historia · museum · resor

Nu öppnas Augustus mausoleum i Rom för allmänheten

Idag, den 1 mars 2021, öppnas kejsar Augustus mausoleum i Rom på nytt för allmänheten. Fram till den 21 april kommer inträdet att vara gratis för samtliga besökare och för romare fram till årsskiftet. Om nu inte pandemin sätter käppar i hjulet vill säga. Men planen är att besökare från och med nu ska släppas in från tisdagar till söndagar på förbokade turer om 50 minuter.

Augustus mausoleum, som idag är en ruin, påbörjades år 29 f.Kr. av kejsar Augustus. Den är antikens största runda gravbyggnad. Augustus beskrivs ofta som Roms första kejsare och det kan du väl på sätt och vis säga att han var. Men ”Kajsar” som det uttalades, men stavades ”Caesar”, var egentligen hans namn. Ett namn som han ärvt efter den minst lika kända Julius Caesar. En lång och invecklad historia som jag har skrivit mer om tidigare.

Inte bara Augustus, utan även flera andra kejsare och framstående medlemmar av den julisk-claudiska ätten begravdes sedan i det här mausoléet.

Men detta mausoleum över några av världshistoriens mest kända personer har faktiskt närmast varit bortglömt på senare år och varit avstängt för besökare. Men så har det inte alltid varit.

Fästning

På 1200-talet befästes mausoleet av familjen Colonna som valde att ha det som sin bostad. De är en av Italiens förnämsta adelsätter, och de var som mäktigast just under medeltiden men också senare, under renässansen. År 1241 förstörde dock påven Gregorius IX slottet som de byggt på mausoleet och drev ut familjen Colonna från byggnaden. Den övergivna platsen förvandlades sedan till en slags trädgård. År 1518 omstruktureras området i Rom där mausoleet ligger, av påven Leo X.

Hängande trädgård och tjurfäktning

På 1600- och 1700-talen lät familjen Soderini, som bodde i en intilliggande byggnad, anlägga en hängande trädgård dekorerad med statyer på ruinerna av den antika graven. Och inne i mausoleet fanns samtidigt en viktig samling av romerska antikviteter. År 1751 köptes mausoleet av den portugisiska markisen Benedetto Correa de Sylva som förvandlade Soderini-trädgården till en amfiteater där han arrangerade skådespel som väldigt mycket liknade spanska tjurfäktningar. Strax därefter började den kallas Correa-amfiteatern .

Mussolini ville begravas här

År 1802 blev den påvliga staten, Kyrkostaten, där Rom var huvudstad, ägare till amfiteatern. En scen byggdes då för teaterföreställningar. Platsen hyrdes sedan ut till olika förvaltare fram till 1873, då egendomen gick över till staten i kungariket Italien. Grev Giuseppe Telfner hyrde vid slutet av 1800-talet lokalen och lät bygga en järn- och glasstruktur som fungerade som ett tak över amfiteatern. 1907 köptes byggnaden av kommunen Rom som lät bygga en ny scen och omvanda anläggningen till en konserthall. Kort därefter döptes den om till Auditorium Augusteo.

Den sista konserten hölls här den 13 maj 1936. Planen var sedan att riva det mesta och göra plats för en ny piazza kallad Augusto Imperatore. År 1937 demonterades järntaket. Italiens diktator Mussolini planerade då nämligen för att själv bli begravd i själva mausoleet, men så blev det aldrig, utan det viktiga monumentet kom istället att närmast överges i många decennier.

Restaureringen

För att ge mausoleet nytt liv valdes en konservativ restaureringsteknik som innebär att den antika byggnaden restaurerats på ett sätt som inte bara respekterar det ursprungliga arbetet utan också alla efterföljande interventioner.

Av de mer än 13 000 kvadratmeter väggar som kan ses idag går nästan hälften tillbaka till den ursprungliga konstruktionen från Augustus tid. Nästan lika mycket är istället sådana väggar som härrör från restaureringsarbetena på 1930-talet. Det finns också rester av murar byggda under medeltiden och renässansen. Dessa väggar som lagts till under senare perioder har inte tagits bort under restaureringsarbetena. Syftet har istället varit att bevara alltihop och göra det säkert att besöka byggnaden.

Som från och med nu alltså är ett museum öppet för allmänheten.

Fler tips på saker att se och göra i den italienska huvudstaden:  10 saker att inte missa i Rom.

Augustus. Min egen bildmanipulation från ursprungsbild av staty (från ett bokomslag).
Mausoleets ruin med Soderini-trädgården. Gravyr av Étienne Dupérac från år 1575.
Agustus mausoleum som det såg ut i många år på 1900-talet, innan det restaurerades.
Mausoléet efter den försiktiga renoveringen.

Källor till bilder av mausoléet: Sovraintendenza Roma och Wikimedia Commons. Båda fotografierna något redigerade och beskurna av mig.

5 kommentarer på “Nu öppnas Augustus mausoleum i Rom för allmänheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s