coronan · resor

Omikron kan visa sig vara goda nyheter – eller katastrof

Du har säkert inte missat omikron? Den senaste muterade varianten av coronaviruset. I helgen har det rapporterats mycket om denna nya variant i media. Så vad vet vi då om den? Vad talar för att den kan leda till nya katastroflägen? Och vad talar för att den tvärt om är goda nyheter?

Varianten rapporterades för första gången till Världshälsoorganisationen (WHO) från Sydafrika i onsdags, den 24 november. Det allra första fallet som identifierades var i Botswana. I fredags utsåg WHO den som en så kallad orosvariant, Variant of Concern, vilket är den allvarligaste klassificeringen som WHO har. Och de döpte den då också efter den grekiska bokstaven omikron.

På fredagskvällen landade också 600 passagerare från Sydafrika i Amsterdam varav 61 under lördagen testade positivt för covid-19 och 13 av dessa har under söndagen bekräftats vara smittade med just omikron-varianten.

Under helgen har flera länder stoppat flyg från södra Afrika, medan andra har infört särskilda restriktioner för resenärer från området.

Ändå har det konstaterats att smittan redan finns i flera länder i Europa och runt om i världen.

Hur smittsamt?

Det finns data från Sydafrika som tyder på att omikron är mer smittsam än deltavarianten av covid-19, som är den variant som just nu har allra störst spridning i världen, inklusive Sverige och resten av Europa.

I den sydafrikanska provinsen Gauteng antas denna nya variant av covid-19 redan vara den dominerande.

Men exakt hur mycket smittsammare omikron är vet vi inte än. Siffror på två till fem gånger så smittsamt har nämnts, men det är än så länge väldigt grova skattningar.

Hur som helst så är det oroande att den verkar vara betydligt mer smittsamt än tidigare varianter. Detta kan tala för ett nytt katastrofläge i vinter.

Hjälper det att vara vaccinerad?

Om vi inte vet så jättemycket om smittsamheten än så vet vi ännu mindre om hur mycket de olika vaccinen skyddar mot omikron.

Tyvärr så bedöms risken vara mycket hög att de vaccin mot covid-19 som idag finns ute på världsmarknaden inte skyddar lika bra mot omikron som mot alfa- och deltavarianterna. Detta pekar tyvärr också mot nya katastroflägen och nedstängningar.

Läkemedelsbolagen har redan påbörjat utveckling av vaccin som ska skydda bättre mot omikron men när de kan finnas tillgängliga vet vi inte idag.

Detekteras omikron i covid-test?

Det verkar vara så att omikron detekteras i de flesta PCR-test. Det är sådana test som sjukvården i Sverige använder sig av.

Däremot ska samtliga 61 passagerare som testade positivt på flygplatsen i Amsterdam ha testat negativt i snabbtest på sina respektive avreseflygplatser i Sydafrika före ombordstigning. Det finns därmed en stark varningssignal att alla snabbtester som finns inte fungerar på omikron.

Hur sjuk blir du av omikron?

Det är här som det väcks ett inte så litet hopp. I Sydafrika finns uppfattningen att omikron ger lite andra och mildare symptom än hittillsvarande varianter av covid-19. Många patienter ska ha upplevt trötthet, värk och smärta, men ingen hosta eller förändring i lukt- eller smaksinne. Rapporterna gäller dock än så länge ett fåtal patienter varav de flesta varit relativt unga män.

Därför vet vi inte än hur äldre och mer sårbara personer kommer att reagera på viruset.

Vi vet inte heller om det är en slump att de fåtal patienter som hittills dokumenterats ha omikron har haft relativt milda symptom. Även för alfa och delta gäller ju att de flesta klarar sig ifrån riktigt allvarlig sjukdom.

Men om det visar sig att omikron faktiskt är betydligt mildare än tidigare varianter, skulle detta vara riktigt goda nyheter. Särskilt om den faktiskt också är mer smittsam och om den dessutom ger immunitet mot övriga varianter. I så fall kan faktiskt omikron vara ljuset i tunneln istället för ett nytt stort mörker. För i så fall har vi en mildare smitta på gång som kommer att tränga undan en mer allvarlig.

Men det där vet vi inte än och just nu gäller att ta det säkra före det osäkra.

Så vad gäller just nu?

Alla resenärer som kommer hem till Sverige och som har vistats i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) under veckan före ankomst uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt, helst redan på ankomstdagen. Samt att ta ett nytt test efter fem dagar. Detta gäller alla som ankommer från dessa länder utom barn under förskoleklassåldern. Alltså både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om du haft covid-19.

Alla dessa resenärer uppmanas därefter att stanna hemma i sju dagar efter ankomst till Sverige. Och detta gäller oavsett om du har symtom eller inte. Uppmaningen att stanna hemma gäller även barn oavsett ålder.

Foto: Anton på flygplatsen på Malta för några veckor sedan.

Läs mer: 10 av världens mest otillgängliga och isolerade men bebodda öar – som du aldrig kommer att komma till

En kommentar på “Omikron kan visa sig vara goda nyheter – eller katastrof

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s