coronan · resor

Nya restriktioner påverkar Europa-resorna

Just nu rullar det in en hel del nya restriktioner i Europa. Det är verkligen inte lätt att hålla reda på allt. Men här följer — i sex punkter — exempel på nyheter just nu. Och avslutningsvis en fundering om hur det blir med Europaresorna i vinter.

1. Lock-down i Österrike

I Österrike pågår nu en tio dagars lock-down som innebär att marknader och många affärer håller stängt. Invånarna får lämna hemmet för att gå till jobbet och för att handla livsmedel. Men i övrigt ska de i stort sett hålla sig hemma. Planer finns på att förlänga nedstängningen för alla som inte är vaccinerade och att införa tvång på vaccinering i nästa steg.

2. Nya tyska rekommendationer

Tyska myndigheter har gått ut med att medborgare nu frivilligt bör begränsa sina privata kontakter ”så mycket som möjligt”. Och framförallt då undvika att träffa många människor inomhus. Den som ändå träffar människor från riskgrupper rekommenderas att göra ett självtest innan.

Dessutom gäller sedan tidigare att alla bör hålla avstånd, följa hygienreglerna samt bära ett lite mer avancerat medicinskt mun- och nässkydd. Och om du har symtom på en luftvägsinfektion, ska du stanna hemma och ta ett PCR-test.

3. Covidbevis för tåg i Tyskland

Från och med den 24 november 2021 måste alla passagerare på tåg som drivs av tyska DB vara vaccinerade mot Corona, ha testat negativt eller återhämtat sig från covid-19. Bevis på detta ska du ha med dig. Kontroller utförs på slumpmässig basis.

4. Hot om lock-down i Nederländerna

”Det enda sättet” att förhindra ännu strängare corona-åtgärder och i slutändan en lock-down är att bättre följa det nuvarande regelverket. Det säger myndigheterna i Nederländerna. Rekommendationer som att testa sig vid symptom, att hålla en och en halv meters avstånd och att bära munskydd följs nämligen numera i mindre än hälften av fallen.

Restauranger stänger dessutom redan idag klockan åtta på kvällen och det pratas nu om att låta dem stänga redan klockan 18:00. Även butiker omfattas av krav på att hålla stängt på nätterna och krav på ansiktsmask gäller inomhus. Detta sedan sjukvården inte längre hinner med och Nederländerna nu skickar patienter till Tyskland.

5. Nya restriktioner i fler länder?

Medan Belgien har återinfört arbete hemifrån så har Frankrike ännu inte infört några nya restriktioner, efter de senaste veckornas uppgång av antalet konstaterade fall och dödsfall i covid-19. Men eftersom ökningen där också börjar bli dramatisk finns det en risk att nya besked kan komma snart. Kanske redan i denna veckan.

Och, tyvärr, även i Italien har antalet fall börjat stiga igen.

Och även i Schweiz, som tidigare har ”lovat” att skidorterna ska hålla öppet i vinter visar siffrorna nu på en oroande utveckling.

6. Redan problem i långt fler länder

Dessutom är det redan så att situationen i många länder i Östeuropa redan sedan tidigare är ännu värre än i flertalet av länderna ovan.

Island, Irland, Storbritannien och delar av Norge har också en hög smittspridning.

Så hur blir det med Europa-resorna?

Det är helt enkelt oerhört svårt att överblicka hur det här kommer att utveckla sig och hur det kommer att påverka Europaresorna i vinter.

Just nu känner jag en hel del stress över våra egna planerade resor i Europa i början av nästa år. Jag har inte bokat färdigt någon av resorna och borde verkligen göra vissa kompletterande bokningar om resorna ska kunna bli av. Särskilt i det ena fallet. Men jag känner absolut noll inspiration för det just nu.

Bilden: Albin när vi var på Malta för några veckor sedan. Då var smittspridningen där låg, men tyvärr tycks smittan nu ta fart igen — även där.

6 kommentarer på “Nya restriktioner påverkar Europa-resorna

  1. Jaa man vet ju verkligen inte vad som händer framöver.. börjar bli lite orolig för min resa till Herrhandbollens EM i Bratislava i januari… vi landar i Wien.. vi får se helt enkelt..

  2. Detta bakslag hade jag nog inte förutsett, vilket jag gjort med tidigare.
    Trodde nog att vaccinet skulle göra mer, men om inte alla tar det hjälper det ju inte. Jag har nu fått min tredje dos, känns bra.
    Ha det bra!

    1. Skönt att höra att du fått din tredje dos! Och ja, jag trodde också att vaccinet skulle göra större skillnad. Men det är som du skriver. Om inte tillräckligt många låter vaccinera sig så hjälper det ju inte helt att vi har vaccin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s