Jag har gjort listor förut över några av Europas vackraste platser, men alla kan inte nås direkt med tåg. Jag har därför satt ihop en lista på 20 av de vackraste platser i Europa som faktiskt kan nås med tåg, även om några av dem ligger en bra bit ifrån Sverige.
Planerar du får en tågsemester i sommar kanske du kan hitta lite inspiration här? Observera att de resvägar jag anger är de snabbaste enligt Google. Jag har inte tagit reda på om tågluffarkortet alls gäller på dessa tåg eller vilka kostnader som tillkommer.
1. Vernazza, Italien
Byarna i Cinque Terre i Ligurien, Italien är alla vackra och det är inte helt enkelt att ranka dem inbördes. Många skulle nog sätta Manarola först men min favorit får ändå bli Vernazza som visade sig som allra vackrast vid skymningen kvällen då vi anlände förra hösten. Vernazza är den andra staden räknat norrifrån. Det är den enda naturliga hamnen i Cinque Terre och är en av de äldsta ”fiskebyarna” på den italienska Rivieran. Jag har tidigare skrivit om ett par dagar och nätter i Vernazza.
Det bästa sättet att ta sig hit är med tåg. Om du är riktigt miljövänlig åker du tåg hela vägen från Sverige. Att åka tåg från Milano till Vernazza tar drygt tre timmar. Pisa ligger sedan knappt två timmar bort.
2. Manarola, Italien
Manarola ligger också i Cinque Terre, Italien och det är en mycket vacker by som helt klart konkurrerar om att vara den vackraste i området. Manarola kan vara den äldsta av de fem byarna i Cinque Terre. Kyrkan San Lorenzo är från 1338. Byn består i övrigt av hus målade i relativt klara pastellfärger på en klippa med utsikt mot havet. Det är mysigt att vandra i bland gränderna i byn. Här finns också en liten hamn, med möjlighet till klippbad och en strandpromenad med utsikt över byn och solnedgångarna.
Manarola ligger 7 minuter med tåg från Vernazza och resvägarna är ungefär de samma.
3. Ronda i Andalucien
Ronda måste vara småstaden med Andalusiens och kanske hela Spaniens häftigaste läge. Staden delas av en 120 meter djup ravin av kanjon-typ. Platsen ligger 10 mil från Malaga. Husen klänger längst uppe på branterna och där bor 37 000 personer. Runt omkring är det däremot ett glesbefolkat och ganska kuperat landsbygdslandskap.
Otroligt nog finns det faktiskt en järnvägsstation i Ronda. Dock att platsen ligger långt från Sverige. Det tar drygt två timmar att åka tåg hit från Córdoba inklusive ett byte. Från Malaga tar det drygt två timmar inklusive byten.
4. Riomaggiore, Italien
Husen på klipporna ovanför hamnen klamrar sig fast på ett alldeles orimligt sätt som trotsade de tyngdlagen fullständigt. Men vem bryr sig om Newtons lagar när en stor strålande apelsin sänker sig i Medelhavet och färgar himlen rosa? Riomaggiore är den sydligaste av byarna som räknas till Cinque Terre, i norra Italien och den är alldeles fantastiskt vacker. Inte minst i solnedgången.
Riomaggiore ligger 10 minuter med tåg från Vernazza så det är igen i stort sett samma resväg som för listettan.
5. Björkliden, Sverige
Ibland undrar jag om det kan finnas en finare plats att åka skidor utför än i Björkliden, Lappland. Vyerna mot Torne träsk och inte minst Lapporten. Sex år i rad åkte vi skidor här på vårvintern. Åkte nattåg fram och tillbaka från Blekinge. Mer än ett dygn i vardera riktningen. Ifjol gjorde vi ett uppehåll men i år är vi här igen.
Även på sommaren, och på hösten, antar jag, är de nämnda vyerna lika vackra. Då tillkommer också Silverfallet vid platsen där Rakkasjokk rinner ut i Torne träsk och som är mycket vackert. Det ser mer ut som om det vore placerat i ett tropiskt land än i Lappland. Men det är här i norr som det klaraste vatten faller ner som ett vitt skum mellan klippkanterna till en turkos lagun där det möter sjön vid en klapperstensstrand.
Bästa sättet att ta sig hit är att ta nattåget som går direkt från Stockholms central. Det avgår dagligen ett nattåg klockan 18:11 som utan byten är i Björkliden klockan 11:24. Ett annat nattåg avgår klockan 21:12. Men då blir det byte i Boden och du är sedan framme klockan 16:08.
6. Venedig, Italien
Jag har varit i Venedig tre gånger. Olika år. Olika årstider. Vilken månad ska man åka till Venedig? Bäst är att undvika högsäsong, men Venedig är alltid speciellt. Den som gillar färgglada byggnader i kombination med kanaler ska passa på att göra en båtutflykt till ön Burano. Men redan huvudön är fantastiskt vacker med sina kanaler och vackra byggnader.
Från Milano till Venedig är det ungefär två och en halv timme med tåg. Tåget tar dig hela vägen ut på ön.
7. Corniglia, Italien
Den mittersta av de fem byarna i nationalparken Cinque Terre i Ligurien heter Corniglia. Den har 150 invånare. Här ligger hela byn placerad uppe på en bergkam ungefär hundra meter över Medelhavet. En mysig by att strosa omkring i. Via Fieschi heter huvudgatan genom byn. Det är en smal medeltida eller till och med antik gränd som slingrar sig mot en utsiktsplats som sägs ha utsikt mot alla de andra fyra byarna i Cinque Terre.
Du tar dig hit på samma sätt som till de ansra byarna i Cinque Terre men när du kliver av tåget ska du också vandra uppför trappan med 377 trappsteg från järnvägsstationen till byn som grundades redan under romersk tid.
8. Abisko, Sverige
Nästan som Björkliden men ändå inte riktigt samma. Abisko är också en väldigt vacker plats. Svenska Arktis. Fina vandringar. Med utsikt mot Lapporten. Dess historia börjar med att Malmbanan byggs runt år 1900. Många arbetare bodde här i flera år. När järnvägen var klar köpte STF ett av husen nära Abiskojåkka och började ta emot turister. Resten är svensk turisthistoria.
Nattåget som avgår från Stockholms central klockan 18:11 är i Abisko klockan 11:14. Ett annat nattåg avgår klockan 21:12. Då blir det byte i Boden och du är sedan framme klockan 15:59.
9. Rom, Italien
Rom är antiken. (Rom + antik = romantik ;) Då var Rom staden med stort U. U som i urban. Rom var den första miljonstaden. Bara en sån sak. Alla vägar bar dit. Roms historia spänner över mer än 2500 år och staden dominerade Medelhavet i sekler runt vår tideräknings början. När staden sedan gick under för germanska stammar blev det starten för medeltiden. Då hade den största av världsreligionerna, kristendomen redan gjort Rom till sitt centrum. Romersk-katolska kyrkan har fortfarande sin Vatikanstat här. Och i Rom har konsten fortsatt att blomstra i århundrade efter århundrade. Alla fontäner. Vindlande gator som i huvudsak följer samma kurvor som under antiken och medeltiden. Piazzorna med sina palmer. Och missa inte änglarna på bron Ponte Sant’Angelo. Eller att promenera vid floden Tibern i kvällsljuset. Mycket vackert! Rom är, om du frågar mig, världens vackraste huvudstad.
Med snabbtåg tar du dig hit på tre timmar från Milano.
10. Barcelona, Spanien
Kataloniens huvudstad. Vackra hus, kyrkor och parker. Och en palmkantad havsstrand mitt inne i stan. Tibidabo är ett nöjesfält högt uppe på en kulle som säkert uppskattas av barnen. La Rambla heter en lång och bred trädkantad boulevard där ”allt” händer. Strosande turister och lokalbefolkning, konstförsäljare, artister som uppträder i hopp om en slant. Och, tyvärr, ficktjuvar och prostituerade. Det som är dagens La Rambla var länge ett avrinningsdike från Collserolabergen som vid häftiga skyfall fylldes med vatten. När Barcelona under Romarriket växte till en mindre stad leddes stadens avlopp ut i diket som senare döptes om till Cagalell – bajsvägen. På 1400-talet drogs avloppet om och ytan frigjordes till det den är idag.
Och missa inte att Barcelona är arkitekten Gaudis hemstad.
Till Barcelona tar du dig på nio timmar från Paris. Efter att först ha åkt med höghastighetståget TGV och därefter gjort flera byten.
11. Valencia, Spanien
Staden som är centrum i sin egen spanska region men ändå är lillasyster till Barcelona. Katalanska pratas nämligen också här. Valencia är Spaniens tredje största stad och har cirka 800 000 invånare i kommunen och cirka 1,6 miljoner invånare i storstadsområdet. Plaza de la Virgen heter ett torg som ligger i centrum. Där är en fontän i mitten och där ligger Valencias katedral med tornet Miguelete. Playa de la Malvarrosa heter stranden i Valencia, den ligger ca 5 km från centrum och kantas av både strandpromenad och restauranger.
Och så har vi Ciutat de les Arts i les Ciències (vetenskapsstaden), som är ett stort komplex med flera futuristiska byggnader där de flesta är utformade av arkitekten Santiago Calatrava som kommer från staden. Bland byggnaderna i vetenskapsstaden finns operahuset, en biograf, vetenskapsmuseet Museu de les Ciències Príncep Felipe, kongresshallen Ágora och det oceanografiska museet l’Oceanogràfic.
Från Barcelona till Valencia är det drygt tre timmar med tåg.
12. Menton, Frankrike
Menton är den sista lilla staden i det pärlband av städer som ligger längs den franska rivieran. Mellan Monaco och Italien ligger turistorten som en gång tiden ”upptäcktes” av den brittiska drottning Victoria. Husen i den äldre delen av Menton påminner om de pastellfärgade byarna på den italienska sidan om gränsen. Medelhavets vatten är milt turkost i kvällssolens ljus.
Tågresan från Paris till Menton tar cirka sju timmar inklusive bytet i Nice. Då är första delsträckan med snabbtåget TGV. Från Milano är det fyra och en halv timme inklusive byte i Ventimiglia.
13. La Rochelle, Frankrike
La Rochelle heter en stad på den franska atlantkusten som vi besökte senast för tre år sedan. Hela familjen har varit där en gång tidigare och jag var också där som ung tågluffare på 80-talet. Hamnade där mest av en slump. Den låg, på den tiden, på en lagom lång natts tågresa från Paris. Det är verkligen en mysig stad, La Rochelle. Fina stenhus. Härliga marinor. Vid hamnen finns flera gamla befästningar från 1300- och 1400-talen, som befästningstornen La Chaine och Saint-Nicholas. Bland äldre byggnaden märks också rådhuset från medeltiden, senare ombyggt.
Från Paris till La Rochelle är det knappt tre timmar med Höghastighetståg.
14. Carcassonne, Frankrike
På håll ser den gamla befästningen ut som en vy ur en medeltida saga. Carcasonne heter staden i södra Frankrike som kanske just därför är så känd för sin världsarvsklassade gamla stad och ringmur. Som är en blandning av lyckat fejk och äkta vara. De nedersta delarna av muren och det äldsta tornet är från romartiden och sedan har anläggningen byggts till och byggts om i så många historiska vindlingar att det inte går att hålla reda på allt. Det är kungar och krig mellan olika kristna inriktningar och belägringar och en gris som kastades ut över muren och… Det går, som sagt, inte att hålla reda på allt. Men vackert är det.
Från Paris tar det drygt fem timmar med två olika höghastighetståg och ett byte till Carcasonne.
15. Köpenhamn, Danmark
Nyhavn med sina färgglada hus. Alla vackra och pampiga byggnader som Christian IV lämnade efter sig. Massor av offentlig konst. Och så har vi Palads, som är en stor-biograf och som är inrymd i vad som måste vara Köpenhamns färggladaste byggnad. Jo, Köpenhamn är väldigt vackert. Men tyvärr också dyrt.
Köpenhamn ligger drygt fem timmar med snabbtåg från Stockholm och en halvtimme med Öresundståg från Malmö.
16. Füssen, Tyskland
Du har säkert hört talas om slottet Nueschwanstein i Bayern. Det går bra att vandra hit från Füssen. Den finns en gångväg utmed först sjön Schwansee och sedan Alpsee. Du kommer delvis att gå igenom bokskog och kommer även förbi gamla gula Schwanstein som numera heter Schloss Hohenschwangau. Att vandra från Füssen till Schwansteinslotten tar drygt en timme om du går i rask takt.
Ungefär två timmar tar det med tåg från München till Füssen.
17. Granada, Spanien
Granada är huvudstaden i den spanska provinsen med samma namn. Staden ligger i Andalusien i södra Spanien, vid foten av bergskedjan Sierra Nevada. Här ligger den vackra moriska borgen Alhambra. Vackrast är kanske Myrtengården som domineras av en stor, stilla vattenspegel omgärdad av myrten. Men här finns också vackert kakel, ornament och trädgårdar. Själva staden är också fin och väl värd att se. Vi bodde i en grotta när vi var här.
Hit är det långt att åka tåg från Sverige men för den som har många dagar till förfogande går det. Från Córdoba tar det ungefär två och en halv timme till Granada.
18. Saint-Malo, Frankrike
Saint-Malo ligger vid Engelska kanalen i Bretagne, nära gränsen till Normandie. Här finns Europas häftigaste tidvatten och skillnaden mellan hög- och lågvatten kan vara så stor som 13 meter. Staden som är återuppbyggd efter andra världskrigets bombningar grundades av gallerna under det första århundradet efter Kristus men hade sin storhetstid under medeltiden. Från 1590 till 1594 var staden till och med en självständig republik med mottot: ”inte fransk, inte bretonsk – men malouinsk”. Stränderna är en blandning av fina sandstränder och karga klippor. På några av klippöarna finns medeltida borgar. Vid en av sandstränderna finns en havspool som håller vattnet innestängt när stranden drar sig långt, långt ut. Hyr du bil kan du ta dig vidare till den vackra klosterön Mont-Saint-Michel.
Höghastighetståget TGV tar dig på tre timmar till Saint-Malo från Paris.
19. Karlskrona, Sverige
Som ett pärlband av dansk/svensk 1600-talshistoria ligger de vid Hanöbukten. Först kom Kristianstad när området fortfarande tillhörde Danmark. Sedan – när det blivit svenskt – först Karlshamn och sedan Karlskrona. Och vackrast av dem alla är nog ändå Karlskrona. I alla fall en vindstilla dag när solen skiner. Världsarv är staden också.
Från Malmö är det knappt tre timmar med direkttåg till Karlskrona. Från Stockholm tar det knappt fem timmar med två byten.
20. Verona, Italien
Förutom Rom så finns det ingen stad i italien som har så många antika lämningar som Verona. Därtill massor från medeltiden och framåt. Det är en vacker stad och närheten till Gardasjön, dit du också kan ta dig med tåg, är ett stort plus. Men Romeo och Julias balkong känns mest som en turistfälla.
Verona ligger ungefär två timmars tågresa från Milano och till Venedig tar det ungefär en och en halv timme med tåget.

Lite för mycke Italien och byarna i Cinque Terre. En vacker plats, visst men vackrast är ändå utsikten från tågen i Norge, spelar ingen roll var i Norge. Hur kan man inte ta med Norge bland de 20 bästa?
Tycker Norge är fantastiskt fint, men de vackra platser jag besökt i landet nås inte med tåg. Narvik har jag åkt tåg till och Oslo nås ju också med tåg men ingen av dem platsar på min lista. Enligt mig. :)
Fantastisk redogörelse över så många resmål med tåg. Generöst att dela med sig av allt detta. Härligt!
Tack för din uppmuntrande kommentar! 😊
Røros, Bergen, Flåm, Finse, Vatnahalsen, Bjorli.
Det finns många fler platser än de här i Norge.
Tack för tips! 👍
Tack för många fantastiska tips om kombinationen tåg och sevärdhet!
Roligt att det uppskattas! 👍
Fantastiskt så många vackra platser det finns i världen! Jag undrar vilka jag skulle välja. Nu var ju tåg en faktor… fjällvärlden skulle definitivt finnas med på min lista, och Rom förstås, men Barcelona skulle jag nog inte tänkt på. Röros nämner någon, ja, definitivt. Granada kommer med där också. Tack för att du satte igång mina tankar med dina jättevackra och intressanta bilder! Rüdesheim dyker plötsligt upp ur gömmorna, skolresan efter realen gick dit, med tåg från Kiruna, det du! Ronda, ja det är vackert, men i upplevelsen ingår nog bergsvägen, den smalaste jag någonsin sett, som slingrar sig upp genom bergen.
Tack för tipsen! Nu blev jag tvungen att googla lite och titta runt lite på Instagram.:)
Läsvärda tips!
Tack! 😊