hållbart resande · resor · tåg · vinter

Med tåg till Dolomiterna på sportlovet – Vad kostar det? Hur bokar du?


Åka tåg till alperna på sportlovet. Är det möjligt? Ja, jag har i alla fall lyckats boka biljetter till mig och min familj nu i februari. Här tänkte jag berätta om vår inbokade resrutt.

Vi är fyra personer i familjen; två vuxna, en 16-åring och en 14-åring, vilket så klart påverkar priserna. Åt lite olika håll. Nedan angivna priser är alltså just för oss.

Resan
På fredag eftermiddag efter skolor och jobb avgår Öresundståget kl. 17:35 från Karlshamn som är i Köpenhamn kl. 20:08. Denna resa har jag ännu inte bokat. Den kan köpas i Skånetrafikens app precis innan avresan. Denna delen av resan kommer att kosta 720 kr för alla fyra, om vi köper biljett först från Karlshamn till Hyllie och sedan vidare därifrån till Köpenhamn H. Annars, om vi köper biljett till hela resan på en gång, blir det 30 kr dyrare, beroende på olika åldersgränser för ungdomspris i Sverige och Danmark.

I Köpenhamn kommer vi att bo en natt på Zleep Hotel Copenhagen City (2 enkelsängar och 1 bäddsoffa) för 1100 kr (då ingår ingen frukost) – bokat på hotels, ej avbokningsbart.

Nästa tåg avgår kl. 11:26 på lördagen från Köpenhamn. Då är vi i Hamburg kl. 16:02. Denna biljett bokade jag på DB den 17 november. Den kostade oss ca 1000 kr med platsbokningar, ej avbokningsbart.

Jag har tänkt att vi köper med oss lunch till tåget och äter kvällsmat i Hamburg. De danska tågen ska visst ha dåligt med servering, som jag har uppfattat det. Vi borde också hinna göra något mer i Hamburg då vi har drygt fyra timmar där. Vad har jag inte hittat på än. Har du några bra förslag på vad man kan göra i Hamburg en tidig lördagskväll i februari?

På kvällen, kl 20:29 avgår sedan nattåget från Hamburg. Det är i Innsbruck i Österrike på söndagsmorgonen kl 09:14. Den här biljetten bokade jag på österrikiska tågbolaget ÖBB redan den 21 september. 6 300 kr kostade det för fyra personer i två egna sovvagnskupéer. Liggvagnskupéerna var redan fullbokade när jag bokade. Tåget anländer till Innsbruck på söndagsmorgonen kl. 9:15. I Innsbruck har vi sedan fyra timmar då vi bland annat ska äta frukost och lunch. Men mer då? Kom gärna med förslag på aktiviteter!

Nästa delsträcka är ett direkttåg till Bolzano i Italien som avgår kl.  13:24 från Innsbruck och är framme kl. 15:27. Den här etappen kostade 440 kr för fyra och även denna biljett bokade jag på ÖBB. De här sista sträckorna vågade jag vänta med att boka tills nu i januari.

I Bolzano har jag planerat att vi besöker museet över Ötzi, ”Ismannen”, som var en förhistorisk man som levde omkring år 3300 före vår tideräkning, under den period som kallas kopparstenåldern. Hans kropp bevarades i över femtusen år infrusen i en glaciär i Italien för att slutligen påträffas den 19 september 1991. Ötzis kvarlevor ingår i utställningen vid Sydtyrolens arkeologiska museum i Bolzano i Italien. Ungefär mellan 16:00 – 18:00, två timmar har jag tänkt att vi besöker museet. Museet stänger nämligen klockan sex på kvällen. Det bli kanske ett lite kort besök, men alternativet hade varit ett två timmar kortare besök i Innsbruck, vilket jag tyckte kändes ännu stressigare.

Efter besöket på museet i Bolzano tänker jag att vi äter kvällsmat innan en förbeställd taxi hämtar oss på Piazza della Stazione för att ta med oss på en två timmar lång resa till den lilla skidorten Malga Ciapela i Dolomiterna. Taxin som kostade närmare 1600 kr att boka rymmer oss fyra och två väskor.

Att det blir orten Malga Ciapela för oss i år beror på att allt i grannorten Arabba, som jag tänkt mig, redan var fullbokat när tågbiljetterna släpptes i höstas.

Ett gott råd är alltså att boka boende i alperna till sportlovet redan innan du kan börja boka tågresan ner. Jag har bokat in oss på hotell fem nätter och tanken är att vi ska hyra skidor och åka på dem i liftsystemet Dolomiti Superski från måndag till fredag.

Hemresan
Taxi är beställd från vårt hotell Malga Ciapela kl. 16:00 på fredagen och resan till Innsbruck Hauptbahnhof beräknas ta två timmar och 40 minuter och kostar 3238 kr. Att den här resan blir så dyr har antagligen att göra med att en landsgräns passeras. Men om vi även på hemresan skulle ha rest över Bolzano bedömde jag att vi skulle behöva avstå skidåkning på fredagen för att hinna, och det ville jag inte.

På fredagskvällen kl. 20:44 avgår sedan nattåget från Innsbruck mot Hamburg Hbf dit vi kommer på lördagsmorgonen kl. 08:44. Även den här biljetten bokade jag på österrikiska tågbolaget ÖBB redan den 21 september. 3 100 kr kostade det för fyra personer i en egen liggvagnskupé. Egentligen hade jag velat åka hem på lördagskvällen, men de biljetterna var redan slut i både ligg- och sovvagn när jag bokade.

Från Hamburg åker vi sedan på lördagen kl. 12:53 och då är vi tillbaka i Köpenhamn 17:33. Den här biljetten bokade jag den 24 november på tyska DB och den kostade 1100 kr för oss fyra.

Från Köpenhamn kan vi resa till exempel klockan 18:49 och då är vi hemma i Karlshamn klockan 21:19 på lördagskvällen. Även denna biljett räknar jag med kostar oss ungefär 720 kr.

Total kostnad och varför inte interrail
Våra tågbiljetter kostar sammantaget 13 400 kr för fyra personer tur och retur från Karlshamn till alperna. Därtill kommer en övernattning i Köpenhamn för 1100 kr och just i detta fallet ovanligt dyra taxiresor för totalt 4 700 kr. Totalt kostar alltså vår resa med tåg som som huvudsakligt transportmedel 19 200 kr tur och retur, inklusive en hotellövernattning på nerresan och taxiresorna.

Hade jag lyckats boka innan liggvagnarna var fullbokade på resan ner hade jag kunnat spara ungefär 3000 kr på priset.

Det går också att åka skidor i och runt Innsbruck och om vi valt att göra det hade vi ju sluppit de dyra taxiresorna. Men då hade vi ju inte kommit ner till Dolomiterna, som vi ju ville till.

Interrailkort för fyra resdagar under en månad hade kostat oss fyra 10 400 kr. Därtill hade kommit kostnaden för platsbokningar och tillägg för nattåg. Jag bedömer att det knappast hade blivit billigare, men definitivt betydligt krångligare, att boka vår resa så. Därför har jag alltså köpt separata enkelbiljetter hela vägen.

Det här blir ändå en dyr resa. Till priset ovan kommer ju hotellnätterna på plats, skidhyra och liftkort.

Men jämför jag med vad en flygresa till Innsbruck skulle ha kostat (om vi bokat den nu) så skiljer det bara 500 kr till flygets fördel. Plus den där övernattningen i Köpenhamn. Hade vi däremot valt att flyga till Venedig (som är ett lika rimligt alternativ som Innsbruck när du ska till Dolomiterna) hade vi kunnat spara drygt 5000 kr. Då är det i och för sig inte heller i det fallet direktflyg.

Jag tycker inte att dessa priser ska jämföras rakt av. Det är fråga om olika reseupplevelser där ett kort stopp i Venedig (som vi gjorde för två år sedan) kan ha sin charm, medan en tågresa med flera stopp på vägen har sin.

Nu ville jag åka tåg den här gången för upplevelsens och klimatets skull. (Även om jag så klart hade klimatkompenserat om vi hade valt flyget.) Och då blev det den här resan, de här dagarna och till den här kostnaden.

(Att köra till Alperna tur och retur eller åka buss är två andra alternativ som jag bortsett ifrån här, av bekvämlighetsskäl.)

Några goda råd
Jag utesluter inte att det fortfarande är möjligt att boka en skidresa med tåg till Alperna inför årets sportlov, men jag har svårt att tro att det finns några platser kvar på nattågen. Så i så fall får det nog bli fråga om att åka dagtåg ner. Vilket oftast innebär övernattningar på vägen. Åker du vid halv åtta på lördagsmorgonen från Köpenhamn kan du dock vara i Innsbruck klockan nio på kvällen. Tänk också på att boendena kan vara fullbokade på vissa orter. Kolla att det finns rum innan du bokar tågbiljetter.

Annars är rådet, som du nog har förstått redan, att boka i mycket god tid inför nästa års sportlov.

Tidigare år har vi brukat åka svenskt nattåg till fjällen på påsken. Här 2017.
För två år sedan åkte vi skidor i samma område men bodde då på en annan ort.

6 kommentarer på “Med tåg till Dolomiterna på sportlovet – Vad kostar det? Hur bokar du?

  1. ÖBB har ett Family-Card. Man tjänar på att införskaffa det redan på första resan.
    Hamburg har ett helt fantastiskt museum med modelljärnvägar! Miniatur Wunderland.
    Trevlig resa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s