resor · vackra platser · vandra

7 vackra vandringar i västra Blekinge

Våren är här och vandringssäsongen närmar sig med storsteg. Och det ser ut att bli ännu en vår och en sommar i naturens tecken. Men var ska man hitta på att gå? Var finns de vackraste vandringarna i västra Blekinge? Ja, jag har så klart inte vandrat på alla ställen som finns. Men här kommer sju fina förslag.

1. Vackra stränder på Lister

Här närmade vi oss stranden vid Västra Torsö.

Det här är en vandring som jag hittat på helt och hållet själv. Vi gick nästan 14 kilometer i juni förra året på Listerlandet, här i Blekinge. Vi började vid fiskehamnen i Östra Torsö och följde – i huvudsak – kustlinjen till Sandviken och passerade på vägen flera av Blekinges vackraste stränder. Tillbaka gick vi på småvägar en bit längre in. Naturen vi gick i är varierad och vacker; hedar, ängar, ekar, bokskog och tallskog. I området finns också många söta sommarstugor och några gårdar.

Det var vackert sommarväder den här sista söndagen i maj – som också var mors dag – när vi parkerade bilen vid fiskehamnen i Östra Torsö. Här ligger en av Listerlandets fina stränder med vit sand och lätt turkost vatten. Vi började med att spana in den. Sedan gick vi väster ut. Ganska snart kom vi sedan till Västra Toröstranden. Den liknar den östra. Fin, men med mycket tång både på land och i vattnet. Efter stranden gick det bra att fortsätta längs kusten utanför Sillnäsbyn. Sedan fick vi lite problem och behövde vända på något ställe innan vi hittade till den minsta av sandstränderna i området och sedan vidare till den mer kända Sandviken.

Vill du gå samma sträcka men utan återvändsgränderna och om du har appen Viewranger så kan du hitta den rutten här

Läs mer och se fler bilder: Vandring mellan fyra vackra stränder på Lister i Blekinge
Det var svårt att hitta på några ställen, men en fin vandring.

2. Laxaleden från Svängsta till Mörrum

Stilla vatten i Mörrumsån vid Laxaleden mellan Mörrum och Svängsta.

Det var i oktober förra året som gick som vi vandrade den del av vandringsleden Laxaleden som går från Svängsta till Mörrum. Ungefär elva eller tolv kilometer.

Vi började vår vandring genom att följa Dovrevägen ner mot ån. Laxaleden är skyltad med blå pilar, stolpar och prickar på träd. Men om du inte har någon med i sällskapet som gått här förut, är det lämpligt att även ha med någon form av karta. Jag rekommenderar appen ARK56 där leden är relativt svagt utmärkt som grå prickar mot en beige linje. Men zoomar du bara in så ser du stigen på kartan utan problem.Var du själv befinner dig märks i appen ut med en blå prick. Det finns också en app som heter ”vandra i Karlshamn” där leden finns med och där olika historiska platser längs sträckan beskrivs.

Mörrumsån är en av världens mest välkända laxälvar. Därav namnet på vandringsleden. Men ån är också känd för fiske efter havsöring. Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och sedan urminnes tider har laxen tillhört Kronan, idag genom Sveaskog.

Vi gick långa sträckor genom fin bokskog och passerade många vackra platser längs ån.

Läs mer och se fler bilder : Vandra Laxaleden från Svängsta till Mörrum längs Mörrumsån

3. Runt Ire naturreservat

Ett nästan magiskt odlingslandskap från svunnen tid.

Det var en sommarkväll i början av juni när vi vandrade över ängar och hagar, och vid en göl där porsen blommade, i Ire naturreservat. Och det var nästan magiskt. Det var som att promenera i ett Sverige som inte finns längre. De hamlade träden, ängarna som ser ut som de gör därför att de fortfarande slås med lie. Husen. Gärsgårdarna och stenrösena som är så fantastiskt staplade.

Ire ligger i norra delen av Karlshamns kommun. Byn tros vara från äldre medeltid men är först omnämnd vid mitten av 1600-talet.

Vi vandrade den rödmarkerade slingan motsols genom reservatet. Men vi kortade sträckan och valde vit genväg uppe där skogen tar vid. Då hade vi redan gjort en avstickare in mot det spegelblanka Västragylet där porsen blommade för fullt i stora vita klasar.

Läs mer och se fler bilder : En promenad i ett Sverige som inte finns längre – i Ire naturreservat
Vi kortade vandringen genom att välja en av ”genvägarna” längs slingan i Ire.

4. Vid Eriksbergs stränder

En grillplats med vacker utsikt vid Eriksbergs stränder.

I maj förra året besökte vi naturreservatet Eriksbergs stränder. Vi hade också varit där en gång för flera år sedan, den gången i oktober, och har sedan också vandrat där nu i år, i slutet av februari. Men i maj förra året följde vi Allbölleleden ungefär en och en halv kilometer, till den plats där skärgårdsbåten lägger till på sommaren, innan vi vände tillbaka till bilen. Tre kilometer totalt. Hela Allbölleleden är sex kilometer och tolv kilometer fram och tillbaka, för den som vill gå en längre sträcka.

Eriksberg är ett stort inhägnat naturreservat med inplanterade djur som tar entré för besök. Men utanför vilt- och naturparkens stängsel finns en smal remsa kust där allmänheten har tillträde utan att betala. För att hitta till parkeringen som finns i närheten av Nytäppet följer du först skyltningen mot Matvik/Trensum och sedan mot Eriksbergs stränder.

Det som är lite speciellt med Blekinges stränder är att lövskogen ofta växer ända ner mot vattnet. Här är det mycket bok och en del alkärr. Det gör att vattnet oftast inte mer än högst skymtas mellan träden, trots att leden går mycket nära strandlinjen. Ibland klev vi därför ut bland träden för att få bättre utblickar över havet som låg helt stilla i vikarna den där kvällen i maj. 

Läs mer och se fler bilder: En kvällspromenad vid Eriksbergs stränder, Eriksberg i Blekinge och en liten paus från pandemin och Så hittar du till naturreservatet Eriksbergs stränder
Tre kilometer blir denna vandring fram och tillbaka, längs Eriksbergs stränder.

5. Från Raslången till södra Halen och tillbaka

Utsikten vid Boafalls backe skymtar bakom bokarna.

På kristihimmelsfärdsdagen förra året vandrade vi från sjön Raslången på gränsen mellan Kristianstads kommun i Skåne och Olofströms kommun i Blekinge till södra delen av sjön Halen och tillbaka genom bokskog och blandskog, knappt en och en halv mil.  

Vi gick delvis längs Blekingeleden och Skåneleden och besökte bland annat en av Blekinges mest kända utsiktspunkter vid Boafall. Vill du följa samma rutt som vi gick och har appen Viewranger så kan du hitta den här.

Parkerar gör du då på en liten p-plats som finns vid sjön Raslången ungefär en mil väster om den lilla orten Jämshög i Olofströms kommun.  (Där för övrigt nobelpristagaren i litteratur Harry Martinsson växte upp.)

Vi började med att vandra uppåt, tillbaka längs samma väg som vi kom, nästan två kilometer tills vi kom till en stor skylt som berättar att detta är ”Ekopark Raslången”. På precis den här platsen, där infoskylten finns, korsar också de båda vandringslederna Skåneleden och Blekingeleden vägen. De följs åt just här, i dessa gränstrakter. Vi följde sedan orange markering norrut mot utsikspunkten vid Boafalls backe. I den här hagmaren är utsikten mot det omgivande skogslanskapet och sjön Halen riktigt intagande. Sedan fortsatte vi vidare till lägerplatsen vid sjön Halens södra ände på en plats som kallas Tvätthallarna och till lägerplatsen Bergatorpet med en berghäll som stupar brant ner mot sjön.

Läs mer och se fler bilder : Vandring från Raslången till södra Halen och tillbaka – bokskog och sjöar längs Blekingeleden och Skåneleden
14 km vandring mellan sjöarna Raslången och Halen.

6. Sternö och Boön runt

På Boön.

Vi har vandrat så många gånger både på Sternö och Boön att det vore omöjligt att redogöra för alla gångerna. Det finns många promenadstigar inom Stärnö och Boöns naturreservat. Vill du gå en hel mil och uppleva de flesta av områdets sevärdheter följer här ett förslag på vandring.

Ungefär fyra kilometer söder, och något väster, om Karlshamn ligger Sternö Sandvik. Sandstranden ligger på västra sidan av Sternöhalvön, längst in i en vik. Den här vandringen utgår därifrån. Har du appen Viewranger kan du hitta denna vandring här. Vandringen börjar där parkeringsplatsen tar slut. När promenadstigarna delar sig vid en bänk tar du den vänstra vägen, och fortsätter den tillgänglighetsanpassade slingan genom områdets kanske vackraste bokskog.

Vandra sedan förbi det gamla vattenfyllda stenbrottet och snart kommer du ner till havet och där tar du stigen åt vänster, blå slinga ”Sternö runt”. Du vandrar vidare genom fin bokskog med stora flyttblock längs med havet på en betydligt smalare stig än innan. Då och då kommer du ut på klipphällar i strandkanten. På ett ställe ser du en skylt som säger ”Altare hall” vid ett relativt stort flyttblock, som från andra hållet liknar ett björnhuvud. Från Altare hall fortsätter du rakt fram längs havet och sedan vidare på en skogsbilväg. När du kommer ut till ett t-kors mot en asfalterad väg tar du denna ner mot höger och passerar förbi en tennisklubb och en småbåtshamn – Sternö vindhamn. Längst ner i hamnen finns en träbro som du går över för att hamna på Boön. Väl där följer du orange slinga motsols runt ön. På vägen tillbaka till Sternö Sandvik kan du också passa på att se Blekinges största gravröse från bronsåldern och det oljeeldade reservkraftverket.

Läs mer och se fler bilder : Vandra en mil Sternö och Boön runt
En mil Sternö och Boön runt.

7. Längs Blekingeleden vid Persgärde

Norra Öllesjön.

Blekingeleden är 27 mil lång. Det är ju en bit att gå. För den som söker ett kortare smakprov föreslår jag till exempel en vandring vid Persgärde i Karlshamns kommun på ungefär 4,5 km, med start och mål på samma p-plats och där ungefär halva sträckan går längs Blekingeleden. Vi vandrade här i april förra året.

För att komma hit kör du ca 20 minuter från Karlshamn via Hällaryd och vidare norr ut till den p-plats intill Halasjövägen, vid Kvallåkra som är avsedd för de tre naturreservaten i området. Sedan följer du orange markering för Blekingeleden österut, först en liten bit längs vägen och sedan in på en gammal skogsväg.

Här gick vi genom bokskog som då knappt hade börjat slå ut. Enstaka vitsippor växte på marken. Ett par korpar hödes kraxa och vi skymtar dem också mellan träden. Lite längre fram såg vi en häger och ett par sångsvanar. Fikade medhavda mackor och te gjorde vi vid ett gammalt och något övergivet rastställe vid Norra Öllesjön.

Läs mer och se fler bilder: Dagsutflykt längs Blekingeleden – vandring vid Persgärde
Rundan vi gick vid Pergärde.

Översta bilden i inlägget är ifrån vandringen på Laxaleden mellan Svängsta och Mörrum.

Läs mer: Blekinges 10 vackraste platser

10 kommentarer på “7 vackra vandringar i västra Blekinge

  1. Så fantastiskt fina bilder i inlägget. Faller för ettan och trean – den drömlika speglingsbilden och så bilden från Boön med klippan och campingstolen. Men alla är superfina. Många härliga vandringar har ni gjort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s