arkitektur · park · resor

Årets designhuvudstad 2022

Valencia i Spanien har utsetts till årets designhuvudstad i världen. Jag kan förstå varför. Vi var här en dag på höstlovet 2018 och det var verkligen en dag som gav mersmak.

Det är i resemagasinet Vagabond som jag först läser att Valencia utsetts till årets designhuvudstad 2022. Men sedan googlar jag och hittar organisationen WDO, World Design Organisation, som är de som vartannat år utser en ”World Design Capital” (WDC). Något som ska ses som ett årslångt marknadsföringsprogram för att visa upp städer som effektivt utnyttjar design för att förbättra livet för sina medborgare.

Motiveringen

Valencia är den åttonde staden som utsetts till världens designhuvudstad. Motiveringen lyder: ”Denna kulturellt livfulla stad ligger på Spaniens sydöstra kust och är en stor hamn vid Medelhavet med ett långvarigt arv av design. Valencia har blivit ett ledande exempel på effektiv och strategisk användning av design i offentlig politik, vilket har resulterat i en positiv inverkan på industrier, infrastruktur och mobilitet. Stadens imponerande blandning av historiska och moderna strukturer, kombinerade och samexisterande med den naturliga miljön, visas bäst i exemplet med Jardín del Turia, en av de största stadsparkerna i Spanien.”

Även Vetenskapsstaden nämns som en anledning till att staden har fått den här utmärkelsen.

Jardín del Turia, som var ett av motiven till att utse Valencia till designhuvudstad.

Den dagen vi var i Valencia promenerade vi en och en halv mil. Genom gamla stan, via 1900-talsstaden och vidare genom den nya futuristiska ”vetenskapsstaden” och strandpromenaden nere vid havet.

Jardín del Turia

På vägen tillbaka hotellet promenerade vi bland annat genom just den park som tillskapats på den plats där floden Turia förr flöt genom staden. Där blommade stora rosa blommor på vackra träd som jag aldrig sett förut och därför inte heller visste namnet på. Men nu kan jag googla och finna svaret. Ceiba speciosa heter de vackra träden som blommar på höstlovet.

Ceiba speciosa heter trädet.

Vetenskapsstaden

Vid Ciutat de les Arts i les Ciències (vetenskapsstaden) kom vi också förbi delar av den långa parken. Vetenskapsstaden är i övrigt ett stort komplex från åren runt millennieskiftet, som består av flera futuristiska byggnader där de flesta är utformade av arkitekten Santiago Calatrava som kommer från just Valencia. Bland byggnaderna i vetenskapsstaden finns operahuset, en biograf, vetenskapsmuseet Museu de les Ciències Príncep Felipe, kongresshallen Ágora och det oceanografiska museet l’Oceanogràfic.

Jardín del Turia vid Vetenskapsstaden (Ciutat de les Arts i les Ciències).
Det finns också plats för lek vid Vetenskapsstaden.

Tidigare epoker

Det finns annars gott om design från många olika tidsepoker i staden som grundades redan på 100-talet. Bara Valencias katedral innehåller i sig uttryck från 1200-talet till 1700-talet. Kyrktornet Miguelete med sina 207 trappsteg är till exempel från 1300-talet. Där var vi uppe och tittade på utsikten över gamla stan. Och under barocken ritade tysken Konrad Rudolf 1703 huvuddörren till katedralen, känd som järnporten.

Från tidigt 1900-tal finns det också många vackra byggnader. ”Under det senaste århundradet har professionella designers, arkitekters, inredningsarkitekters och illustratörers arbete gett upphov till en unik designkultur som nu sträcker sig över hela regionen”, enligt WDC.

Valencias katedral.
Katedralen med kyrktornet Miguelete.
Dadelpalmer och typisk tidig 1900-tals-arkitektur i Valencia.

Nära havet

Och som om allt detta inte vore nog är det dessutom gångavstånd – i alla fall för den som är beredd på en rejäl promenad – från centrum av Valencia till Medelhavets stränder.

Valencia är Spaniens tredje största stad och har cirka 800 000 invånare i kommunen samt cirka 1,6 miljoner invånare i storstadsområdet.

Anders, Anton och Albin vid havet i Valencia.
Ett par flickor i fina folkdräkter.

Läs mer: En dag i Valencia

9 kommentarer på “Årets designhuvudstad 2022

  1. Vi gillade Valencia, vi cyklade omkring i staden hösten 2018 och promenerade 2019. Framför allt så gillade vi det vackra marknadshuset minns jag. Men också väggmålningar och trånga gränder.

  2. Tyckte väl att jag kände igen bilden på det vackra annorlunda trädet. Vad är det som är så annorlunda i stadsträdgården att det genererar ett designpris?

  3. Roligt att de fått denna utmärkelse.
    Kul också att få komma tillbaka till Valencia genom dina bilder och text.
    Även om jag är i samma land är jag långt därifrån.
    Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s