öar · natur · resor · vackra platser

Blå lagunen på Comino, Malta – vackert men turistkaos

Okej. Jag erkänner. Det var min idé. Och de andra var måttligt sugna. Jag som tyckte att jag hade tänkt ut det så bra. Men jag hade fel. Eller. Fel och fel. Men det blev i alla fall inte som jag hade tänkt mig.

Jag fattade ju att platsen måste vara populär. Hade sett bilder därifrån och reklam för utflykter dit. Fantastiska bilder på turkost vatten. Sådana fina havsvikar drar alltid turister. I mängder. (Utom på destinationer där det finns ett överflöd av sådana platser i förhållande till antalet besökare.)

Trängsel i lågsäsong

Men eftersom höstlovet är lågsäsong vid Medelhavet så tänkte jag att det inte borde vara just någon trängsel alls där. Men det var det alltså. Och jag vill inte ens tänka på hur trångt där måste vara under högsäsong.

Jag pratar alltså om ön Comino som ligger mellan Maltas huvudö och Gozo.

I förväg hade jag till och med oroat mig för att det inte skulle gå några båtar till eller finnas någon försäljning alls på ön. Så säker på var jag på att det inte kunde vara någon trängsel på Comino vid den här tiden på året. Så jag hade dubbelkollat i förväg. Och jo, då. Nog gick det båtar alltid. Och fanns försäljning från matvagnar.

Så vi hade bestämt oss för att åka när vi sett att vädret skulle fortsätta vara fint.

Vår resa dit

Jag har förbokat en taxi från vårt hotell i St Julian’s till hamnen i Cirkewwa. Det är samma hamn som färjorna från Gozo avgår ifrån.

Men när vi närmar oss hamnen ser vi att det på slutet är skyltat åt ett annat håll för båtar till ”Blue Lagoon”, så då vi ber chauffören följa den skyltningen istället. Vi hamnar vid en biljettkiosk intill Labranda riviera hotel & spa längst norr ut på Malta och där köper vi våra biljetter till den så kallade blå lagunen.

Redan här, vid fastlandet, är vattnet klart och turkost i stråk. På den pir som båten ska avgå ifrån pågår något slags bygge. Oklart vad. Men det finns en liten bit utanför byggstaketet, längst in på piren, där båten kan hämta upp oss som står och väntar. Vi är inte särskilt många. Men båten är också ganska liten. Innan båten ska avgå anländer ytterligare några passagerarare. De har med sig burar. Vi får intrycket att det är jaktfalkar som de har i burarna. Vad de nu ska med sådana till på en ö som är naturreservat och där all jakt är förbjuden?

Comino är för övrigt Maltas tredje största ö med en area på 2 km². Den är alltså bra mycket mindre än de andra två öarna, men ön ska ändå ha en bofast befolkning på fyra personer och där finns ett litet hotell, en kyrka och ett gammalt vakttorn. Det senare en gång byggt av Maltas riddare. Och så alltså den berömda blå ”lagunen”, som egentligen är ett sund, mellan ön Comino och den mindre ön Cominotto.

Klippor och grotta

Vår båt rundar i princip hela ön Comino på väg till det turkosa sundet. På den västra delen av ön stupar klippor brant ner i havet. Båten gör en kort sväng inom en grotta i klipporna. Det är något som är inkluderat i priset, men det går så fort att vi nätt och jämt hinner uppfatta att vi är inne i grottan innan vi är ute ur den igen.

När båten sedan rundar öns nordvästra udde och vi ser det turkosa vattnet med den större ön Gozo i bakgrunden så är det nästan så att jag drar efter andan. Men bara ett kort ögonblick senare har vår båt svängt runt lite till så att vi ser den pir där båten ska lägga till.

Det är då som inser jag att det inte hjälper att det är lågsäsong. Där är ändå packat med folk i solstolar som står tätt, tätt. Och matvagnarna, så kallade food trucks spelar diskodunk och säljer bland annat drinkar ur urgröpta ananaser. Ska det visa sig när vi kliver i land. Var och varannan badgäst har nämligen en sådan där ananas i handen och sörplar i sig genom sugrör.

Klaga eller inte klaga

Och ja, jag förstår om du tycker att jag inte kan klaga på att där är för många andra turister, när jag själv är en av dem. Att jag är själv en del av problemet. Men jo, det kan jag faktiskt visst klaga på, även om jag inser motsättningen. Det är väl bättre, tänker jag, att jag säger som det är, så behöver inte du också åka ut dit i tron att det nog inte kan vara någon trängsel så sent på året som på höstlovet. För det är det.

Och faktum är att även om det kanske är svårt att reglera hur många som får vistas på ön samtidigt så borde det vara möjligt att arrangera platsen betydligt vettigare. Visst är det bra att det finns försäljning av mat och dryck till besökarna, men måste det komma med diskodunk på köpet? Det här är i alla fall ett naturreservat. Och måste båtarna nödvändigtvis lägga till, i ett ständigt flöde, precis vid den enda pyttelilla sandstranden som finns på ön?

Bad och kortvandring på ön

Nåja. Vi hittar en plätt jord högre upp på kullen, en bit ifrån den värsta röran, där vi kan lägga våra handdukar. Tre av oss badar i havet, som ännu inte har hunnit bli allt för kallt. Och vi köper oss faktiskt var sin drink i en ananas vi också. ”Ta seden dit du kommer”, liksom. Medan vi väntar ser vi hur plastpåse efter plastpåse fylls med överblivet fruktkött. Vi funderar lite och hoppas att den där frukten tas tillvara på något sätt.

Vi äter också medhavd matsäck.

Innan vi åker tillbaka går vi ett kortvarv på ön. Den är ändå väldigt vacker och sommarvädret är underbart!

Den där lilla kortvandringen blir den bästa behållningen med vårt besök på Comino. Där är ingen trängsel alls. Men mitt i högsommaren kan det nog tyvärr vara trängsel även på stigarna på ön. Är jag rädd.

Comino är sammanfattningsvis en mycket vacker ö, men som skulle behöva utrustas och organiseras lite bättre för att undvika att turistkaos uppstår.

Båten som ska ta oss till Comino anländer till piren vid Labranda riviera hotel & spa.
Häftiga klippor på den västra sidan av ön.
Ett kort besök i en liten grotta.
En segelbåt i Blå Lagunen och öarna Cominotto och Gozo i bakgrunden.
Den Blå Lagunen sedd från våra handdukar på Comino.
Bästa behållningen var en kortvandring på ön.
En liten ö med ett nästan hjärtformat hål i en klippa, precis intill Comino.
Små söta blommor som tittar upp i det annars karga landskapet.
På håll ser vi det utsiktstorn som byggdes av korsriddarna.

Läs mer: Är Malta fult eller vackert?

8 kommentarer på “Blå lagunen på Comino, Malta – vackert men turistkaos

  1. Jag tror kanske att vi gjorde den optimala Blå lagunen-turen. Vi köpte en heldagstur med båt runt Gozo. Som avslutning svängde vi över mot Comino och ankrade en kort stund i Blå Lagunen. De som ville fick hoppa i och ta ett dopp.

  2. Tråkigt med trängseln, jag är så glad över att vi besökte Malta när det ännu var ”normalt” med folk. Vattnet ser verkligen härligt ut på dina bilder. Är det krokus som blommar i klippskrevorna, månntro? Av bilderna fastnar jag för lagunen sedd från handdukarna och den sista bilden, det är så vackert med klipporna och läckert med de små människorna uppepå.

    1. Tack! Jag vet inte om det var krokus. Jämförde bilderna med höstkrokus, men de jag hittade på nätet har inga blad? Kan vårkrokus blomma på hösten vid Medelhavet, tro?

      1. Jag såg att någon skrev att krokusen blommade i november på Malta. Det finns så många olika arter, så det är svårt att veta, men fint är det ju när den växer i klippskrevorna.

  3. Kanske inte så mycket trängsel ett normalt år? Här i Grekland var säsongen förskjuten pga pandemin så det var ”ovanligt” många turister sept-nov. Visst bör naturreservat respekteras och skyddas, men här på Kreta har vi bl a en hel del Natura 2000-områden som ska aktas, men turism och pengar går tyvärr före. Man kan ju fundera över vad turister ska besöka när det som var fint och värt att besöka är förstört….

    1. Precis så! Man kan ju fundera över vad turister ska besöka när det som var fint och värt att besöka är förstört…. Och ja, kanske var säsongen förskjuten även på Malta i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s