Udda avgångstider, väldigt tidiga morgontimmar eller sent på kvällen är inte ovanligt när du reser charter. Ofta är det dessutom längre köer vid check-in och bagageinlämning. Väl ombord är det inte ovanligt att det säljs skraplotter och liknande alldeles onödiga störningsmoment. Att det inte finns alternativ till att flyga för den som vill vara miljövänlig är också en synpunkt.

3. Transferbussen
Okej, jag vet att det inte är obligatoriskt med transfer längre. Men ändå. När du sitter där och bokar kan det lätt kännas som en bra idé att ha transporten fixad. Sedan när du sitter där i bussen och väntar på att den som fått ut sin väska sist, därefter gått på toaletten och till sist också hämtat ut pengar, ska anlända till bussen undrar du hur du tänkte när du bokade. När sedan bussen kör kors och tvärs runt halva chartermålet och ditt hotell visar sig vara det sista på rutten lovar du dig själv att aldrig mer åka charter. Du kunde lika gärna ha gått från flygplatsen. Ja, nästan hemifrån också.

4. Mest stora hotell
Inte alla charterhotell. Men. Större delen av utbudet består av väldigt stora hotell med följd att det blir stimmigt i frukostmatsalen. Och trångt i poolen, trots att den är stor. Har du otur är det dessutom för få solstolar så att de endast räcker till dem som kliver upp i gryningen och tingar stolar med sina handdukar. Det är oftast både helt och rent, men samtidigt ganska opersonligt både i inredning och bemötande.

5. Ofta i trista hotellförorter
Charter bygger på att många reser samtidigt till samma flygplats och att avstånden från den där flygplatsen till hotellen inte är för långa. Därför uppstår turistorter som Palmanova på Mallorca och Chaniakusten på Kreta. De ligger nära ursprungliga, vackra och charmiga städer och alldeles intill havet med fina stränder. Men har en bebyggelse och ett utbud utformat enligt standardförmulär 1A, där varje hotell ser ut som varje annat hotell, restaurangutbudet är väldigt ”internationellt” och varje butik säljer samma uppblåsbara plastkrokodiler och kitchiga kylskåpsmagneter. Och alltihopa är bara väldigt, väldigt ocharmigt.

6. Mycket ”All Inclusive”
Samma igen. Det finns alternativ. Men stora delar av utbudet är sådana hotell där alla måltider ingår. Helpension kallades det på 80-talet och redan då lärde vi oss att de hotellen hade tråkigare mat än övriga matställen på orten ifråga. Numera är cantinerna med dagens rätt ersatta med bufféer. Men fortfarande är maten lika tråkig. Det är inte särskilt gott och ändå lyckas du äta för mycket. Tveksam kombo, om du frågar mig.

7. Svenska medresenärer
Jag gillar svenskar. Är ju själv svensk, för tusan. Men poängen med att resa är ju att se världen och möta andra kulturer. Hur mycket av det uppnår du egentligen när ”alla pratar svenska”?

7 saker som är bra med charter

1. Det är enkelt att boka.
Om du inte har otur, som jag hade, är det normalt enkelt att boka en charterresa. Du kan vara på samma bokningssida och välja resmål utifrån önskad avresedag och reslängd, hotell och andra tillval som måltider på flyget, transfer och måltider på hotellet. Allting hittas och fixas på samma ställe.

2. Direktflyg
Charter innebär nästan alltid direktflyg. Reser du på egen hand är det inte ovanligt att du behöver ner någonstans på vägen för att byta flyg till samma resmål som chartern flyger direkt. Detta gäller inte minst för stora charterresmål som till exempel många av Greklands öar.

3. Tranferbussen
Okej det tar tid och du blir tokig. Och lovar dig själv att aldrig mer resa charter. Men resan till hotellet är bokad och betald när du anländer. Och du blir visad tillrätta så att du vet vart du ska ta vägen.

4. Tillgång till svensk reseledare
Normalt sett, med tillgång till Internet och mer resvana, har de flesta resenärer inte behov av reseledare på samma sätt som förr. Men om något händer, om du behöver ha tag på läkare till exempel, så kan det vara skönt att ha ett nummer att SMS:a för att få hjälp på plats.

5. Resegarantin gäller
För att få bedriva chartertrafik från Sverige, och överhuvudtaget för att få sälja paketresor, måste företagen teckna en resegaranti hos kommerskollegium. Om företaget går i konkurs eller något annat allvarligt händer när du är iväg, som gör att resan måste avbrytas, så måste det finnas pengar att bekosta hemresan, så att du står skadeslös.

6. Bra pris på charterresmål
Jo. Charterresor blir ofta dyrare än att boka själv. Men inte alltid. Om du reser till utpräglade charterresmål kan ofta charetbolagen vara prisvärda och ibland till och med billigare. Det lönar sig hur som helst att kolla både charter och kostnad för att boka själv om du vill hitta billigaste biljetten till just ditt resmål.

7. Du vet vad du får
En charterresa överraskar sällan. Du behöver inte göra någon egen research. Du vet att du hamnar på ett okej ställe. Det är lite som med danband. Det är folkligt, det är snällt och lite svenskt lagom. Du vet vad du får. Och förutom de yngsta barnen, som ofta gillar konceptet generation efter generation, så blir målgruppen bara äldre och äldre…

Vad väljer du? Boka själv eller charter?

4 kommentarer på “7 saker som suger med charter – och 7 saker som är bra

  1. Det värsta med charter är ju att man måste stanna precis en vecka (eller två) och bo på samma ställe hela tiden. Jag vill alltid åka vidare och göra/se mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s