ledarskap

Arbetsrelaterad social stress

Du kan definiera social stress som situationer eller beteenden som är relaterade till främst psykisk belastning som på något sätt är social i naturen.

Allt som stör eller hotar att störa en människas relationer med andra kan leda till social stress. Situationer som kan ge stresspåslag på jobbet och klassas som social stress är sådana som på olika sätt kan påverka relationerna till andra. Som att hålla en föreläsning, hålla ett tal, att gå på en anställningsintervju eller i värsta fall att bli utsatt för mobbing, annan diskriminering eller för hot om att bli av med jobbet. Det kan i dessa sammanhang ofta handla om risken för att komma att ligga sämre till i och utanför arbetsgruppen. Alltså om en sjunkande social status. Källa: Engelskspråkiga Wikipedia. Se länk.

Social stress är typiskt den vanligaste typen av stressor som människor upplever i våra dagliga liv och den påverkar oss intensivare än andra typer av stress. Den kan så klart uppstå både i jobbet och i privatlivet. Men här handlar det alltså om jobbet.

Varför reagera så starkt?
Att vi reagerar så starkt på just sociala hot kan tyckas märkligt då förändrade relationer och sjunkande status på jobbet knappast är något du dör av. Men gå tillbaka till det grottsamhälle som våra gener kommer ifrån. Den människa som sjönk så pass i status att hon till slut utselöts ur gruppen och slängdes ut ur grottan riskerade inget mindre än just döden. Det var hon mot lejonen. Att vilja vara till nytta för och högt ansedd bland övriga gruppmedlemmar har genom det naturliga urvalet alltså blivit till en naturlig instinkt hos människan som flockdjur.

Mest stressande är krävande situationer som du har liten eller ingen kontroll över, och som du känner dig ensam om att hantera. Men du kan också bli stressad av att inte ha tillräckligt många och meningsfulla uppgifter eller utmaningar.

Särskilt intensivt påverkas du kanske om en starkt socialt stressande händelse kommer som en blixt från en klar himmel. Du drabbas av chock. Stressen leder till adrenalinpåslag och du får svårt att tänka klart. Förvirring och tunnelseende. Din däggdjurshjärna vill antagligen välja att slåss eller att fly. Ofta kastas du i känslorna och tankarna mellan de två alternativen. Sömnproblem är en vanlig reaktion.

Vad händer sen?
Chock övergår i reaktionsfas och så så småningom i sorg. Jag vet inte om det hjälper att vara påläst om vad som händer vid social stress och vid chock. Möjligen. Men det håller inte de fysiska reaktionerna borta.

2 kommentarer på “Arbetsrelaterad social stress

  1. Åh, du beskriver vardagen på jobbet för en kommunal chef :) Det kommer många blixtar från en klarblå himmel då kan en tycka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s