blogg · resor

Nytt rekordår på bloggen och mina 10 mest lästa blogginlägg 2021

2021 kommer faktiskt att bli ännu ett nytt rekordår för den här bloggen. Både räknat i antal besökare (160 000) och i antal sidvisningar (220 000). Detta trots att jag i år hittills bara publicerat 191 inlägg här på bloggen, med det här. Det är färre inlägg än något tidigare år sedan 2008.

Däremot blev inläggen samtidigt längre än något tidigare år, med i genomsnitt 723 ord per inlägg, vilket gör att jag ändå nästan har skrivit lika mycket som tidigare år.

Maj var den månad när bloggen gick allra bäst, med mer än 31 000 sidvisningar på en månad.

När jag ser listan över mina mest lästa bloggposter under 2021 slås jag av hur stort fokus på inrikes resor det har varit också i år. Men hur vi också har tillåtit oss att drömma om mer avlägsna platser.

Mina mest lästa inlägg av de som jag publicerat i år blev nämligen följande:

1. Sveriges vackraste platser

Den 1 maj publicerade jag en lista över de 25 platser i Sverige som jag tycker är allra vackrast. Detta inlägg blev mycket delat i sociala medier vilket i sin tur gjorde att det fick många läsare. Därefter har många hittat till inlägget via Googles bildsök.

Gillar du som jag vackra platser? Funderar du på en semester i Sverige även nästa år? En så kallad Svemester. Men behöver du kanske lite idéer och uppslag kring var Sveriges vackraste platser kan finnas? I så fall är det här en lista för dig.

Läs mer: Lista – Sveriges 25 vackraste platser

2. Kopior på sevärdheter i Blekinge

En lista med nio sevärdheter i världen och deras kopior i Blekinge såg dagens ljus den 14 mars. Också denna lista fick stor spridning via sociala medier. Kanske till och med mer än det första på listan. Detta inlägg har dock inte alls fått lika många träffar via sökningar på webben senare under året. Ändå kul att många hittade till detta inlägg skrivet med glimten i ögat!

För varför resa utomlands när flera av de stora sevärdheterna i världen har lika fina kopior i Blekinge? ”Har de verkligen det”, tänker kanske du nu? Jodå, det finns faktiskt ett antal sevärdheter här i Blekinge som påminner mig en hel del om några mer kända sådana i världen utanför!

Läs mer: 9 sevärdheter i världen och deras kopior i Blekinge

3. Okända men vackra franska städer

Det var många som blev nyfikna på mina tre personliga tips på (bland svenskar) relativt okända kuststäder i Frankrike som alla har järnvägsstation. Två städer vid Atlanten och en vid Medelhavet. Alla tre har jag hittat närmast av en slump och jag tänkte att fler svenskar skulle ha glädje av att få upptäcka dem. Inlägget publicerade jag redan den 7 februari.

Jag hoppas att några av alla de som läste inlägget nu själva har upptäckt någon av städerna som jag tipsade om.

Läs mer: 3 okända men vackra franska kuststäder att ta tåget till

4. Österlentips

Österlen ligger på den skånska östkusten vid den del av Östersjön som kallas Hanöbukten. Området är känt för sin naturskönhet men kanske allra mest för att många kändisar från Stockholm har sommarhus här. Några bor här till och med året runt. Författare, musiker och bildkonstnärer. Bland annat. Men Österlen har mycket mer än sina kändisar.

Eftersom jag och min familj bor i västra Blekinge har vi nära hit och det brukar bli minst en utflykt till Österlen varje år, för vår del. Så jag har samlat på mig en del tips genom åren. Den 18 april bloggade jag om några av mina bästa. Tips som många läsare hittade till.

Läs mer: Österlen – mina 10 bästa tips

5. Stendörren

Det var den 12 september som jag bloggade om Stendörren, ett naturreservat. Det ligger vid Sörmlandskusten mellan Nyköping och Trosa. Och visst är det en vacker plats. Men är det inte lite väl många som hittar dit numera? Över hundra tusen personer besökte reservatet förra året och det har säkert inte varit mindre populärt i år.

Vi gjorde en utflykt till Stendörren när vi semestrade ett par dagar i Nyköping i början av augusti månad i år. Det var utifrån det besöket och ett tidigare, på typ 1990-talet, som jag skrev mitt inlägg.

Läs mer: Visst är Stendörren fint, men…

6. Vandringar i västra Blekinge

När våren var här och vandringssäsongen närmade sig med storsteg. Och det såg ut att bli ännu en vår och en sommar i naturens tecken. Det var då som jag publicerade min lista med sju vackra vandringar i västra Blekinge. Den 4 april närmare bestämt. Och det var många läsare som hittade till dessa mina bästa tips i den här delen av landskapet.

Läs mer: 7 vackra vandringar i västra Blekinge

7. Otillgängliga men bebodda öar

Bild från Diego Garcia. Källa: Wikimedia Commons.

Den 10 mars listade jag tio av världens mest otillgängliga och isolerade men bebodda öar – ”som du aldrig kommer att komma till” och det var många som lockades att läsa om dem.

Ju mer du reser desto mer inser du hur många platser det finns att se och uppleva i världen. Och hur omöjligt det är att hinna se och uppleva alla. En alldeles särskild lockelse utövar öar. Inte minst avlägsna sådana. Många kommer du aldrig att kunna, eller kanske ens vilja, ta dig till. Men vilka är världens mest otillgängliga men ändå av människor bebodda öar? Det är så klart delvis en definitionsfråga. Men jag gjorde i vart fall ett försök att sätta ihop en tio-i-topp-lista över just sådana öar.

Läs mer: 10 av världens mest otillgängliga och isolerade men bebodda öar – som du aldrig kommer att komma till

8. Drömresmål

I nr 1/2 2021 av resemagasinet Vagabond – som i och för sig damp ner i brevlådan redan i december 2020 – listade de 50 resor att drömma om. Det roligaste med sådana här listor tycker jag nästan är att kolla igenom och checka av vilka resmål jag redan har besökt. Jag börjar i vart fall alltid med det. Sedan väcks så klart nyfiken på de resmål som jag skulle vilja besöka i framtiden också.

Den 4 januari presenterade jag hela listan, med fokus på de resmål från Vagabonds bucketlist 2021 som jag redan hade besökt och några av mina reflektioner om dem. Tolv av 50 blev det som jag kunde sätta ”check på”, även om några minst sagt är gränsfall…

Läs mer: Check på 12 av 50 drömresmål i Vagabond

9. Bluffmejl om Instagram

För några år sedan skrev jag väldigt mycket om Instagram på den här bloggen. Det händer inte alls ofta numera och ärligt talat har jag nog börjat tröttna på den appen för flera år sedan. Jag återkommer kanske till det i ett eget blogginlägg så småningom.

I alla fall så fick jag ett mejl i mars som först såg ut att komma från Instagram. Avsändaradressen såg okej ut. Något med security på instagram.com. Texten såg också rimlig ut. Men jag blev ändå misstänksam. Och upptäckte att det nog mycket riktigt rör sig om ett bluffmejl.

Läs mer: Bluffmejl om Instagram

10. Båtluff i Kykladerna

Båtluffa i Grekland! Smaka på orden. Fanns också med på resemagasinet Vagabonds lista över de 50 drömresmålen. Inte så konstigt. Jag hade själv drömt om att göra en riktig grekisk båtluff i mååånga år innan det äntligen blev av. För trots att jag hade varit på många grekiska öar tidigare, både med charter och under tågluffar, så var den resa vi gjorde sommaren 2019 min första riktiga båtluff i Grekland.

Vi reste i ögruppen Kykladerna, närmare bestämt. Jag hade berättat om valda delar redan under och strax efter den resan, men inte om helheten. Så i slutet av januari i år kom en sammanfattning av resan. Tips på hur du själv bokar båtbiljetter hemifrån hade jag också med i inlägget.

Läs mer: Att båtluffa i Kykladerna, Grekland

Läs mer: Mina 10 mest lästa blogginlägg 2020

Vinjettbilden är ifrån Stenshuvuds nationalpark på Österlen i vår i år.

8 kommentarer på “Nytt rekordår på bloggen och mina 10 mest lästa blogginlägg 2021

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s