coronan · resor

Hur blir resandet under och efter omikron?

Vad vet vi om omikron och hur virusvarianten påverkar resandet just nu? Och hur blir det med resandet framöver, under och efter omikron?

Jag börjar — helt ärligt — bli mer än sjukt trött på den här pandemin. Men trots att informationen står mig lika högt upp i halsen som julmaten just nu, fortsätter jag att tugga i mig statistik och artiklar om covid-19 och det pågående utbrottet av omikron. Syftet är att försöka förstå vad som händer i nuet, men framförallt att försöka förutsäga vad som kommer att hända framöver. Med livet i allmänhet. Och med resandet i synnerhet. Det är inte helt enkelt.

Som jag skrev redan för en månad sedan kan omikron på sikt visa sig vara goda nyheter. Om det visar sig att varianten faktiskt är betydligt mildare än tidigare sorter. Särskilt om den faktiskt också är mer smittsam och om den dessutom ger immunitet mot övriga varianter. I så fall har vi en mildare smitta här som kommer att tränga undan en mer allvarlig.

Vad vet vi nu om omikron?

Idag vet vi mer än vi visste för en månad sedan. Data från provinsen Gauteng i Sydafrika visar på att den första vågen av omikron kulminerade redan den 9 december med lika många bekräftade sjukdomsfall per dygn som i den kraftigaste vågen av tidigare varianter, som inträffade i månadsskiftet juni juli i år. Däremot blev sjukhusinläggningarna bara ungefär hälften så många som i den hittills kraftigaste coronavågen. Och antalet dödsfall per dag kulminerade på 13% av motsvarande siffra under sommarens utbrott.

I Storbritannien däremot är antalet konstaterade fall per dag av covid-19 nu nära dubbelt så många som landets tidigare kraftigaste våg av sjukdomen, som inträffade kring årsskiftet förra året. Antalet sjukhusinläggningar per dag är ändå, än så länge, bara en femtedel av vad de var i samma våg. Men eftersom antalet sjukhusinläggningar kulminerar några dagar efter det att smittspridningen kulminerat så kan vi förvänta oss att den andelen ökar något. Det är samma sak med antalet dödsfall per dag, men de ligger i vart fall än så länge på mindre än en tiondel jämfört med när det var som värst för ett knappt år sedan.

Världens länder är olika i hur vi tidigare har drabbats av utbrott, hur många som är vaccinerade med en, två eller tre sprutor, när dessa vaccinationer har skett och med vilket vaccin. Länderna är också olika i vilka restriktioner som gäller nu och vilka som gällde under landets hittills högsta våg. Samt i hur vi lever i vanliga fall och hur årstiderna infaller och påverkar våra vanor.

Ändå kan vi redan dra vissa slutsatser. Omikron tycks verkligen vara mildare än tidigare varianter. (Hur mycket av det som förklaras av att vaccinerade som smittas får en mildare sjukdom vet vi dock inte än. Kanske är skillnaden i allvarsgrad inte lika stor för ovaccinerade.) Den tycks också sprida sig betydligt snabbare och smittvågen därmed bli kraftigare, men å andra sidan snabbare överstökad.

Svenska myndigheter bedömer nu att den första vågen av omikron här kommer att kulminera i mitten av januari.

Hur påverkar omikron resandet just nu?

Omikron har så här långt inneburit ett nytt tilltagande kaos för resandet. Och ärligt talat tar jag mig för pannan här. Många av åtgärderna har inte bara varit ett stort slag i luften, utan dessutom rent av kontraproduktiva. Redan när de där två flygen från Sydafrika just hade landat i Amsterdam började vansinnet. I ett helt dygn trängde myndigheterna ihop 600 passagerare i trånga utrymmen på flygplatsen. När sedan provsvar inkommit att 60 av dessa var smittade släpptes övriga 540 — varav sannolikt långt fler än 60 infekterats där på flygplatsen — ut i samhället ungefär som om ingenting hade hänt.

Sedan har det fortsatt. Istället för att se till att minska trängseln på flygplatser och järnvägsstationer genom att snabba på procedurer och införa avståndsmarkeringar ser myndigheterna till att införa nya regler i en strid ström. Regler som innebär att trängsel och tid i köer ökar. (Många missar dessutom sina avgångar med ytterligare tid i köer som följd.)

Det är långt ifrån så drastiskt som när UD avrådde från resor till alla världens länder våren 2020, men det är ändå en rejäl påverkan på resandet. Fortsatt saknas till exempel en vettig samordning inom EU.

Från och med i dag ska utländska medborgare över tolv år som inte är bosatta i landet uppvisa ett högst 48 timmar gammalt, negativt covidtest vid inresa till Sverige. Detta trots att vi redan har en mycket omfattande inhemsk spridning av både delta och omikron inom landet.

På samma sätt inför många andra länder mer och mer krångliga regler för inresande. Regler som leder till köer och trängsel på avreseflygplatser, men som knappast skapar någon minskad smittspridning på destinationen. Eftersom smittspridningen redan pågår och är hög oavsett turisterna. Alla som anländer till Norge måste till exempel testas för SARS-CoV-2 i samband med inresa, oavsett vaccinationsstatus. Alla över 16 år, bosatta utanför Blekinge, Skåne och Halland och som inte enbart är på genomresa inom 24 timmar, måste ta ett negativt covidtest inom 48 timmar innan inresa till Danmark, oavsett vaccinstatus.

Storbritannien, som alltså har extremt hög intern smittspridning just nu, kräver av inresande som är fullvaccinerade att de dessutom tar ett COVID-19 test två dagar innan avresa till England, förbokar och tar ett PCR-test senast dag två efter ankomst till landet, självisolerar sig i karantän tills de fått negativt svar på PCR-testet samt fyller i ett webbformulär; ”passenger locator form”, inom 48 timmar före ankomst. Motiverat ur smittspridningssynpunkt? Knappast!

Alla regler om karantän, testning och annat i kombination med hög sjukfrånvaro har lett till att 8000 flyg ställts in världen över på grund av personalbrist hos flygbolagen under julhelgen och bara igår ställdes ytterligare 2200 flighter in.

Hur blir det framöver?

Pandemins framtida tidslinje är mycket osäker, även om experter i stort sett är överens om att covid så småningom kommer att bli en endemisk och sannolikt säsongsbetonad sjukdom. Eventuellt kan omikron med sin höga smittsamhet bidra till att detta går snabbare än vad det annars hade gjort. Hur många och hur täta vågor av omikron som vi ska igenom innan vi är där återstår dock att se.

Men nya utbrott av nya mutationer kommer dessutom att uppkomma.

I vilken utsträckning dessa framtida mutationer också kommer att leda till panikartade och orimliga inreserestriktioner runt om i världen vet vi så klart inte. Men så här två år in i den här pandemin ser inte världen ut att ha hittat några vettiga rutiner för att hindra en snabb spridning av nya mutationer. Istället för att se till att hela världens befolkning får tillgång till vaccin och dessutom snabbt identifiera och isolera nya mutationer som ändå uppstår, reagerar länderna fortfarande senfärdigt med att införa onödigt krångliga, och dessutom sinsemellan olika regler för resenärer. Detta först när det redan är för sent att stoppa smittan. Sedan får dessa regler hänga kvar onödigt länge.

Mänskligheten imponerar inte överdrivet mycket i detta avseendet just nu.

Hur vi själva gör med våra två resor till Europa en bit in på det nya året vet jag inte alls. Just nu varken bokar eller avbokar jag något till de resorna. Det känns inte som att jag kan göra mycket mer än att fortsätta tugga i mig statistik och artiklar och avvakta, tills bilden förhoppningsvis klarnar lite mer.

Kabinlift på väg upp på berget Marmolada i Italien i februari 2019.

Läs mer: Omikron kan visa sig vara goda nyheter – eller katastrof

7 kommentarer på “Hur blir resandet under och efter omikron?

 1. Bra information och intressanta tankar.
  Jag tycker att ovissheten är det värsta. Hur ska man agera? Vad ska man göra?
  Jag är ju van vid strikta regler, lockdowmn o s v. Även om det inte är bra, visste man i alla fall vad man skulle göra och inte göra. Tycker det är rörigt här i Sverige. Hela tiden ska man bedöma själv. Kanske bra, men väldigt jobbigt för mig.
  Jag undviker definitivt att resa utomlands i detta läge. Bra med alla kollar, men gör resandet komplicerat. Inte värt det.
  Enl min mening med erfarenhet att bo i UK är det inte alls konstigt att det är stor spridning där. Folk struntat helt enkelt i reglerna. Även om jag var väldigt strikt, så var det folk som fuskade hela tiden och försökte komma undan. En slags nationell sport.
  Ja, mycket att tänka på.
  Gott nytt år!

  1. Gott Nytt År! Jag gör verkligen också vad jag kan för att undvika att bli smittad och att föra smittan vidare. Och så här långt har det fungerat bra. Jag tycker faktiskt att det har blivit rörigare nu på slutet med vad som faktiskt gäller i Sverige. Till exempel rekommenderas numera munskydd på tåg i Sverige, men nästan ingen mer än jag använder det. Men just nu är jag hemma och har semester så jag slipper bry mig om det.

 2. Det är verkligen rörigt. Till skillnad från dig läser jag ytterst lite av rapporteringen, inga artiklar eller nyheter som gäller pandemin utom när något omvälvande händer, som med nya varianter. Eller ja, nog följde jag med spänning vad Norge skulle hitta på, eftersom vi ville ha sonen hit till jul. Men annars. Resor är alls inte aktuella, det är bara att leva på och fortsätta vara försiktig. Livet är ganska begränsat.

  1. Ja, livet kommer nog att vara ganska rejält begränsat en eller ett par månader till. Sedan tror jag faktiskt att det lättar, men hur mycket återstår att se.

 3. Ska det bli några resor, får det bli beslut som tas på uppstuds. Jag har ingen som helst lust att ”klydda” med avbokningar och ombokningar p g a pandemin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s