coronan · resor

När kommer den andra vågen av omikron?

Det här med pandemin. Hur ska vi kunna planera framåt, med resor och annat. Ja, inte är det lätt, men här följer några tankar om när den andra vågen av omikron kan tänkas komma och hur svår den kan tänkas bli.

Jag hittade en rapport från Scientists Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage) i Storbritannien. Den är ifrån den 6 januari så den har ett par veckor på nacken vid det här laget. Ändå har den en del intressant att berätta.

De brittiska forskarna har simulerat när en andra våg av omikron kan tänkas komma utifrån olika förutsättningar som variantens allvarlighetsgrad och generationstid i förhållande till tidigare varianter. Kurvor som följer hur det faktiskt hade sett ut fram till rapporten togs fram har markerats med vit bakgrund medan kurvor som inte följt den verkliga utvecklingen har markerats med grå bakgrund.

Det vi nu vet är att toppen på den verkliga kurvan i Storbritannien stannade på en bit över 2000 sjukhusinläggningar per dygn, men att den å andra sidan blev något mer utdragen än i de simuleringar som forskarna gjort i rapporten från den 6 januari.

Prognoserna innehåller så klart en mängd osäkerhetsfaktorer där den viktigaste är hur länge och i vilken utsträckning invånarna kommer att fortsätta hålla sociala avstånd efter den första vågen av omikron.

Jag tänker att en osäkerhet också är i vilken utsträckning människor som tas in på sjukhus och har covid faktiskt är där för den sjukdomen eller om de är där för någon annan diagnos. Säkert finns det mycket annat också som kan påverka hur det blir.

Men. Det ser ut som att en andra våg mest sannolikt kan komma att smyga igång någon gång i mitten av mars, kulminera i slutet av april – lagom till påsk (!) – på ungefär halva intensiteten jämfört med den första vågens topp – för att sedan avklinga under större delen av sommaren.

Min gissning är att resten av Europa, inklusive Sverige, sedan följer efter med någon eller ett par veckors förskjutning.

Ta detta för vad det är. Min tolkning av brittiska forskares teoretiska modeller. Och ta det med en stor nypa salt till. Mycket kan gå annorlunda. En ny variant som är ännu mer smittsam kan till exempel dyka upp. Men det får vi verkligen inte hoppas på!

Och hur en andra våg av omikron kommer att påverka resandet är ännu svårare att gissa.

Kommer vi att få en fjärde spruta och i så fall när? Hur många sprutor kommer då att krävas för vaccinationspass i olika länder? Och kommer länderna att lätta på kraven på testning före eller vid inresa även för vaccinerade? Kanske redan mot slutet av den första vågen? Och kommer det i så fall på nytt införas nya sådana krav när en andra våg drar igång?

Här i Blekinge pratar regionens smittskyddsläkare nu tvärtom om att efter den fjärde vågen (den som är nu) kan vi kanske sluta med testning helt utanför sjukvården. Att det blir ogörligt i längden att testa alla förkylda.

Men testning av personer med symptom är en sak. Testning vid inresa handlar om något annat.

Eftersom det nu är allt mer uppenbart att inreserestriktioner handlar nästan bara om politik och nästan inte alls om smittspridning så hänger det mesta på var opinionen i olika länder tar vägen i dessa frågor. Och den är verkligen inte lätt spå. Jag avstår ifrån att ens försöka.

Bilden är en skärmdump av några av de alternativa scenarierna enligt den brittiska rapporten.

Läs mer: Hur blir resandet under och efter omikron?

6 kommentarer på “När kommer den andra vågen av omikron?

 1. Det är inget lätt läge.
  Det finns massor av prognoser, vilken som är rätt vet man inte förrän efteråt.
  Jag isolerar mig så gott jag kan, det kan man ju som pensionär.
  Planerar inte mycket.
  Jag tror dock att detta tyvärr kan bli ganska utdraget, men vill inte måla f-n på väggen, utan hoppas.
  Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s