resa med barn · resor · vackra platser

La Rochelle – turiststaden som (nästan) ingen svensk hört talas om

La Rochelle heter en stad på den franska atlantkusten som vi besökte senast för fem år sedan. Jag var också där som ung tågluffare på 80-talet. Hamnade där mest av en slump. Den låg på den tiden en lagom lång natts tågresa från Paris.

Det är en mycket charmig stad. Väl värd ett besök. Eller två. Eller kanske rent av tre. Jag funderar på om vi inte ska svänga förbi där nu i sommar också.

Det är verkligen en mysig stad, La Rochelle. Fina stenhus. Härliga marinor. Vid hamnen finns flera gamla befästningar från 1300- och 1400-talen, som befästningstornen La Chaine och Saint-Nicholas. Bland äldre byggnaden märks också rådhuset från medeltiden, senare ombyggt.

Egentligen borde staden vara känd av ganska många svenskar. Alla som läst eller till exempel sett föreställningen om ”de tre musketörerna” på Kastellet i Karlshamn härom året. Staden är nämligen med i handlingen. Men min erfarenhet är att få som jag pratat med om staden känt till den sen innan.

Vad gör man då i La Rochelle? Tja. Strosar runt i den vackra staden. Äter skaldjur. Tar ett dopp i havet. Men tänk då på tidvattnet. Det kan också kollas upp på nätet i förväg för de timmar på dagen då det är ebb går det inte att bada. Om inte hotellet har pool, vill säga. På tal om hotell så kan jag rekommendera Novotel i utkanten av centrum, inte minst för barnfamiljer.

La Rochelle är en stad med anor som omtalas första gången med namnet Rupella på 900-talet. Tillsammans med resten av regionen Akvitanien kom den att tillfalla engelska kungahuset när Eleonora, som fått lov att skilja sig från den franske kungen och gift om sig med Henrik av Anjou, tillsammans med den nya maken besteg den brittiska tronen år 1154. 1224 återerövrades La Rochelle av fransmännen men blev 1360 för några år på nytt engelskt.

Under flera århundraden var La Rochelle därefter en av Frankrikes största hamnstäder, med ett långtgående självstyre. På 1500-talet blev staden den franska protestantismens främsta fäste. Därefter pågick en maktkamp mellan protestanter och katoliker under vilken staden åter under en period lierade sig med engelsmännen, men som 1685 slutade med att stadens protestantiska befolkning tvingades att lämna Frankrike. Därefter förlorade La Rochelle sin betydelse som handelsstad.

Numera är den en fin sommarstad med många franska och brittiska besökare. Men nästan inga svenskar.

#96 i #blogg100

7 kommentarer på “La Rochelle – turiststaden som (nästan) ingen svensk hört talas om

  1. Ett av våra favoritställen. Man får absolut inte missa deras matmarknad. Öppen mån-fred inne i själva marknadsbyggnaden. Med ostron i alla storlekar och prisklasser. Ostdiskar och patisserier, frukt och grönt. Kanonkvalitet.
    På lördagarna kommer bönderna in till stan med sina varor och då fylls även torget utanför marknaden. Massvis med folk, livliga diskussioner mellan köpare och säljare som bara det är värt ett besök.

    Strax söder om La Rochelle ligger Fort Boyard där man spelade (spelar?) in Fångarna på Fortet. Kan kanske vara spännande för barnen.
    I ungefär samma område ligger även Rocheforte, där de odlar ostron och musslor. Misstänker även att osten med samma namn kommer därifrån. Har tyvärr inte varit där själv. Tanken var att vi skulle segla dit när vi lämnade La Rochelle 2010 men så blev det inte. Vi fastnade i hamnen pga servicejobb på båten så länge att vi fick lite bråttom ner mot Portugal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s