resor · vår

Bästa resmålen på våren – mars, april och maj

Vart ska man resa på våren? Vilka resmål gör sig bäst den här tiden på året? Under perioden från mars till maj? Jag har här sammanställt en lista över resmål i Sverige, Europa och världen som jag anser är särskilt lyckade att besöka just så här års.

Resor på våren. Hur ska man planera då? Nära eller långt bort? Är det för fint här hemma för att resa bort? Eller är det kanske ännu finare nere på kontinenten? Eller ute i den stora världen? Det finns så klart alternativ på olika avstånd. Här följer tre olika listor på mina egna favoriter för en resa så här års.

Sverige

1. Björkliden och Riksgränsen

Det är tolv år sedan nu. Som vi första gången upp till Lapplandsfjällen på påsklovet. Sedan har vi varit där uppe ytterligare sex gånger vid samma tid på året. Så. Att fira påsk i skidbackarna där uppe. Det har varit lite av vår grej.

Jag vet att många längtar till sol och värme när våren äntligen är här och därför tycker att det verkar knäppt att resa norr ut så här års. Men vi har tänkt lite tvärt om. Det är skönt att avsluta vintern med riktigt vinterväder. Dessutom är det ofta soligt och alltid ljust längre här uppe när vårdagjämningen äntligen är passerad. Plus att det efter en vecka är skönt att åka söder ut mot vårblommor och relativ värme.

Men har du möjlighet att undvika just påskveckorna så gör det. Då är det nämligen oftast fullbokat, dyrt och ganska mycket trängsel. Särskilt under själva påsken. Riksgränsen har öppet för skidsäsongen till den 26 maj 2024. Medan Björkliden stänger backarna redan den 7 maj.

Temperaturen på våren brukar variera från några få minusgrader dagtid i mars till några få plusgrader dagtid i maj. Nattetid brukar det vara minus en bit in i maj. Solchanserna går från drygt 30 procent i mars till knappt 40 procent i maj.

Det finns fler skidorter i svenska Lappland, med det är två som dominerar helt. Nämligen Riksgränsen och Björkliden. Båda drivs av samma företag, Lapland Resorts. Så vilken av dem ska man välja? Riksgränsen heter som det gör därför att det ligger just vid riksgränsen till Norge. Det ligger dessutom nästan allra längst upp i Sverige. Det är utan tvekan den av orterna som har bäst rykte om sig för sin skidåkning. Inte minst för lite mer avancerade åkare som gärna åker off pist. Björkliden är istället känd för att ha betydligt snällare och mer barnvänliga backar. Det är också i Björkliden som det finns skidskola för barn. Björkliden ligger närmare Kiruna, ”bara” ungefär tio mil nordväst om stan. Och det är här som du har utsikt mot Lapporten.

En frukost med utsikt över Lapporten, i Björkliden.

2. Gotland

Det här är egentligen först och främst en sommarö. Gotland har ungefär 60 000 invånare. När det är som mest turister på ön under sommarlovet befinner det sig dessutom upp emot 80 000 turister samtidigt på ön. Så varför resa hit på våren istället?

Just därför!

Viss trängsel med skolklasser på skolresa kan det bli om du reser hit i maj månad, men annars är det skönt att vara här i en vacker tid på året, men innan de stora turisthorderna anländer.

Och Gotland är ju dessutom känt för sina många orkidéer. Och de blommar ju främst i just maj månad.

Raukarna finns att titta på året om och lika så Gotlands utan jämförelse bästa museum som heter just Gotlands museum. Eller Fornsalen. Båda namnen används parallellt. Hur som helst. Det ligger i Visby. Och här finns så mycket att titta på att du nog inte orkar ta in allt. Ett bra tips på en regnig dag.

Stigen runt ringmuren i Visby kan vara en av Sveriges vackraste relativt okända kortare vandringsleder. Och saffranspannkaka med salmbärssylt smakar alltid gott!

Dagtid kan du vänta dig temperaturer från runt tre plusgrader i mars till runt tolv grader i maj. Solchanserna går från knappt 40 procent i mars till drygt 50 procent i maj.

Gotland är fint på våren (särskilt i maj). Här raukar på Fårö.

3. Vattenriket

Visste du att det finns ett vattenrike i Sverige? Har du läst den här bloggen förut vet du det säkert, eftersom jag skriver om Vattenriket då och då. Jag har ju tidigare till och med jobbat på kommunen i Kristianstad som ligger i Skåne. Och har ett starkt intresse för naturen. Och då blir det ju naturligt att ständigt återkomma till Kristianstads Vattenrike som är Sveriges äldsta biosfärområde och det finns då alltså i Kristianstads kommun i Skåne.

FN-organet Unesco utsåg nämligen Kristianstads vattenrike till biosfärområde, ett modellområde för hållbar utveckling, redan 2005. Biosfärområdet omfattar nästan hela Kristianstads kommun och innehåller nästan alla svenska naturtyper. Naturen är verkligen givmild i Vattenriket!

Temperaturen dagtid varierar från runt 5 grader i mars till runt 15 grader i maj. Solchanserna varierar från drygt 30 procent till knappt 50 procent.

Några av mina favoritplatser i Vattenriket är den vackra Åhuskusten, som enligt mig är en del av Sveriges längsta sandstrand, solnedgångarna vid Helge å i centrala Kristianstad, att vandra på spänger som öppnat upp annars slutna rum i våtmarker och sumpmarker.

Och Pulken när tranorna dansar på våren. Från en bit in i mars till början av april är tiden på året att uppleva just detta.

Trandans vid Pulken.

4. Karlshamn

Min egen hemstad sedan mer än 25 år är egentligen också mest av allt en sommarstad. Det är då turisterna brukar hitta hit. Främst från Skåne, Småland, Danmark och Tyskland. Men vi ska inte glömma bort att våren kommer tidigt här i Blekinge. Även om havet kyler en smula så är det normala att SMHI meddelat vårens ankomst i den här delen av landet redan i slutet av februari. Den som följt min blogg eller något av mina konton på sociala medier länge vet hur glad jag är för att posta vårtecken härifrån vårens frontlinje. Redan de första dagarna i mars brukar krokusen blomma för fullt. I april kommer sipporna och i maj blommar gullvivor, körsbärsträd, slån, magnolior och syrener.

Karlshamn är en stad som är bra på vårblommande träd och urnor med vårblommor i stadsbilden. Det är en gullig småstad i rutnätsmönster där de flesta husen bara har två eller tre våningar.

Strosa längs Drottninggatan, Ronnebygatan och ut mot Vägga strandpromenad. Bland vackra byggnader kan nämnas stadens rådhus och även kyrkan. Men om du vill shoppa i alla mysiga småbutiker ska du undvika söndagar då det mesta är stängt.

Temperaturen dagtid varierar från runt 5 grader i mars till runt 14 grader i maj. Solchanserna varierar från drygt 30 procent till drygt 50 procent.

Blommande träd längs Ronnebygatan i Karlshamn i andra halvan av april.

5. Malmö

Malmö är också en stad med en tidig vår. Ofta ligger den till och med någon vecka eller så före oss i Blekinge. För att då inte tala om hur långt före huvudstaden denna vår sydligaste minimetropol ligger.

Den skånska residensstaden har hos somliga ett oförtjänt dåligt rykte. Visst är det en industristad och visst har staden historiskt haft en för Sverige hög brottslighet. Men. Både Stockholm och Göteborg har på senare år gått om Malmö vad gäller brottsligheten. Och. Staden har alltid varit full av charmiga gator och torg samt inte minst sedan länge ansetts vara parkernas stad. Ett bra utbud av kultur finns här också.

Närheten till Köpenhamn och möjligheten att göra en dagsutflykt dit hamnar inte heller på Malmös minussida.

Även i Malmö varierar temperaturen dagtid från runt 5 grader i mars till runt 14 grader i maj. Solchanserna varierar från drygt 30 procent till knappt 50 procent.

Körsbärsblommor i Malmö.

Europa

1. Rom

Rom är en av mina två favoritstorstäder i världen. Jag har besökt staden under alla årstider och staden gör sig verkligen väl under alla tider på året. Men måste jag välja en årstid i den italienska huvudstaden måste det bli våren.

Allt sedan jag första gången besökte Rom på en charter-utflykt på 80-talet och sedan under flera av mina tågluffar har jag varit omåttligt förtjust i den italienska huvudstaden.

Historiens vingslag. Antiken. Den första miljonstaden. Bara en sån sak. Stadens historia spänner över mer än 2500 år och den dominerade helt Medelhavet i många sekler runt vår tideräknings början. När staden sedan nära nog gick under för germanska stammar blev det starten för medeltiden.

Då hade den största av världsreligionerna, kristendomen redan gjort Rom till sitt centrum. Och den romersk-katolska kyrkan har fortfarande sin Vatikanstaten här. Och där, liksom i hela Rom, har konsten fortsatt att blomstra i århundrade efter århundrade.

Att gå runt i Rom och se alla dessa lämningar från olika tidsepoker, det är verkligen att känna historiens vingslag.

Och glöm inte maten! Den italienska pastan! Spaghetti vongole, till exempel, med de goda små ljusa musslorna. Eller en saltimbocca alla romana. Eller varför inte en äkta italiensk pizza med lufttorkad skinka? Och gelato, den italienska glassen!

Temperaturen dagtid varierar från runt 15 grader i mars till runt 22 grader i maj. Solchanserna varierar från drygt 50 procent till knappt 60 procent. Kan det bli bättre väder för en stad där du gärna promenerar runt tills både stegräknaren och fötterna ger upp?

Fontana di Trevi i kvällsljus – en av alla populära sevärdheter i Rom.

2. Kreta

Kreta på våren; behaglig värme, inte för varmt, blommor i förgrunden och snö på bergen i bakgrunden.

Bergen, havet, städerna och byarna! Särskilt västra Kreta, med städerna Chania och Rethymnon som pärlor, är vackert. Helst ska man bo inne i centrum, nära marinorna och med havsutsikt, men det är svårt att hitta hotell i de bästa lägena i charterkatalogerna. Ett tips är att köpa en så kallad flygstol och leta hotell på plats. Under högsäsong kanske man bör ha bokat i förväg (leta på nätet), men på våren, när Kreta är som vackrast, är det inga som helst problem att hitta boende.

Vi var här ett år i april. Vädret var perfekt för vandring och upptäcktsfärder i hyrbil. Det kan dock vara lite svalt i mars. Runt 16°C är normal dagstemperatur den månaden mot 19°C i april och 22°C i maj. Drygt 40 procent av tiden är det klar himmel under hela våren.

Även på södra sidan av den västra delen finns det riktigt vackra vyer att skåda. Och östra delen av ön är också riktigt skaplig om än inte lika vacker som den västra. Här finns charterorten Analipsi där vi var för snart 18 år sedan med våra två då små pojkar.

Visst är Kreta kanske en aning uttjatat som resmål, men bry dig inte om det. För ska vi vara ärliga så har Kreta verkligen allt det man kan kräva av en grekisk ö och lite till. Och särskilt då på våren.

Blommor i förgrunden och snö på bergen. Foto: Evangelos Mpikakis, Unsplash.

3. Mallorca

Balearernas största ö är ett av de där resmålen som vi har återvänt till flera gånger. Och inte bara vi. Det är många svenskars och andra nordeuropéers absoluta favoritresmål. Dock har vi bara varit där på våren vid ett tillfälle och då var det vid slutet av maj månad.

Jag vågar ändå påstå att detta är en utmärkt destination att resa till just den här årstiden. Behagligt väder för vandringar och promenader eller bara för att sitta en stund i skuggan och läsa en bok. Kanske blicka ut över ett turkost hav mellan varven.

Palma är en fin stad att promenera i liksom den gamla staden Alcudia som ligger en bit ifrån kusten och inte alls är samma ort som den kända badorten med samma namn. Andra kända byar väl värda ett besök är Sóller och Port de Sóller, Biniaraix, Valldemosa och Port de Pollença.

Temperaturen i Palma varierar från runt 15 grader dagtid i mars till runt 21 grader i maj. Solchanserna varierar runt 60 procent hela våren.

Någon sitter och läser under ett träd någonstans längs strandpromenaden mellan Cala Bona och Cala Millor.

4. London

Se Westminister och Big Ben. Eller egentligen heter tornet Elisabeth Tower sedan 2012. Innan dess hade det inget direkt namn. Det är egentligen klockan i tornet som heter Big Ben. Men alla kallar ju tornet så. Ändå.

Se den medeltida borgen Towern och Tower Bridge. Ät fish and chips på någon pub och promenera vidare. Förbi 10 Downing Street och genom St Jamese’s park. Vattenfåglar, grå ekorrar och vårblommor. Massor av vårblommor. Och några som vi betraktar som sommarsorter. Som förgätmigej. Se Buckingham Palace på håll och Lord Nelson på sin pelare på Trafalgar Square. Se där hur du kan tillbringa en vårdag i Englands huvudstad.

Därtill finns moderna byggnader att se i More London. Och London Eye heter det pariserhjul som också har kommit att prägla stadsbilden i vår tid.

Temperaturen dagtid varierar från runt 11 grader i mars till runt 17 grader i maj. Solchanserna varierar från drygt 30 procent till drygt 40 procent.

Vår i London.

5. Zermatt

Du vet det där Tobleroneberget i Schweiz? Matterhorn heter det. Och visst kan du åka skidor där! Med ljuvliga vyer över ett av världens tjusigaste berg. För den som hellre förlänger vintern en smula på våren rekommenderar jag därför Zermatt i Schweiz. Även om det måste erkännas att där är mycket dyrt.

Den riktiga skidsäsongen i Zermatt börjar i regel någon av de första dagarna i december och varar tills det är någon vecka kvar på april månad. Det betyder att både jullov, sportlov och påsklov kan användas för den som vill åka skidor i området.

Vi var här under påsken för ett par år sedan och visst var det fortfarande gott om snö i pisterna då. Men nere i byn var det redan vår, turkost smältvatten bildade vårfloder och snart skulle större delen av skidsystemet stängas för den säsongen.

Men egentligen går det att åka när som helst på året, eftersom viss skidåkning normalt finns tillgänglig 365 dagar om året. Detta gäller de 21 km pister som ingår i Matterhorn Glacier Paradise.

Temperaturen i dalen varierar dagtid från runt nollan i mars till runt 9 grader i maj. Solchanserna varierar från drygt 40 procent till knappt 40 procent.

Gornergratbahn tar dig upp mot fina vyer över Matterhorn.

Världen

1. Vietnam

Gör gärna en riktig långresa till Vietnam på en månad eller så på våren för att se hela landet. Res till exempel landvägen från Saigon till Hanoi med en första avstickare i Mekongdeltat. Kanske också till ön Phu Quoc. Sedan till Nha Trang, Hoi An, Huê, Ninh Bình och Halong Bay innan ni avslutar i huvudstaden. Eller leta efter mer okända pärlor.

Vi var i Vietnam vid mitten av 1990-talet och allting var så klart väldigt annorlunda då. Men jag vågar ändå påstå att det här är ett väldigt sevärt land. Fortfarande. Maten är också mycket god och betydligt mildare än den thailändska men mer spännande än den kinesiska.

Det finns fina stränder i Vietnam, men tänk på att landet inte första hand är ett sol- och bad-resmål. Du reser hit för att uppleva landet och gläds åt att det kan kombineras med ett och annat dopp i havet.

Den bästa tiden att besöka landet i sin helhet är i mars och april. Vädret kan delas upp efter region. Det är ju nämligen ett ännu mer långsmalt land än vårt eget.

I norr, inklusive Hanoi, är maj till oktober varmt och fuktigt med mycket nederbörd; November till april är svalare och torrare. Längst i norr kan vintern vara särskilt kall.

Centrala Vietnam har varmt och torrt väder mellan januari och augusti när temperaturen kan nå en bit över 30°C. Höga nivåer av nederbörd kan förekomma i september, oktober och november.

Södra Vietnam är i allmänhet torrt och varmt från november till april, och varmt och blött mellan maj och oktober, med den största nederbörden i juni, juli och augusti.

Ungefär så här minns jag Vietnam. Foto: Kiril Dobrev, Unsplash.

2. New Orleans

Jazzens, bluesens och dixiens hemstad. New Orleans. Som är den största staden i delstaten Louisiana i USA. Den ligger vid floden Mississippi, tio mil uppströms flodens mynning i Mexikanska golfen vid Lake Pontchartrain. Mest känd är staden kanske, förutom för sin jazz, för stadsdelen ”French Quarter”. Så särskilt franska är nu inte dessa kvarter, egentligen. Husen är till största delen byggda under den tidsepok från 1762 – 1803 när New Orleans var huvudstad i den spanska provinsen Luisiana.

New Orleans anlades däremot av fransmännen redan 1718. Läget var perfekt för att skapa en handelsstad. Staden anlades på ett av de få ställen med hög mark, då översvämningar är vanliga i området. Detta är orsaken till att de ”franska” kvarteren klarade sig relativt bra under översvämningen till följd av orkande Katarina 2005. Staden fick när den anlades namnet La Nouvelle Orléans (Nya Orléans) för att hedra hertig Filip av Orléans som var regent åt den då omyndige Ludvig XV av Frankrike.

Missa inte heller att också göra en utflykt till alligatorer och tvättbjörnar i något av de träsk som finns i det här området.

Orkansäsongen i New Orleans inträffar från början av juni till slutet av november men tenderar att nå sin topp i slutet av augusti till början av september. Den bästa tiden att besöka Louisiana brukar anses vara mellan mitten av februari till början av maj och från oktober till december. Här är tempererat väder under hela året med några fuktiga veckor. Det mest populära evenemanget i Louisiana är Mardi Gras-festivalen som äger rum kring fettisdagen ungefär vid mitten av februari till början av mars. (Mardi Gras betyder bokstavligen fet tisdag på franska.)

Men våren är alltså också en mycket bra tid att besöka staden. Inte minst för den som vill undvika den värsta hysterin runt karnevalen.

Häst och vagn i de ”franska” kvarteren i New Orleans.

3. Malaysia

Malaysia är ett spännande land att besöka och på våren rekommenderar jag att välja fastlandsdelen som ligger precis söder om Thailand. Pinang är en ö som ligger på västkusten, nästan omedelbart söder om grannlandet i norr och ändå är ön väldigt olik de thailändska. Dels är befolkningen till stor del kinesisk och till relativt stor del indisk och många byggnader i staden George Town ger ett kolonialt intryck. Och dels är det så att även om det finns fina stränder är de inte alls lika fina som vare sig strax norr ut eller på Malaysias egen ostkust. Men sevärd är ön ändå.

I Cameron Highlands finns vackra te-plantager. Det finns också möjlighet att göra besök i regnskogen både där och på andra håll på Malackahalvön.

Kuala Lumpur är en spännande storstad med sina berömda tvillingtorn och även äldre bebyggelse.

Längst i söder på halvön gränsar landet till den spännande stadsstaten Singapore och på ostkusten av halvön finns alltså flera spännande öar med vackra stränder, varav Pulau Tioman kanske är den mest kända.

Vädret är tropiskt med temperaturer runt 30 grader dagtid och fuktigt väder i någon mån året runt.

Bra månader att besöka Malackahalvön är ändå mellan februari och september. Den blötaste perioden på östkusten är mellan november och februari, vilket är när västkusten har soligt, torrt väder. Omvänt är de regnigaste månaderna på västkusten april till oktober, vilket är de torraste månaderna på östkusten. Mars är en riktigt bra månad på både väst- och ostkusten.

Teodlingar fotograferas i Cameron Highlands. Foto: Omar Elsharawy, Unsplash.

4. Yucatán-halvön

Turistorter som Cancun gillar jag inte alls. Tråkiga höghushotell och plastig profil. Så huvudorten på den mexikanska Yucatán-halvön går fet-bort. Men ön Isla Mujeres som vi besökte 1999 var i alla fall fantastisk då, med underbart turkost vatten och gulliga, färgglada trähus.

Playa del Carmen kändes som en helt okej turistort då, medan stranden vid Tulum var vild och vacker och nästan helt oexploaterad.

Det kan dock ha hänt en hel del i de här krokarna sedan vi var här så jag skulle rekommendera dig att göra egen research inför ett besök här för att hitta vilka orter som är de mysigaste numera.

Vad du däremot absolut inte får missa är Chichén Itzá som är en övergiven stad från mayakulturen, med den kända pyramiden och andra spännande rester efter en svunnen tid. Både utsedd till ett världsarv av UNESCO och ansedd som ett av världens sju moderna underverk.

Yucatán har ett tropiskt klimat med dagstemperaturer som sällan sjunker under 25°C. Vädermässigt är den torra perioden från december till april den bästa tiden att besöka, även om det också är högsäsong. Allra bäst är vädret i mars när det är hela 70 procents solchans. I maj har solchanserna sjunkit till 50 procent.

Ön Isla Mujeres i maj 2013. Foto: TabiCC-licens på Flickr (redigerad av mig).

5. Kalifornien

Drömmer du om den amerikanska västkusten? Med städer som San Fransisco med sin Golden Gate, snirkliga gator och spårvagnar och Los Angeles med sin filmindustri och långa härliga stränder mot Stilla havet med karakteristiska pirer. Med en fantastisk natur och en kustväg med häftiga vyer.

Ja, det är verkligen något alldeles särskilt med Kalifornien.

Många väljer att resa hit på sommaren och själv har jag varit här både då och på hösten och båda är utmärkta val. Men faktum är att april och särskilt maj kan vara årets absolut bästa månader för att besöka den här delstaten. Fint vår- och försommarväder och de stora turisthorderna har inte anlänt än.

Reser du i maj kan du också passa på att besöka nationalparken Yosemite, känd för sina ljusa och branta klippor.

I Los Angeles är solchanserna 64 procent i april och 71 procent i maj. Normala dagstemperatur ligger på runt 22 grader i april och 24 grader i maj.

I San Fransisco är det lite svalare och mulnare väder. Solchanserna är 54 procent i april och 60 procent i maj. Normala dagstemperatur ligger på runt 17 grader i april och 19 grader i maj.

Och glöm inte att ha blommor i håret!

Stranden vid Newport Beach i Los Angeles södra förorter.

Vinjettbilden överst i inlägget: En båt på floden Tibern i Rom.

Läs mer: 10 saker att inte missa i Rom

9 kommentarer på “Bästa resmålen på våren – mars, april och maj

  1. Ditt inlägg väcker en längtan efter en vårresa. Många gånger följde jag med maken just på våren till olika städer i Europa, på konferenser: Paris, Venedig, Bordeaux, Sevilla, Dublin, Aten… men Amsterdam och Rom valde jag själv. Och där uppe i norr var vi ju, på ishotellet med ljuvlig vårvinter och återsåg både Riksgränsen och Björkliden. Det är, som du skriver, ofta behagligt väder för att strosa omkring i städer och trängseln slipper man oftast. Här fastnar jag för Gotland. Har varit där höst och sommar men inte på våren. Dottern var där nyligen, bodde i Visby och cyklade omkring och njöt.

    Fina bilder som vanligt, här väljer jag körbärsblommen och Gotlandsraukarna.

    1. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Framöver tänker jag att jag ska bli bättre på att komma iväg på vår-resor. Vi får väl se hur det blir.

  2. Rom funkar alltid! Och 9 gr på dagen i mars på västra Kreta!? Har de det så kyligt! Kom till sydöstra Kreta istället – där finns värmen och mycket färre turister. Och hela Kreta är vackert – bara olika. Det är som flera öar i en ö!

Lämna en kommentar