listor · resor

Lista – 7 värsta reseflosklerna


Floskler. Vi använder oss alla av dem. Jag också. Även om vi ibland biter oss i tungan när de hoppat ur munnen. Eller vrider lite skämmigt på oss när vi inte lyckats få till en text utan att klämma in ett antal av dem. Slitna uttryck som använts så ofta att de blivit innehållslösa och känns falska.

Texter och prat om resor har sina egna floskler. Här är de värsta, om du frågar mig:

1. Resmålet levererar
Det här är en ganska ny resefloskel som fortfarande ganska sällsynt används i journalistiska texter. Och i sådana sammanhang nästan alltid tillsammans med vad det faktiskt är som levereras. På sociala medier däremot… En bild på ett glas öl på ett bord och så till exempel texten ”Gran Canaria levererar!”. ”Leverar vadå?” tänker jag. Öl? Jag visste inte att Kanarieöarna var kända för sitt öl?

Men jag tror inte alls att jag blivit lika tokig på företeelsen om den bara inte vore så vanlig. Men nu gör den mig frustrerad på ett sådant sätt att jag har lite svårt att älska sådana inlägg ”till månen och tillbaka”. If you know what I mean. ;)

2. Ett paradis
När Aftonbladet påstår att resmålet Sunny Beach i Bulgarien är ”ett paradis för festsugna under 23” så vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Ett paradis? Vi var där när vi var unga och under 23. Och även om det var länge sedan så har jag svårt att tro att det blivit något paradis sedan dess. Ja, det var billigt då och det är billigt nu. Men är billigt verkligen det enda kriteriet för att en plats ska få epitetet paradis? Sunny Beach är plastigt, ocharmigt och där finns ingenting som är vackert att titta på. Men visst där går att festa. Och bada. Och det är billigt.

Det är tyvärr ganska vanligt att ordet ”paradis” används för att beskriva turistorter. Jag gillar det inte alls. Jag har i ett tidigare blogginlägg utvecklat mer kring hur jag tänker.

3. Någonting är genuint
Charterbolaget Apollo hävdar: ”Längst ut på Rhodos norra udde ligger Rhodos stad – öns huvudstad. Hit ska du resa om du vill varva sol och bad på dagen med ett livfullt nöjesliv på kvällen. Här kan du se fram emot moderna barer, trendig shopping, genuina grekiska tavernor och caféer och ett pulserande nöjesliv.” Genuina grekiska tavernor, alltså. Tillåt mig att småle. Rhodos stad var nog en av de första orterna i Grekland som redan på 80-talet hade restauranger med menyer på svenska och inkastare utanför. Två typiska kännetecken för ursprungliga och oförfalskade grekiska tavernor, eller?

4. Drömmiga Resmålet!
Här har vi ännu ett exempel på en ny floskel som sällan används i etablerade medier. Även om jag har hittat ett exempel. Men som annars mest används av unga trendiga bloggare. Drömmig är väl knappt ett ord som finns på riktigt ens? För mig funkar det bra att skriva drömresmål om jag menar just drömresmål. Men jag börjar väl bli gammal, kan jag tro.

5. Finns alltid något nytt att upptäcka
Ving skriver ”Mallorca är sommarens populäraste resmål, med sin spanska charm och sitt sköna medelhavsklimat. Även om du har varit på semester här förut finns det alltid något nytt att upptäcka.”

Okej, så det finns alltså nya okända saker att upptäcka på Mallorca av alla ställen? Skicka dit Dr Livingstone!

6. Härliga stränder och resmål
”Härliga Härjedalen” är ju välkänt. Och det ÄR ju härligt. Ordet ”härlig” är inte helt lätt att undvika när du skriver om resor. Jag har själv bland annat utropat vinterträdgården inomhus på högfjällshotellet i Storhogna, i grannlandskapet till Härjedalen: Jämtland, som just härlig. Och det ÄR den också.

Men försök gärna undvika att utropa stränder som härliga. Om du googlar ”härlig strand” kommer du att hitta sida upp och sida ner med recensioner på Tripadvisor med denna titel. Världen är uppenbarligen full av stränder som är just ”härliga”. Men vad betyder det att en strand är ”härlig” för dig? Att det är en närmast folktom naturstrand? (Vilket är vad jag oftast gillar bäst.) Eller kanske att där finns fullt av både turister och actionfyllda aktiviteter i vattnet som surrar och låter?

Kanske kan du hitta ett ord som beskriver ”din” härliga strand lite mer precist?

7. Charmiga Resmålet
Exempel: ”Alcudia är ett av Mallorcas charmiga resmål.” Eh. Eller hur? Alcudia har en jättefin låååång sandstrand med turkost vatten som en gång i världen – här pratar vi fram till 1970-talet – säkerligen var fantastiskt charmig. Men ta en titt på Alcudia idag. Kanalerna är lite kul. Men sen då? Bebyggelsen består i stort sett enbart av hotell, restauranger och butiker. Alla utformade enligt standardformulär 1A för en turistort. Charmigt? Not so much. Ändå kan det med nonchalant lätthet hävdas att så skulle vara fallet i en bildtext hos Metro till exempel. Floskel! Då bilden föreställer stranden kan det uteslutas att bildtexten handlar om gamla Alcudia. Som faktiskt är charmig på riktigt. Men det är en annan historia.

Bilden överst i inlägget:

På drömmiga Amalfikusten,där det alltid finns något nytt att upptäcka, finns ett charmigt hotell med en härlig pool nära det genuina Positano. Ett paradis som levererar! ;)

Det är för övrigt Albin som skymtas på väg ut genom dörren. 

17 kommentarer på “Lista – 7 värsta reseflosklerna

 1. Åh – Sunny Beach ja… det misstaget har jag också gjort en gång i världen. Billigt – javisst men inget jag längtar tillbaka till (men jäklar vad jag längtade hem).

 2. Kanske är det så att det helt enkelt är svårt att hitta något att skriva om de gamla avdankade mainstream-resmålen. Men skrivas ska det likväl, för det är där Expressen får sina klick och säljer sina lösnummer.
  Har också svårt för levererar och drömmigt.

  1. Just i de två fallen är det nog en generationsfråga. Och ja. Stapla några floskler på varandra så har du en hel reseberättelse utan ansträngning. Har nog räddat många journalister och copywriters genom åren…

 3. Haha, ja nog är det lätt att använda floskler ibland. Drömmigt och levererar skulle jag aldrig skriva. Däremot har jag nog skrivit charmigt alldeles för många gånger … Svårt att vara tillräckligt kreativ ibland helt enkelt ;)

 4. Jag har varit två gånger till Sunny Beach. Första gången var vi unga och det var faktiskt just precis ett paradis, så vackert, så oturistiskt, så god mat och så väldigt billigt. Andra gången, nu med barnen, var det inte samma sak men fortfarande mycket för pengarna för en fattig trebarnsfamilj. Så ja, ibland är billigt just bra om det gäller sol och bad och avkoppling.

  Men det var ju inte det ditt inlägg handlade om. Jag tänkte just i går att jag avskyr att man jämt och ständigt skriver ”turistparadis”. Hur vet man det? Har man frågat folk att de tycker det?

  Och nytt att upptäcka är väl inte precis oupptäckt för människor utan något nytt för dig som besökare. Nog fanns det massor för mig att upptäcka på Teneriffa fast det väl är en ö där allt är kartlagt sen länge. Kanske inget för en som är på upptäcksresa dock. Sen får man komma ihåg att det alltid är någon som reser till ett resmål för första gången, eller till och med utomlands första gången.

  Drömmig och levererar har jag tack och lov inte stött på, men väl charmig och genuin och där får man nog läsa på samma sätt som man läser mäklarannonser: varning!

  Men härlig är nog ett ord som passar att använda just om stränder. Jag skulle tro att de flesta med härlig strand menar just det du menar, men jag kan ha fel. Härliga foton däremot, som även jag har börjat använda, vad är det?

  1. Ett resmål ”med många kontraster” är också ett uttryck som det är riktigt mäklarvarning på. Lite som ett hus med ”många möjligheter”…

 5. Ouch… men ku!l 😃 Jag erkänner mig skyldig till beskrivningen genuint. När jag upplever något som genuint vill jag gärna tala om det, förmodligen för att det är vad jag letar efter. Men kanske är det bara turistgenuint…

 6. En del av dessa har jag inte ens tänkt på att de används så mycket. Men resebolagen har ju en tendens att använda lite för stora ord om platser som bara är en strand med jättehotell längst med strandkanten. Överexploatering är ju det som tar bort det som iaf enligt mig är charmigt, genuint eller rent av ett paradis. Detta brukar resultera i att platser med många turister försvinner från min lista av platser att besöka. :)

  Charmigt? Funderat på Banská Štiavnica eller Saarburg? Genuint? Hört talas om Tbilisi? Paradis? Det är nog den platsen jag ännu försöker finna. :)

 7. Underbar lista! Drömmig är jag nog för gammal för att skriva även om det slunkit med någon gång rent humoristiskt. Leverera tycker jag känns fånigt men nog har jag gjort mig skyldig till en och annan paradisreferens. När jag var i Malaysia kändes det verkligen på riktigt som jag hade föreställt mig paradiset! :)

 8. Väldigt bra inlägg! Jag har slutat försöka besvara eller kommentera facebook-inlägg som ”vill uppleva det genuina Kreta”, ”vill inte bo turistiskt”, ”vad får vi inte missa?”, ”hur är vädret i september?” och liknande. Jag ger gärna tips, men då får folk faktiskt bemöda sig om att specificera lite mer och förklara vad de menar! Det är mycket ord som far omkring när det gäller resor….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s