resor · vackra platser

En dag i Valencia

Göra Valencia på en dag? Går det? Vi har i alla fall försökt idag. Promenerat en och en halv mil. Sett gamla stan, bland annat från kyrktornet Torre del Miguelete, efter att ha gått de 207 trappstegen upp.

Vi har sett flickor och kvinnor i vackra folkdräkter, kyrkor och torg, en marknad, ett motionslopp, en av stationerna och stadens tjurfäktningsarena, den nya futuristiska ”vetenskapsstaden” och strandpromenaden nere vid havet. Och ätit paella. Bland annat.

Valencia är Spaniens tredje största stad och har cirka 800 000 invånare i kommunen samt cirka 1,6 miljoner invånare i storstadsområdet.

Hotellet vi bor på ligger mitt emot Palau dels Borja, där den socialistiska regeringen höll till en period under spanska inbördeskriget sedan den blivit borttvingad från Madrid. Senare användes palatset av Franco när han gjorde besök i staden.

Plaza de la Virgen heter ett torg som ligger i närheten. Där är en fontän i mitten och där ligger Valencias katedral med tornet Miguelete. Det var på det torget vi sprang på flickorna och kvinnorna i de vackra folkdräkterna.

Ciutat de les Arts i les Ciències (vetenskapsstaden) är ett stort komplex med flera futuristiska byggnader där de flesta är utformade av arkitekten Santiago Calatrava som kommer från staden. Bland byggnaderna i vetenskapsstaden finns operahuset, en biograf, vetenskapsmuseet Museu de les Ciències Príncep Felipe, kongresshallen Ágora och det oceanografiska museet l’Oceanogràfic.

Playa de la Malvarrosa heter stranden i Valencia, den ligger ca 5 km från centrum och kantas av både strandpromenad och restauranger. Det var här vi åt paella med hummer till lunch efter låååång väntan. Den som väntar på något gott väntar ofta för länge.

På vägen tillbaka mit hotellet promenerade vi bland annat genom den park som tillskapats på den plats där floden Turia förr flöt genom staden. Där blommade stora rosa blommor på vackra träd som jag aldrig sett förut och därför inte heller vet namnet på.












11 kommentarer på “En dag i Valencia

  1. Du hann ta en massa fina och intressanta bilder på den korta tiden. Jag har svårt för snabbvisiter, behöver känna in en plats, långsamt strosa. Men vad gör man om inte – jo, som du , man tittar och fotar. De där träden är ju otroligt vackra.

    1. Ja, de träden var fantastiskt vackra och kul att de blommade nu på hösten!

      Jag blandar gärna kortare och längre stopp men har helst flera nätter på varje plats. Jag tittar ibland på sådana där färdiga rundresor som finns och de kör ofta nästan hela dagar i buss, stannar till en natt, drar vidare och en natt igen i en hel vecka eller längre. Det tycker jag verkar jobbigt…

      1. Med vissa tidskrifter ramlar det in erbjudande av den typen, fantastiskt billiga rundresor i Marocko eller Cypern till exempel. Jag känner att jag absolut inte orkar skulel orka med den farten.

      2. Åh! Just de där resorna är extra problematiska. Har ett utkast om dem som inte blivit färdigskrivet. I det finstilta finns inskrivet att du måste göra flera besök på inköpsställen de valt ut… 😱🙄

Lämna en kommentar