flyg · resor · tåg

Att boka av eller inte boka av – det är frågan

Vi har en resa som är planerad att avgå om några veckor nästan färdigbokad och klar. Det är bara ett litet problem. Pandemiläget och allt som det för med sig. Så ska jag eller ska jag inte avboka delar av resan redan nu?

Flygresan ner till Italien är bokad med en voucher som jag behövt bråka om för att inte bli lurad på. Plus en tusenlapp emellan. Hotell är bokade i Italien (två olika) och i Österrike. Planen var att åka tåg hem. Två delsträckor är bokade från Österrike till Hamburg i Tyskland. Tågresorna inom Italien, från Italien till Österrike och från Hamburg till Köpenhamn återstod att boka när osäkerheten i pandemiläget började segla upp igen i november. Därefter har jag avvaktat med att boka klart. Eller med att avboka.

Krånglet

Som det ser ut just nu är det oerhört krångligt att resa landvägen genom Europa. Både Italien och Österrike kräver covid-test utöver vaccinationsbevis vid inresa (i vart fall för några av oss). Testen får vara högst 24 eller 48 timmar gamla beroende på typ. Vad Tyskland och Danmark kräver har jag inte ens orkat sätta mig in i fullt ut. I alla fall inte än.

Ljuset i tunneln

Egentligen bestämde jag mig redan i söndags för att avboka både hotellet i Österrike och tågbiljetterna som är bokade hos österrikiska tågbolaget ÖBB. Men så orkade jag inte riktigt. ÖBB:s bokningar är som ett minfält. Råkar du trycka på fel länk laddar du hem en pdf-fil och sedan är resan inte längre avbokningsbar. Jag kan inte heller se exakt hur länge jag kan vänta med att avboka tågresorna men jag har efter viss googling kommit fram till att det nog är avbokning senast 15 dagar före avresa som gäller.

Så jag bestämde mig för att avvakta några dagar till. Ville vara så pass pigg i huvudet att jag helt säkert trycker på rätt länkar.

Men så igår kom då ett litet ljus i tunneln gällande resor i Europa. Sverige går den 21 januari tillbaka till de inreserestriktioner som gällde före den 28 december. Kravet på negativt covidtest högst 48 timmar före inresa slopas alltså då.

Och jag tänker att om Sverige nu ändrar sina regler kanske andra europeiska länder också gör det. Men vem vet?

Pandemiläget

Vad gäller själva pandemiläget, så som jag tror, så kommer förmodligen smittspridningen vara nere på rimliga nivåer igen lagom till vår planerade resa. Det ser nämligen ut att gå över snabbt med omikronvågen om man tittar på hur det ser ut i Sydafrika nu. Och kanske, kanske att inresereglerna då också hunnit lättas i de länder vi planerar att resa genom, så att det räcker med vaccinering.

Och i så fall tänker jag att det kanske är bättre att resan blir av nu än att behöva krångla med ombokningar hos SAS igen. Är så trött på att bråka med dem med anledning av inställda resor, så det liknar ingenting. Och resa vill jag ju egentligen alltid. :)

Risken att SAS avbokar

Sedan finns ju risken att SAS avbokar också. Det flyg vi ska åka med står å ena sidan som bekräftat i vår bokning. Å andra sidan går det inte längre att boka in sig på det flyget. Det kan ju i och för sig vara fullbokat. Men, men.

Förmodligen avbokar de det i så fall ganska exakt två veckor innan avresan. Så därför: Att boka några alternativa hotellnätter i Italien istället för de i Österrike, eller hemresa från Italien, är i vart fall inte aktuellt förrän närmare inpå resan än så.

Hotellen i Italien kan bokas av ända till någon dag före vår tänkta avresa.

Men att avboka Österrike redan nu eller fortsätta avvakta med den delen. Det är det som är frågan. Just nu.

Bild från Innsbruck i Österrike, en destination som vi bara passerar med tåg den här gången, om nu den delen av resan blir av.

Läs mer: Med tåg till Dolomiterna på sportlovet – Vad kostar det? Hur bokar du?

5 kommentarer på “Att boka av eller inte boka av – det är frågan

  1. Inte lätt att planera något längre. Jag håller mig ifrån det, väntar på att läget ändras. Att boka och avboka är för krångligt för mig och ger stress.
    Vi hoppas alla på att det blir bättre!

    1. Ja, det ger oerhörda stresspåslag att ha resor bokade (jag ha en till, senare i vår, utöver denna). Att jag alls bokade berodde på att jag hade en voucher från en tidigare inställd resa som höll på att löpa ut. Det var i somras och jag tänkte att vid det här laget borde det räcka med att vara vaccinerade för att få lov att resa utan problem. Men jag hade fel…

  2. Vilken osäkerhet och vilket krångel! Först¨år att du är stressad. Jag väntar på bättre tider, det känns alldeles för vanskligt att resa iväg nu. Hoppas det löser sig på något sätt för er.

    1. Sett i backspegeln borde vi kanske ha bokat något till sommaren istället. Å andra sidan. Vem vet hur det är då? (Även om jag tror att pandemin är över då eller i vart fall håller på att klinga av.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s