resor

10 saker att inte missa i Rom


Rom är en stad proppfull av saker att se och göra. Vad får du inte missa? Här är min lista:

1. Antikens lämningar
Rom har många världsberömda ruiner från antiken som Colloseum med Konstantinbågen utanför, Forum Romanum och Carcallas Termer, för att nämna några. Jag har skrivit förut om hur du undviker köerna vid Colosseum. Andra ruiner som Kejsar Augustus Mausoleum är nästan helt bortglömda. Just där har under flera decennier inte ens gått att komma in som turist, utan ruinerna där har fått beses på avstånd. Men nu har just Kejsar Augustus Mausoleum faktiskt öppnat för allmänheten igen.

Men Rom har så många lämningar från den tiden då staden var hela världens huvudstad att många förblir okända eftersom vi inte orkar se och ta in allt.

Du kommer alltså inte att kunna se alla. Men får inte missa att se några. Min favorit bland romerska lämningar är Pantheon just därför att det inte är en ruin. Det är ett tempel byggt till alla gudars ära och är en av få antika byggnader som använts för sitt ursprungliga syfte i en obruten linje sedan det byggdes. När romarna gick över till kristendomen konverterades templet bara till kyrka, men fortsatte att vara en viktig helgedom. Och är så än idag där den ligger vid en liten piazza mitt i stadens myller.

2. Bokstäverna SPQR
På tal om lämningar från antiken som fortsätter leva kvar i dagens samhälle får du inte missa bokstäverna SPQR. De syns överallt. På allt ifrån antika ruiner till moderna brunnslock. Men vad står de för? Det finns faktiskt två alternativa uttydningar. Antingen Senatus Populusque Romanus som betyder ”senaten och det romerska folket”. Eller kan det läsas Senatus Populus Quiritium Romanus som översätts till ”Romerska riket, senaten och det kviritisk-romerska folket”.

Oavsett hur det läses användes det som en förkortning för statsapparaten under antiken. Idag används det på samma sätt som en förkortning för Roms kommun. Och tänker man efter är det kanske ingen skillnad mot under antiken egentligen?  Eftersom  staten Romariket kan sägas varit ett och detsamma som kommunen Rom?

3. Tibern i blå timmen
En promenad längs floden som rinner genom Rom får inte missas. Du ser sevärdheter som Peterskyrkans kupol och Castel Sant’Angelo. Vackra rader av plataner är planterade längs promenadstråken uppe i gatunivån. Allra vackrast är där att promenera i den blå timmen kring gryning och skymning.

Tibern är Italiens tredje längsta flod. Den rinner från Appeninerna genom Umbrien, Toscana och Rom innan den når havet.

Nere vid vattnet längs floden i Rom finns också gångvägar där du kan promenera och titta på båtar och fåglar på vattnet. Men under någon bro ser du kanske också ett sorgligt läger för några av stadens uteliggare.

4. Änglarna på Ponte Sant’Angelo
Just i den blå timmen är också änglarna på bron som går över Tibern vid Castel Sant’Angelo som allra vackrast. I kvällsljuset.

Bron byggdes under kejsar Hadrianus tid men änglarna är från 1600-talet. De är var och en ett eget konstverk. Gjorda av olika konstnärer. Lazzaro Morelli (1619 – 1690) hette han som skulpterade ”ängel med piska”:  

5. Fontänerna
Rom är också berömt för alla sina fontäner. Fontana di Trevi har blivit en av de där riktigt kända symbolerna för Rom. Som alla känner till. Men kanske inte alltid vet historien bakom? Egentligen är fontänen en ganska sentida skapelse. För att göra en lång historia riktigt kort: Det hände sig redan vid den tiden då Augustus var kejsare i Rom att man byggde akvedukten Aqua Virgo för att förse Agrippas bad med vatten. Själva fontänen byggdes på order av en påve på 1700-talet. Sen badade Anita Ekberg i fontänen i en film på 60-talet.

Men det finns så många fler fontäner i Rom. Tusentals faktiskt. Fontana dell’Acqua Paola ligger på en höjd med utsikt i Trastevere, på västra sidan av Tibern i Rom.

Piazza Navona finns tre fontäner varav den i mitten med obelisken är den mest berömda. Fontana dei Quattro Fiumi. Den representerar fyra floder som i sin tur representerar fyra världsdelar.

6. Äta gott
Just på och runt Piazza Navona finns många restauranger med god italiensk mat. Pizza, pasta och saltimbocca som några exempel. God italiensk glass, gelato, finns där också. Min favorit  är pistage. Det finns två varianter. En grönare och en brunare. Jag föredrar den grönare men är det nån som vet skillnaden?

Många guider ger annars rådet att undvika områdena runt de allra mest populära sevärdheterna när du ska äta och istället bege dig till Trastevere. Runt Vatikanen är det i och för sig riktigt dyrt att äta. Där kan man prata om ”månglarna runt templet”. Men jag kan inte säga att jag upptäckte någon större prisskillnad mellan restaurangerna kring Piazza Navona och de i Trastevere. Det senare området är också rejält turistiskt sedan flera decennier. Men ändå sevärt, så klart.

7. Vatikanen
Rom är fortfarande i dag världens medelpunkt för hundratals miljoner katoliker runt om i världen. Vatikanstaten måste så klart besökas. Peterskyrkan till att börja med. Eller Petersplatsen där påven talar till folket på söndagarna klockan tolv. ”Bonjuorno”, börjar han sitt tal från ett av fönstren i ett av husen. ”Bonjuorno”, svarar publiken.

Har du gott om tid är även Vatikanmuseerna sevärda. Men var beredd på långa köer. Även om du köpt biljett på nätet i förväg.

Väljer du att stå ut med köandet ska du inte missa den egyptiska utställningen i början av vandringen genom alla rum (det är lätt att råka snedda förbi). Där finns livs levande mumier. Eller, nåja, äkta i alla fall. Och eftersom du som turist inte får se sådana i Egypten numera så kan det här vara tillfället att passa på.

8. Torghandel
På förmiddagarna är det marknad på Piazza Campo dei Fiori. Där säljs blommor, grönsaker, frukt och fisk. Mitt i alltihopa står en stay av en munk och husen runt omkring är varierade och vackra. Här finns också restauranger där du kan äta lunch. Stämningen är mycket italiensk.


9. Hitta utanför guideböckerna
Det finns mycket som är omskrivet i guideböckerna över Rom. Ändå är det roligt att försöka hitta sådana sevärdheter som inte är omnämda där. Och som därför inte hittas av så många turister. Inför vår senaste resa till Rom hittade jag Parco degli Acquedotti där du kan se akvedukter bara en kort tunnelbaneresa utanför centrala Rom.

10. Strosa omkring lite planlöst
Det finns så mycket att se och göra i Rom att attgöralistan kan bli orimligt lång. Glöm inte bort att sätta av tid för att bara promenera runt också. Utan att nödvöndigtvis ha några bestämda mål eller tider att passa. Det är så du riktigt kommer in under huden på den eviga staden och kanske något lär känna dess själ.

#5 i #blogg100 2016.

Uppdaterad:2021-03-01

22 kommentarer på “10 saker att inte missa i Rom

  1. Underbar guide som jag kommer att ha nytta av snart! Det är hela trettio år sedan jag var i Rom. Då ”betade jag av” de stora sevärdheterna och nu är det bara njuta som gäller – närmare bestämt i april, Vi ska bo i Trastevere!

    1. Härligt! Rom är en underbar stad att återvända till. Tror att det gick mer än tjugo år mellan mitt näst senaste och mitt senaste besök. :)

  2. Trevlig guide! Jag var i Rom för snart ett år sedan och det jag gillade bäst var området väster om Piazza Navona. Mysiga små kvarter och gator med en massa trevliga restauranger.

      1. Italienarna ville att han skulle stanna eftersom han var fotbollsspelare även hemma i England men vi är ju glada att han inte deserterade…

      1. Jag var där 2005, när påven dog. Jag tror att jag har nämnt det förr. En mäktig upplevelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s