flyg · hållbart resande · resor · tåg

Viktigare att ta tåget mer än att sluta flyga

Det är tyvärr så numera att den svenska klimatdebatten, så som jag ser den i mina flöden, främst fokuserar på flygets utsläpp av växthusgaser. När problemet i själva verket är mycket, mycket större än så. Samtidigt är det lätt att förstå varför det blivit så här. Och att vi faktiskt måste börja göra något åt vårt flygande – också.

Att det här ganska ensidiga klimatfokuset på flyget har uppstått beror sannolikt dels på att varje enskild flygresa står för väldigt stora utsläpp jämfört med de allra flesta andra enskilda konsumtionsaktiviteter som vi ägnar oss åt. Att vi inte alls flyger lika ofta som vi kör bil, bor, äter, streamar TV och handlar kläder och andra prylar tänker vi då kanske inte på. Det är ju också tyvärr alla dessa konsumtionsaktiviteter och fler därtill som orsakar de stora utsläppen av växthusgaser. Sammantaget oerhört mycket större utsläpp än flyget. Men det tänker vi, som sagt, kanske inte på när vi ser vita kondenslinjer efter flygplan på himlen. Linjer som skvallrar om utsläpp av växthusgaser.

Flygets utsläpp blir ju väldigt iögonfallande på det viset.

Dels finns det en väldigt tydlig motsättning mellan att vilja se och uppleva det här fantastiska jordklotet vi lever på och att vi, när vi väl gör det, samtidigt bidrar till att förstöra framtiden på samma klot.

Att till exempel en resa med färja släpper ut lika mycket som en flygresa till samma destination är inte heller något i längden hållbart försvar.

Vi behöver faktiskt flyga mindre i framtiden än vad vi gjort hittills. Inte tu tal om det.

För den som är beredd att ge upp sitt resande helt och hållet är det så klart inga problem att sluta flyga.

Inte heller för den som styr nästan helt över sin egen tid och dessutom har en relativt god ekonomi är det svårt att drastiskt dra ner på sitt flygande. Då går det bra att ta tåget till väldigt många destinationer. (Dock har det blivit svårare just nu med tanke på krig och pandemi. Antalet destinationer som nås med tåg har blivit färre.)

Men för den som både vill tillåta sig att se världen och som är hänvisad till några få semesterveckor om året, som dessutom kanske behöver tas ut på skolloven, blir det betydligt trixigare. Det går fortfarande att ta tåget ibland, men långt ifrån alltid. Nattåg blir fullbokade fort på skolloven och utan möjlighet till det alternativet så kommer du inte särskilt långt med tåg fram och tillbaka på en vecka. Som ju är den vanligaste längden på skolloven. (Men ibland funkar det. Vi tog till exempel tåget fram och tillbaka till Dolomiterna i Italien på sportlovet 2020.)

Dessutom är det svårt att bortse från att för den som bokar långt i förväg är oftast flyget billigare än tåget. (Vilket i sin tur till mycket stor del beror på en helt otidsenlig och orimlig internationell överenskommelse som gör flygbränsle helt skattebefriat.) Dessutom går flyget betydligt snabbare på längre sträckor, är ofta lättare att boka och kan bokas med längre framförhållning.

Jag läste nyligen resultatet av en undersökning som visade att av svenskarnas cirka 11 miljoner utlandsresor under 2021 gjordes bara 5 % med tåg medan 55 % gjordes med flyg. Av återstoden gjordes de flesta resorna utomlands med eget fordon, totalt 28 %, varav 1 % med snöskoter. Det var alltså fem gånger fler som åkte tåg utomlands än som åkte snöskoter. Det var samtidigt elva gånger fler som flög utomlands än som åkte tåg.

Säg att vi skulle föra över hälften av flygresorna till tåg, till att börja med. Då skulle antalet tågresor utomlands behöva bli fem till sex gånger fler än nu. Vi pratar om ungefär 3 miljoner extra utlandsresor med tåg jämfört med den drygt halva miljon resor med tåg som gjordes 2021. Och då pratar vi bara om svenskarnas utlandsresor.

Lägg därtill alla andra européer och sedan alla utomeuropéer som flyger runt om i världen.

Det behövs inga avancerade kalkyler för att inse att dagens transportsystem på räls inte skulle kunna svälja ens hälften av alla flygresenärer.

Om vi på riktigt vill att flygandet ska minska kommer det alltså att behövas mer kapacitet i hela världens järnvägssystem. Sannolikt också förändrade transportsystem med nya typer av järnväg och tåg.

Det här är inget som kommer att hända över en natt. Och ska det hända överhuvudtaget så behöver vi resenärerna signalera tydligt att vi vill se en sådan utveckling. Det signalerar vi bäst genom att så ofta det är möjligt välja tåget för våra semesterresor.

Om 100 000 svenskar väljer att göra en extra tågresa utomlands i år så kommer det att synas tydligt i statistiken. Men om samma personer istället väljer att stanna hemma, och på så sätt avstå ifrån en flygresa, så kommer inte det ens att skymtas i siffrorna.

Därför är det faktiskt viktigare att vi väljer att då och då ta tåget utomlands än att vi väljer att helt avstå ifrån att flyga. Gör du var tionde utlandsresa med tåg istället för med flyg, eller fler, så hjälper du till att lyfta statistiken åt rätt håll.

Hela resonemanget ovan bortser från det ofta återkommande, men felaktiga argumentet, att det är helt onödigt att resa för nöjes skull. Och att vi av det skälet borde sluta flyga. Det anser nämligen inte jag att det är. I vart fall inte onödigare än mycket annat i det moderna livet. (Jag skulle kunna skriva en lång, lång lista på företeelser som jag anser är betydligt onödigare än att nöjesresa.)

När jag själv räknar bakåt bland mina egna utlandsresor så har jag gjort två med enbart tåg under samma period som jag gjort åtta helt eller delvis med flyg. Det betyder att jag ligger på dubbla tågstatistiken jämfört med genomsnittet. Och då räknar jag inte med en resa till enbart Köpenhamn (det är ju så nära) och inte heller en till Lappland (som ju ligger betydligt längre bort, men som ju faktiskt är inrikes ändå), som vi också har gjort med tåg under samma period.

Men jag skulle gärna vilja bättra på den statistiken ytterligare i framtiden.

(Rent tekniskt gör vi nästan alla våra resor utomlands med tåg eftersom vi flyger från Kastrup, de gånger vi flyger. Gränsen till utlandet passeras således med tåg i nära nog samtliga fall. Men att räkna de utlandsresorna som att de skett med tåg vore ju faktiskt helt orimligt.)

Hur tänker du? Är du sugen på att ta tåget utomlands i år?

Bilden är ifrån Schweiz. Dit flög vi, men reste inrikes med tåg. I min statistik ovan räknar jag den resan alltså som en utlandsresa gjord med flyg.

Läs mer: 20 av de vackraste platser du når med tåg

11 kommentarer på “Viktigare att ta tåget mer än att sluta flyga

 1. Precis som du är inne på så är Sverige väldigt långt. Även om jag bara bor halvvägs upp i landet så skulle en tågresa enkel väg utomlands (om vi räknar bort Norge) ta en hel dag i anspråk – bara för att komma ut ur Sverige. Lägg där till ytterligare tid för att komma till min destination, säg en heldag för att komma ner till södra delarna av Europa. Det blir totalt fyra resdagar. Minst. Och visst, jag tycker ju om att vara på resande fot och i rörelse men det är knappast tidsmässigt hållbart för random svenne mes begränsat lediga dagar och ekonomi. Så, ska jag hemifrån ut i Europa kommer tåget inte att vara ett alternativ så länge flygen går och är överkomliga i pris. Däremot tar jag mer än gärna tåget mellan destinationer väl ute i Europa.

  Så. Kontentan? Lika lätt som det är att sitta i Stockholms innerstad och förespråka bilfritt och kollektivtrafik, lika lätt är det att sitta i Malmö och förespråka tåget ut i Europa.

  1. Nu sitter inte jag i Malmö, men jag förstår din poäng. Vi har bara två timmar dit. Å andra sidan har du nära till Norge. Dit kan du nästan åka snöskoter. :)

 2. Jag tar tåget nästan överallt, inte minst England men jag är ju både kulturgeograf och tågentusiast som får ut så mycket av resorna i sig och kan stanna i min gamla hemstad Bryssel på vägen osv.
  Jo, färjorna är inte så kul de heller och snabbfärjorna är värst även om just Östersjön har striktare regler, de nya till Gotland blivit bättre och kortare färjelinjer går på el . Det fina med dem är ju dock att du reser på samma gång som en väldig massa frakt eftersom sådan är vanligast med fartyg. När det gäller flyget tillkommer ju också det extra problemet med höghöjdseffekten som ger värre effekter.

  1. Ja, det går att räkna på olika sätt men att sjöfarten kommer att behöva jobba på sin miljöprestanda är helt klart. Och flyget också. Jag är faktiskt osäker på om höghöjdseffekten är inräknad när man säger att färjor påverkar klimatet lika mycket per km som flyget. Men jag räknar i alla fall in den när jag klimatkompenserar mina flygresor. Rena kryssningsbåtar är så klart värre än båtar som kombinerar passagerare och frakt. Personligen föredrar jag också tåget som färdsätt framför alla andra tänkbara sätt att transportera sig på.

 3. Väldigt bra o nyanserat inlägg :-). Nää kommer inte sluta flyga heller. Just det där att transportera sig inom Europa mer med tåg är något jag absolut har med i kalkylen.. kollade tågalternativ inför sommarens konsert-resor.. men flera byten o lååång tid o mycket dyrare, ex Hamburg-Turin-Warszawa.. blev buss Göteborg-Hamburg, resten flyg.. utom Milano-Turin..
  Gbg-Nice-Marseille-Stockholm-Gbg blev tåg Nice-Marseille o Sto-Gbg resten flyg..
  Kollade verkligen…
  Nu när man som medlem i ledighetskommittén har mer tid så kan det absolut bli mer tåg framöver..men det får inte vara för meckigt att boka..

 4. Många kloka tankar. Några funderingar bara. Om någon beslutar sig för att sluta resa så finns där nog många tankar och svåra beslut bakom, det är nog inte lätt att komma dithän, ett livsval för klimatet måhända. För dem som har friheten att hantera sin tid är det kanske inte heller så lätt att bara tänka tåget, åldern eller om det är sjukdom i botten (eller både och) gör det svårt med många tågbyten, kånkande av bagage m.m. och tiden det tar att komma till resmålet om inte resan är målet i sig. Ekonomin nämner du och det är ju faktiskt många, väldigt många, som måste försöka hitta det billigaste alternativet för att överhuvudtaget kunna resa någonstans, någon gång. Men det kanske händer något med priset på tågresor så småningom.

   1. Det behöver ju inte ens vara sjukdom, det räcker med en uttröttbarhet som ju är vanlig när man blir äldre. Och kanske även en känslighet för intryck, ljud framför allt.

 5. Intressant inlägg och lika intressanta kommentarer. Jag kan absolut tänka mig att åka tåg till vissa destinationer istället för att flyga – men det behöver vara hyfsat tidseffektivt, ekonomiskt och lättbokat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s